Moravský kras 30.10.2011

volně přístupné jeskyně v Křtinském údolí

 

Moravský kras je největší a nejlépe vyvinutá krasová oblast s nejširším spektrem krasových jevů v České republice. Celkový počet registrovaných jeskyní přesahuje 1600, z toho 5 je veřejnosti zpřístupněných s prohlídkou - Punkevní (leden 2011), Sloupsko-Šošůvské, Balcarka, Kateřinská a Výpustek (listopad 2007).

 

K těm nejvýznamnějším nepřístupným patří Amatérská jeskyně, Ochozská jeskyně (duben 2002) nebo Rudické propadání-Býčí skála (duben 2011), ale i ty se v rámci dne otevřených dveří občas otevírají pro veřejnost. Je zde také několik poměrně velkých jeskyní volně přístupných - k těm nejznámějším patří Jáchymka, Kostelík v Křtinském údolí nebo Pekárna (únor 2011 + únor 2010), Švédův stůl nebo Netopýrka v údolí Říčky.

 

Naším cílem budou dnes jeskyně v Křtinském údolí, chceme otestovat dálkové odpalování blesku a pošmourné dušičkové počasí je pro takový účel jak dělané :-) Obě jeskyně, Jáchymka i Kostelík jsou průchozí po značené turistické stezce, ale přibalujeme do batůžku i pořádnou baterku a na sebe věci, které je možno zamazat.

Moravský kras, podzim v Křtinském údolí

Moravský kras, podzim v Křtinském údolí

V levé údolní stráni Křtinského údolí (resp. tady se mu již říká Josefovské), kousek za osadou Josefov, se nachází jeskyně Jáchymka (též zvaná Evina). Své jméno získala od poustevníka Joachyma, který v ní v 19. stol. žil. Nejnápadnější je její velké elipsovité okno a již několikrát mne lákalo nakouknou dovnitř, ale okno je poměrně vysoko a skalní výstupky dohladka ohlazené :-( A pozor, za oknem je propast - není však potřeba žádných zvláštních pomůcek k prozkoumání tohoto jeskyního bludiště s výjimkou dobré baterky. Ten správný vchod je totiž o pár metrů dál - směrem od Josefova poslední, ve směru od Adamova první tmavá chodba.

Moravský kras, jeskyně Jáchymka Moravský kras, jeskyně Jáchymka Moravský kras, jeskyně Jáchymka Moravský kras, jeskyně Jáchymka Moravský kras, jeskyně Jáchymka

Moravský kras, volně přístupná jeskyně Jáchymka

Vchod je malý a navíc krytý, takže i v Prvním dómu je v podstatě úplná tma. Směrem dozadu a doprava jsou chodbičky ústící do Zadního dómu, doleva stoupá odbočka k široké puklině, která ústí až na povrch a tak částečně osvětluje chodbu.

Moravský kras, jeskyně Jáchymka Moravský kras, jeskyně Jáchymka Moravský kras, jeskyně Jáchymka

Moravský kras, volně přístupná jeskyně Jáchymka

Ta se zde stáčí a pokračuje se po schůdkách do hlavního dómu, největší zpřístupněné prostory osvětlené denním světlem z elipsovitého okna - do Síně světla.

Moravský kras, jeskyně Jáchymka Moravský kras, jeskyně Jáchymka

Moravský kras, volně přístupná jeskyně Jáchymka

Z této strany si lze opatrně prohlédnout i propast, kterou zde vytvořil člověk - těžila se zde půda bohatá na fosfor a také zásluhou netopýřího trusu skvělé hnojivo. Spodní patra na jejím dně jsou v hloubce cca 10 m.

Moravský kras, jeskyně Jáchymka Moravský kras, jeskyně Jáchymka

Moravský kras, volně přístupná jeskyně Jáchymka

Další volně přístupnou jeskyní v této oblasti je jeskyně s názvem Kostelík - v pravé části údolí, cca půl kilometru od Býčí skály směrem na Křtiny. Vápencovou skálou prochází tunel v délce 31 metrů s třemi vchody, který kdysi vytvořily vody Křtinského potoka. Své jméno jeskyně získala podle tvaru chodeb, všechny tři chodby jsou poměrně vysoké a spojují se v největší prostoře podobné kapli s vysokým stropem.

Moravský kras, jeskyně Kostelík Moravský kras, jeskyně Kostelík Moravský kras, jeskyně Kostelík Moravský kras, jeskyně Kostelík Moravský kras, jeskyně Kostelík Moravský kras, jeskyně Kostelík

Moravský kras, volně přístupná jeskyně Kostelík

Krátce si prohlížíme i Býčí skálu. Vysoké kolmé vápencové stěny slouží jako horolezecké terény, ale to není nic pro nás. Vlastní vstup do jeskyně je zatarasen nevzhlednýni železnými vraty - jeskyně je veřejnosti zpřístupněná jen vyjímečně a je proslulá především nálezem halštatského pohřbu. Svůj název dostala jeskyně možná podle zde nalezené bronzové sošky býčka, ale spíše dle pověsti o zjevujícím se bílém či ohnivém býkovi z doby dávno před prvními vykopávkami...

Moravský kras, Býčí skála Moravský kras, Býčí skála Moravský kras, Býčí skála

Moravský kras, Býčí skála

V blízkosti vývěrů Jedovnického potoka se nachází památník z různobarevných kamenných desek. Je součástí tzv. Lesnického Slavína a je věnován památce profesora geologie a lesnické pedologie na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně Josefa Pelíška (1909-1993). Odhalen byl v roce 2001.

Moravský kras, památník Josefa Pelíška u Býčí skály

Moravský kras, památník Josefa Pelíška u Býčí skály

Ve čtyřech vyvěračkách Jedovnického potoka se na denním světle objevují vody, které se propadají v Rudickém propadání.

Moravský kras, vývěry Jedovnického potoka Moravský kras, vývěry Jedovnického potoka

Moravský kras, vývěr Jedovnického potoka u Býčí skály

Moravský kras, podzim v Křtinském údolí

Moravský kras, podzim v Křtinském údolí