Jeskyně Pekárna 12.2.2011

za ledovou krásou podruhé

 

Jestlipak i letos je jeskyně Pekárna vyzdobena ledovými krápníky? V půli února je nejvyšší čas to zjistit - sněhu sice moc není, ale občas mrzne. Teorie je jasná - pokud v noci mrzne a přes den je tepleji a taje, tak ze stropu odkapává voda, která na zemi mrzne a vytváří tak pomalu rostoucí krápníky. Úžasné ledové království vzniká pravidelně každý rok, ale ne vždy jsou podmínky ideální a krápníky ne vždy narostou do nebývalých rozměrů.

 

Je to vždy taková sázka do loterie. Budou? Nebudou? Ale teprve až člověk vyšplhá na skalní ostroh nad soutokem Říčky a Ochozského potoka před 6 metrů vysoký a 23 metrů široký portál, je situace jasná. Jsou!! Poprvé jsem byla ledové výtvory obdivovat téměř přesně před rokem - v únoru 2010 byly krápníky mnohem větší, ale kouzelně je zde i dnes.

 

Jeskyně Pekárna je tvořena jedinou, 64 metrů dlouhou chodbou. Jedinečná archeologická lokalita je známá především rytinou na koňských žebrech či provrtaném parohu, ale pokud chcete nějaké vykopávky vidět na vlastní oči, musíte do Antroposu či Archeologického ústavu v Brně.

 

Zachytit ledovou krásu fotoaparátem není ani trošku jednoduché. V jeskyni je samozřejmě tma... Skutečnost je rozhodně mnohem hezčí než to, co se mi podařilo vyfotit :-(

Pekárna Pekárna Pekárna Pekárna Pekárna Pekárna Pekárna Pekárna Pekárna Pekárna Pekárna Pekárna

jeskyně Pekárna

A pokud budete mít sebou baterku, jistě se vám podaří nalézt kresbu útočícího bizona. Není tak stará jako originál ve španělské jeskyni Altamira, který je datován do mladšího paleolitu (32 000 let př. n.l.), ale i tak je moc povedená :-)

Pekárna

jeskyně Pekárna

A možná naleznete i kozorožce, ale mně se to nepovedlo.