Myjavská pahorkatina

Mohyla M.R.Štefánika + rozhledna Hrajky + zřícenina hradu Branč + NPR Abrod 2.6.2019

 

Sobotní toulání po bělokarpatských loukách skončilo nádherně letním večerem na Velké Javořině a ne zrovna povedeným západem slunce v oparu. Neděle začíná velice brzy - slunce vyjde 4:48, takže budík mi zvoní ve čtyři.

Velká Javořina

ráno na Velké Javořině

Hlavní hvězda programu - Slunce. Dobré ráno :-)

Velká Javořina Velká Javořina Velká Javořina

ráno na Velké Javořině

Podobných bláznů tady bylo víc :-)

Velká Javořina

ráno na Velké Javořině

Moc hezké, ale je nanejvýš vhodné si ještě zalézt do spacáku a ještě dvě hodinky pospat :-) Teprve poté je vhodný čas na snídani v trávě :-)

Velká Javořina

ráno na pod Velkou Javořinou

 

Mohyla M.R.Štefánika

Na hoře Bradlo (543 m), nad městem Brezová pod Bradlom, stojí pomník generála Milana Rastislava Štefánika. Mohyla byla postavena v roce 1927-28 podle návrhu arch. Dušana Jurkoviče a v roce 1968 byla prohlášena za národní kulturní památku. Stavba z bílého přírodního kamene je dlouhá 95,5 m a široká 65,5 m a krásně se na ní sedí a pozoruje okolí - na jedné straně Karpaty Malé, na druhé Biele a k tomu rovinaté Záhorie.

Mohyla M.R.Štefánika Mohyla M.R.Štefánika Mohyla M.R.Štefánika Mohyla M.R.Štefánika Mohyla M.R.Štefánika Mohyla M.R.Štefánika

Mohyla M.R.Štefánika

Milan Rastislav Štefánik (1880-1919) byl slovenský politik, generál francouzské armády a československý ministr války. Spolu s Tomášem Garriguem Masarykem a Edvardem Benešem je považován za zakladatele Československa. Je zde spousta věnců, 4. května uplynulo 100 let od jeho tragické smrti při leteckém neštěstí - spolu s posádkou zříceného letadla je zde i pochován.

Mohyla M.R.Štefánika

Mohyla M.R.Štefánika

Dušan Jurkovič (1868-1947), největší slovenský architekt, je u nás známý především svými stavbami na Pustevnách či v Luhačovicích, ale k Brezové pod Bradlom ho vázal hluboký vztah. Narodil se v nedaleké Turé Lúke (dnes součást Myjavy) a rodiny jeho otce i matky pocházely z Brezové, prožil zde dětství a je zde i pochován - v památníku, který sám navrhl (dohromady je jeho děl v Brezové včetně mohyly sedm).

Dějinný památník

Dějinný památník na "brezovskom cintoríne"

vstupní brána na hřbitov

vstupní brána na hřbitov

náhrobek rodiny Papánkovcov

náhrobek rodiny Papánek

památník v Hurbanovej dolině

památník v Hurbanovej dolině

 

rozhledna Hrajky

Pokračuju po úzkých silničkách zpátky k Myjavě. Za obcí Turá Lúka stojí rozhledna Hrajky. Je vysoká přibližně 10 m a nabízí výhled ... No vlastně nenabízí :-( Vůbec se nepovedla :-(

 

Projekt z roku 2010 se jmenoval "Pozrime sa cez hranice z výšky", ale rozhledna je daleko od hranic a přes hranice odsud rozhodně vidět není... Asi došly peníze, obdobná konstrukce v Javorníku nebo na Poľaně je o nějaké to patro vyšší. Ale to by až tak nevadilo, kdyby aspoň stála na kopci, ale tuhle nenápadnou vyvýšeninu nelze rozhodně nazvat kopcem. A tak když zdoláte 61 schodů, můžete se pokochat pohledem na louky a a pole kolem. Má snad jediné "plus" - dá se zaparkovat přímo u ní, protože stojí hned vedle cesty a je volně přístupná.

rozhledna Hrajky rozhledna Hrajky rozhledna Hrajky rozhledna Hrajky

rozhledna Hrajky

Ale možná tohle místo vybrali schválně - u památníku 12 popravených evangelíků, které zde oběsili kvůli účasti na Turolúcké vzpouře v červenci 1672, když si bránili svůj kostel při násilné rekatolizaci, by člověk asi jinak nezastavil.

Turolúcká vzpoura

památník Turolúcké vzpoury

 

zřícenina hradu Branč

Zřícenina hradu Branč leží na stejnojmenném kopci Myjavské pahorkatiny nad obcí Podbranč. Nejstarší písemná zmínka o hradu je z roku 1317, ale více informací z oficiální stránky opisovat nebudu :-) Pocvičte si slovenčinu :-)

zřícenina hradu Branč zřícenina hradu Branč zřícenina hradu Branč zřícenina hradu Branč zřícenina hradu Branč zřícenina hradu Branč zřícenina hradu Branč zřícenina hradu Branč zřícenina hradu Branč zřícenina hradu Branč

zřícenina hradu Branč

 

NPR Abrod

Poslední zastávkou dvoudenního toulání pomezím Bílých Karpat a Myjavské pahorkatiny je NPR Abrod, která je na katastrálním území obce Veľké Leváre součástí Chráněné krajinné oblasti Záhorie. Terénní sníženina podél potoka Porec je díky vysoké hladině podzemní vody známá výskytem slatinné a rašelinné květeny v tak pestré paletě, že reprezentuje téměř celou diverzitu mokřadní vegetace Záhoria.

 

Ale nebylo to vůbec jednoduché. Nejlepší přístup na lokalitu je od železniční stanice závod po úzké asfaltové cestě podél železnice. Ale když jsem hledala místo k zaparkování, sjela jsem z polní cesty do trávy, auto poskočilo na jakési nerovnosti a ozvalo se ssssssss. Ne, to ne.... Jenže je to tak, špičatý zbytek po seřezání jakési náletové křoviny mi prorazil pneumatiku a nezbývá než vytáhnout hever, montážní páku a rezervu. Výstražnou vestu a výstražný trojúhelník potřebovat na louce rozhodně nebudu... Vím jak na to, ale jestli nebude na povolení matic stačit síla mých 52 kg, tak jsem v pytli...

 

Půda naštěstí nebyla měkká a hever se nepropadl do země a Vašek mne po telefonu ujistil, že ten správný směr pro odšroubování je v protisměru hodinových ručiček. Pár poskoků ve stoje nakonec uvolnilo všechny matice a ač zamazaná, auto je zase pojízdné. Už chybí jen dohuštění na nejbližší benzínce :-)

 

Tenisky rozhodně nejsou tím správným obutím pro procházku podmáčenou loukou a velká škoda, orchideje i kosatce v přístupných místech byly na odkvětu.

NPR Abrod NPR Abrod NPR Abrod NPR Abrod NPR Abrod NPR Abrod NPR Abrod NPR Abrod NPR Abrod NPR Abrod

NPR Abrod