Litenčická pahorkatina, NPP Malhotky 8.5.2019

orchidejová výprava

 

Dnešní výprava začíná tak trochu netradičně - než můžu brzy ráno vyrazit, musím seškrabat námrazu z čelního skla. Mým hlavním cílem jsou bělokarpatské louky v okolí Velké nad Veličkou, ale cestou udělám dvě orchidejové zastávky: NPP Malhotky a NPR Strabišov-Oulehla na Bučovicku.

 

NPP Malhotky se nachází u silnice spojující Bučovice a Nesovice a zaparkovat lze pohodlně u mostku přes Litavu. Ve stínu je ještě možno objevit námrazu, ale na sluníčku už je to voda. Moje Merrelly jsou goretexové, tak snad to zvládnou...

NPP Malhotky NPP Malhotky NPP Malhotky

NPP Malhotky

Většinu plochy jižně orientovaného svahu tvoří travnatá step se solitérně rostoucími keři, dříny, mladými duby a z malé části i staré ovocné stromy.

NPP Malhotky NPP Malhotky NPP Malhotky NPP Malhotky NPP Malhotky

NPP Malhotky

Teplomilná společenstva travnatých svahů zjara rozzáří žluté květy mochen a pryšců, následuje pestrá směs růžových třemdav, modrých kamejek, bílých bělozářek a na sklonku léta zaplaví stepní stráně fialově kvetoucí hvězdnice chlumní.

NPP Malhotky

NPP Malhotky, třemdavy rozkvetou v červnu

NPP Malhotky NPP Malhotky

NPP Malhotky

A momentálně zde kvete vstavač vojenský (orchis militaris) a taky vstavač nachový (orchis purpurea), největší zástupce vstavačů v ČR - může dorůst až 90 cm, ale letošní počasí orchidejím zrovna nesvědčí.

NPP Malhotky NPP Malhotky NPP Malhotky NPP Malhotky NPP Malhotky NPP Malhotky NPP Malhotky

NPP Malhotky

Krásné místo.

NPP Malhotky NPP Malhotky

NPP Malhotky