obora Holedná 29.12.2017

z Pisárek přes Holednou

 

Využívám toho, že mám spoustu přesčasových hodin a tak v poslední pracovní den roku 2017 odcházím z práce za světla :-) Mám sebou fotoaparát a vyrazím po modré turistické značce z Pisárek přes Juranku do obory Holedná.

 

Z ulice Veslařská odbočuje prudce do kopce ulička zvaná Výšina. Pro auta je ulička slepá, končí železnými schody, ze kterých je docela hezký pohled na Pisárky.

Výšina

z Výšiny

Od někdejší restaurace na Jurance se otevírá částečný pohled na Wilsonův les a Masarykovu čtvrť.

Výšina

z Juranky

Pokračuji zahrádkářskou kolonií zvanou Juranka. Moc toho zajímavého na koukání není, prostě jedna z mnoha brněnských zahradkářských kolonií a ani počasí tomu žádné kouzlo nedodává. Prostě takový typický brněnský zimní den :-(

Výšina

Juranka

V oboře je to mnohem zajímavější. Zalesněné svahy kopců Holedná a Hobrtenky lze prochodit po značených i neznačených cestách, odpočinout si lze u některého z jezírek.

obora Holedná

obora Holedná

Obora o rozloze 327 ha se rozprostírá mezi sídlišti Jundrov, Kohoutovice a Bystrc a slouží k chovu mufloní a dančí zvěře. A potkat volně v lese jeleny či daňky je úžasný zážitek :-)

 

Mám štěstí, vybrala jsem si tu "správnou" cestičku :-) Tady máme prvního krasavce :-)

obora Holedná

obora Holedná

Opatrně se přibližuji a nadávám si, že jsem si nevzala nějakou více maskovací bundu - má blankytně modrá péřovka svítí zdaleka.

 

Není sám, jsou tři.

obora Holedná

obora Holedná

Postupně pózují.

obora Holedná obora Holedná obora Holedná obora Holedná obora Holedná

obora Holedná

O kousek dál odpočívá stádo muflonů, ale ti mne nenechají přijít blízko.

obora Holedná

obora Holedná

A tady si někdo vyhrál :-)

obora Holedná

obora Holedná

Občas se mezi mraky objeví sluníčko, ale to je v tuto roční dobu nízko a obora je celá zalesněná. Vznikla v 70. letech minulého století a dnes je pod správou Lesů města Brna. Je přístupná všem, stále a zdarma.

obora Holedná obora Holedná

obora Holedná

Posledně jsem to vzala přes obůrku s divočáky, ale tentokráte to beru přes vrchol Holedné. Nejvyšším místem obory je plochý vrcholek zvaný Hobrtenky (405 m), ale severněji položená Holedná (391 m) působí více jako kopec.

 

Nahoře na mne čekalo překvapení - občerstvovník s elektronickou vrcholovou knihou.

obora Holedná obora Holedná

obora Holedná

A cože to je? Malé osvěžení pro férové poutníky, samoobslužná občerstvovací krabice inspirovaná samoobslužnými bary v Jeseníkách, České Kanadě či v Beskydech :-)

 

I ptáčkům se tady nadělovalo.

obora Holedná

obora Holedná

Při sestupu do Bystrce jsem opět narazila na stádo muflonů. Možná stejné, možná jiné, těžko říci, kolik jich tu vlastně žije.

obora Holedná

obora Holedná