rozhledna Vartovna u Seninky 22.4.2016

na valašskou Eiffelovku ze sedla Syrákov

 

V Česku je rozhleden opravdu hromada, ale některé stojí na naprosto nevhodných místech nebo jsou již přerostlé lesem, některé jsou si podobné jako vejce vejci, některým schází pravidelná údržba. Rozhledna z roku 2009 nad obcí Seninka v okrese Vsetín, na kopci Vartovna v nadmořské výšce 651 metrů, však patří mezi ty, které byste rozhodně při cestách za dalekými výhledy neměli vynechat.

Vartovna

Vartovna

Nedojedete k ní autem, musíte nahoru pěkně po svých. Nejkratší je cca 1,5 km dlouhá žlutě značená trasa z obce Seninka s převýšením 200 m, ale já nakonec volím druhý snadný přístup, z opačné strany ze sedla Syrákov. Čeká mne tříkilometrová procházka s převýšením 130 metrů. Nejhezčí je prý trasa z vesničky Ublo, ale je delší a já nemám tolik času.

 

Horské sedlo Syrákov je nejvyšším bodem silničního tahu mezi Zlínem a Vsetínem. Stojí tu hotel přebudovaný z motorestu - zvláštností je to, že má v názvu měkké i - jmenuje se Sirákov :-) Ale určitě to není ta nejpohodovější trasa k rozhledně - vede převážně typicky hospodářským lesem po cestě používané těžební technikou s nejblátivějšímu úseky vysypanými drceným kamením :-(

rozcestí nad Syrákovem

rozcestí nad Syrákovem

výhledy k severu

výhledy k severu

Cíl se ukáže mezi stromy už z dálky a závěrečný výstup vede loukou podél starého sadu a pastviny s oslem a kozami.

pod Vartovnou pod Vartovnou pod Vartovnou pod Vartovnou

pod Vartovnou

Název Vartovna vznikl pravděpodobně počátkem 18. století, kdy na valašsko vtrhli uherští povstalci a plenili všechny obce od uherských hranic až po Vsetín. Portášské hlídky tehdy hlídaly (vartovaly) na kopcích, aby mohly zapálením ohňů varovat vrchnost ve Vizovicích před blížícím se nebezpečím.

Vartovna

Vartovna

Železná rozhledna s kamennou spodní částí měří 37 metrů a vyhlídková plošina se nachází ve výšce 35 metrů - musíte zdolat celkem 213 schodů.

Vartovna Vartovna Vartovna

Vartovna

Z Vartovny je krásný výhled na Hostýnské vrchy, Vsetínské vrchy, Veřovické vrchy (Velký Javorník) , Moravskoslezské Beskydy (Radhošť, Smrk), Javorníky, Bílé Karpaty s nejvyšší Velkou Javořinou, Malou Fatru i Chřiby. A samozřejmě na celý hřeben Vizovické vrchoviny, v jejímž severovýchodním výběžku Vartovna leží. Zorientujete se snadno, vyhlídková fotopanoramata s označenými vrcholy jsou umístěna kolem dokola celé vyhlídkové plošiny.

Vartovna

Vsetín

Vartovna

Liptál, Chléviska, v pozadí Čerňava a Kelčský Javorník

Vartovna

nalevo Zlín, nad ním Tlustá hora, v pozadí Chřiby

Vartovna

hlavní hřeben Vizovické vrchoviny, uprostřed Doubrava

Vartovna

Hradisko, Pulčín, Kopce, Krajčice

Vartovna

Seninka, v pozadí Javorníky

Rozhledna je volně přístupná, ale v sezóně se za vstup platí - více informací viz stránky www.seninka.cz