Politaví, Němčany 6.3.2011

hledání sněženek

 

Sněženka je krásné slovo, snad nejněžnější, které čeština má. Ale i v jiných jazycích je zachycena ta krása, kterou se nám sněženka snaží říct. Snežienka (slovensky), przebisnieg (polsky), campanilla blanca (španělsky), schneeglöckchen (německy), jen anglicky to nijak zvlášť něžně nezní - snowdrop.

 

Němčany leží 2 km od Slavkova u Brna a já opět po ránu brouzdám krajinou. Obloha je úžasně modrá, ale severní vítr je nepříjemně studený. Letošní zima má jedinou výhodu - není třeba se brouzdat rozbahněným krajem, protože letos se, zdá se, jarní tání nekoná. Krajina je bez sněhu a pole osychají. Mířím do hájku nad dědinou - má tvar trojcípého šátku a na jaře bývá plný sněženek :-)

Němčany Němčany

Němčany

Po sobotním výletu na Vysočinu jsem doufala, že sněženky v nižších nadmořských výškách budou už opravdu kvést. Ale i zde, v Němčanech to je dnes jen takový začátek, ještě pár dnů a troška slunečních paprsků chybí k té správné chvíli. Ke chvíli, kdy tisíce a tisíce květů pokvetou k potěšení zraku a pohlazení duše. A zima ztratí svou moc, až sněženky začnou kvést...

Němčany Němčany

Němčany

Opět se pokouším zachytit barevný kontrast zeleno-bílé rostlinky na pozadí hnědi zcela holých stromů a podkladu bez jediné stopy zeleně :-)

Němčany

Němčany

Pro zajímavé záběry je důležité nefotit z ptačí perspektivy. Každý, kdo vlastní digitál s otočným displejem, si tyto "proklatě nízko" rostoucí rostliny užije v pohodě, ale můj Olympus E-420 takovou vymožeností vybaven není. Naštěstí sebou pro tento případ vláčím dnes kus igelitu, protože země je studená a mokrá.

Němčany

Němčany

A další problém - vítr a pohybová neostrost. Naštěstí ve větru se neustále kývou jedině ty větší...

Němčany

Němčany

I sněhobílá barva lístků na podstatně tmavším pozadí je pro automatiku problém. Co bude lepší? Kompenzace expozice, automatický bracketing nebo bodové měření? Nakonec volím bodové měření, ale výsledek bude jasný až doma v počítači - na displeji to nepoznám, ale přepaly neblikají. A co hloubka ostrosti? Čím blíže budu k objektu, tím bude pozadí více neostré a méně rušivé. Ale nesmím zapomenout na to nejdůležitější - jak kolem sebe všechno nepošlapat a nepolámat??

Němčany

Němčany

Vydržela bych tu s fotoaparátem dlouho, ale naštěstí slunko mizí za obrovský mrak, okamžitě se projevuje nedostatek světla a mně dochází, že bych se měla pro změnu zase trochu zahřát pohybem. Teplota může být tak kolem 1-2°C a chtělo by to péřovku, která však dneska zůstala doma.

Němčany

Němčany

Na kopci "Vinohrady" severozápadně od Němčan stojí kostelíček, říká se mu Lutršték. Pod ním stojí kaplička a pod kapličkou studánka. Kaple i kaplička byla postavena z milodarů poutníků, kteří přicházeli k nedaleké studánce - váže se k ní několik pověstí ohledně uzdravení několika slepých lidí. A poutníci sem putují už cca 150 let.

Němčany, Lutršték Němčany, Lutršték

Němčany, Lutršték

Ale dnes již zde nehledejte klasickou studánku - trčí zde nepěkná vodovodní trubka, kohoutek a cedule o vodě pouze užitkové. No možná lze oči přetřít, ale raději nepít... A dokonce prý to není původní pramen, ale voda ze slavkovského vodovodu :-(

Němčany, Lutršték

Němčany, Lutršték

Přes Lutršték vede První regionální koňská stezka, kterou lze putovat dál až na Větrníky nebo Stepní stráň u Komořan. A jak se liší koňská stezka od běžné turistické trasy? Vedle odpočívadla je zbudováno úvaziště pro koně a rozcestníky jsou hóódně vysoko.

Nad Němčany, První regionální koňská stezka

Nad Němčany, První regionální koňská stezka

A ještě jedna zvláštnost je zde k vidění. V areálu někdejší pískovny se nachází mrazový klín neobvykle velkých rozměrů (jeden z největších ve střední Evropě, ve své horní části má šířku cca 11 metrů a celková hloubka dosahuje 6,5 m). Mrazový klín je vlastně dokladem zvětrávání půdy v doteku s ledovcem, který v době ledové sahal až do Moravské brány. Při teplotě kolem nuly voda z ledovce pronikala do trhlin v půdě a za mrazu se pak trhliny ještě víc rozšiřovaly. Výsledkem je klín vyplněný odlišným materiálem. Lokalita je známou exkurzní zastávkou geologických výprav a je známa jako lokalita evropského významu. Ale musím konstatovat, že pro člověka negeologa toho zde k vidění moc není. Všechno to tady zarůstá náletovými dřevinami :-(

Němčany, mrazový klín

Němčany, mrazový klín

Nad Lutrštékem se vydávám do polí. Míjím několik křížů a ocitám se nad pískovnou na pomezí Němčan a Dražovic. Vychutnávám si krásné pohledy do krajiny polí, ale pohodu kazí mrazivý severní vítr - ze všeho nejvíc mi dneska chybí čepice :-(

pomezí Němčany - Dražovice pomezí Němčany - Dražovice

pomezí Němčany - Dražovice

Krásně je vidět i sněženkový hájek směrem na jih.

Němčany

Němčany

Na protějším kopci je vidět další kapli - jedná se o kapli sv. Urbana z r. 1712 na kopci nad Slavkovem. Jako strážnici ji využili francouzští vojáci bitvy u Slavkova pro pozorování postupu spojenecké rusko-rakouské armády táhnoucí od Olomouce k Brnu. A mohu potvrdit, že výhled je od kaple opravdu parádní. Byli jsme u kaple v květnu 2010, když jsme se toulali místy spojenými s bitvou u Slavkova, ale dnes tohle místo vynechám. Studeného větru už mám pro dnešek rozhodně dost :-(

 

Poslední zastávkou je tedy židovský hřbitov ve Slavkově u Brna. Přibližně 300 náhrobků je rozmístěno od roku 1774 ve svažitém terénu pod kaplí sv. Urbana - starší, z 18. století uprostřed plochy, novější při hrazení. Naprostá většina pomníků je však z 19. století. Hřbitov pomalu zaniká a je neudržovaný, uvnitř za branou jsou stále patrné zříceniny obřadní síně.

 

A branka je samozřejmě na zámek, takže opět známá otázka: k nějaké díře v plotu je to blíž zprava či zleva? V tomto případě zprava - a můžu si dokonce vybrat mezi dírou v pletivu či rozpadající se zídkou.

Slavkov u Brna, židovský hřbitov Slavkov u Brna, židovský hřbitov Slavkov u Brna, židovský hřbitov Slavkov u Brna, židovský hřbitov Slavkov u Brna, židovský hřbitov

Slavkov u Brna, židovský hřbitov

A nezapomeňte - sněženky jsou chráněné a ačkoli krása květů ve vázičce rozzáří byt, je to krása velmi prchavá - rychle pomine na rozdíl od přírodního stanoviště, protože tam květy vydrží mnohem déle.