Okolí Kuřimi, Zlobice 22.12.2007

za krásou ojíněných stromů

 

Z autobusu vystupujeme v Lipůvce - přes Zlobici do Kuřimi se dnes projdeme zimní krajinou. První zastávka je v Lipůvce - u kostela sv. Cecilie. Je pořádná zima, ale výstupem na hřeben Zlobice se rozhodně zahřejeme chůzí po silnici spojující Lipůvku s Nuzířovem :-)

Lipůvka, kostel sv. Cecílie

Lipůvka, kostel sv. Cecílie

Kousek lesem a poté přímo za šipkou - ke kostelu sv. Klimenta z této strany žádná cesta nevede.

nad Lipůvkou

nad Lipůvkou

Ruiny kostela sv. Klimenta leží v severní části klenutého hřbetu Zlobice v nadmořské výšce 385 m nad mořem. Z vrcholové plošiny zde vystupuje skalnatý pahorek, na kterém stával románský kostelík. Kostelík bývá spojován s velkomoravskou tradicí a zasvěcen byl sv. Klimentovi, třetímu papeži, jehož ostatky přinesl Cyril a Metoděj z Krymu přes Moravu do Říma.

ruiny kostela sv. Klimenta nad Lipůvkou ruiny kostela sv. Klimenta nad Lipůvkou ruiny kostela sv. Klimenta nad Lipůvkou

ruiny kostela sv. Klimenta nad Lipůvkou

Pobořen byl již koncem 18. století za vlády císaře Josefa II. a do dnešní doby z něj moc nezůstalo - zahloubený půdorys hlavní lodě a apsidy, zbytky zdiva v místě věže.

ruiny kostela sv. Klimenta nad Lipůvkou ruiny kostela sv. Klimenta nad Lipůvkou

ruiny kostela sv. Klimenta nad Lipůvkou

Po silničce se dostáváme do areálu Zlobice

z Lipůvky na Zlobici

z Lipůvky na Zlobici

Přírodní areál Zlobice se rozprostírá na náhorní plošině ve výšce cca 400 m nad mořem (nejvyšší místo má 419 m). V minulosti se toto místo hojně využívalo k pastevectví, protože půda je zde málo úrodná a bez zdroje vody.

Zlobice, u vstupu

Zlobice, u vstupu

V 70. letech minulého století si toto území vybrala armáda jako záložní cvičiště především pro výcvik studentů Vysoké vojenské školy v Brně. V roce 2003 byl tento majetek předán do vlastnictví obce Malhostovice. V současnosti zanedbaný prostor pomáhají opět udržovat a zvelebovat ovce a kozy - Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR zde pořádá řadu akcí, které umožňují návštěvníkům seznámit se s chovem ovcí a koz a jejich produkty. Od jara do podzimu - takhle v prosinci je zde liduprázdno, ovceprázdno i kozoprázdno :-(

Zlobice Zlobice

Zlobice

Dominantou Zlobice je původní bývalá pozorovací věž armády, která by v blízké budoucnosti měla umožnit pěkný výhled do krajiny - plánuje se její zpřístupnění.

Zlobice Zlobice Zlobice

Zlobice

Pokračujem cestou necestou směrem na Kuřim :-)

ze Zlobice na Cimperk ze Zlobice na Cimperk

ze Zlobice na Cimperk

Zdoláváme Cimperk (397 m), vrcholek západně od Kuřimi.

Cimperk Cimperk

Cimperk

Ještě si vylezeme pro kešku na Kuřimskou horu (435 m), která je součástí přírodního parku Baba a poté už zamíříme co nejrychleji domů, do tepla.

Kuřimská hora

Kuřimská hora

 

AKTUALIZACE: Betonová vyhlídková věž v lokalitě Zlobice byla oficiálně zpřístupněna v srpnu 2009. Otevřena je o víkendech 9-17 hod. a a mimo víkend je možné se domluvit se správci na Zlobici. Lokalitu jsem znovu navštívila v únoru 2010.

Zlobice - rozhledna

Zlobice - rozhledna (únor 2010)