údolím Ponávky do Jehnic 27.10.2019

poslední "letní" den

 

Po nedělním obědě vyrážím na kole zřejmě letos naposledy jen tak v triku. Zamířím proti proudu Ponávky za Globusem, ale nemám žádný extra cíl, někde si jen tak lehnu naposledy letos do trávy...

přes Mokrou Horu přes Mokrou Horu přes Mokrou Horu

přes Mokrou Horu

Sochařské výtvory, které byly umístěny v okolí Vránova mlýna v roce 1997, se postupně rozpadají.

Brána Kozoroha

Brána Kozoroha

Rybina

Rybina

Pomník Smíření je věnován prvním obětem Velké války, k uctění památky arcivévody Františka Ferdinanda d´Este a jeho ženy Žofie vévodkyni z Hohenbergu rozené Chotkové. Podrobnosti o jeho slavnostním vysvěcení či o dalších akcích rodinné galerie prezentující díla sochařů Miloše Vlčka (* 1939) a Patrika Vlčka (* 1970) naleznete na webu www.vlckovi.cz.

Smíření

Smíření

Rybník U Mlýna, též zvaný Seidlův, býval zásobárnou vody pro Vránův mlýn, jehož kolo klapalo až do 2. světové války. Za ním následuje rybník U lesa a rybník Prostřední.

údolí Ponávky údolí Ponávky údolí Ponávky údolí Ponávky

údolí Ponávky

Zastávka Jehnice z roku 1926 už dávno neslouží cestujícím - nejprve byla v roce 1954 zrušena stará tišnovská trať a po nové trati se začalo jezdit o pár metrů výš dále na západ a v 60. letech pak bylo nádraží zcela zrušeno a do Jehnic začala jezdit autobusová linka.

 

Pokračuju lesní cestou směrem na Jehnice. Je to asi kilometr, tudy tehdy chodívali dělníci z Jehnic na vlak, který je vozil do továren v brněnských Zábrdovicích.

 

Z hlavní ale odbočím hned u kapličky. Ulice Lelekovická a Plástky mne dovede nahoru k bezejmenné kótě 376 m.

nad Jehnicemi nad Jehnicemi nad Jehnicemi nad Jehnicemi nad Jehnicemi

nad Jehnicemi

Moc příjemné místo a nebýt oparu, byly by i výhledy.

nad Jehnicemi nad Jehnicemi nad Jehnicemi nad Jehnicemi nad Jehnicemi

nad Jehnicemi

Zpátky se vracím po silnici. Před Jehnicemi směrem od Vranova stojí u silnice boží muka. Postavili je v roce 1674 obyvatelé obce Bratelsbrunn (Březí u Mikulova) z vděčnosti k Panně Marii Vranovské za odvrácení morové rány - právě zde se zastavili při prosebné pouti na posvátný Vranov.

nad Jehnicemi nad Jehnicemi

Jehnice, boží muka