Javorníky/Vsetínské vrchy 20.-22.4.2018

víkendové pěší putování hřebenem Javorníků a Vsetínských vrchů

okolo Velkých Karlovic

 

Blížící se víkend by měl být opět ukázkový - teplý, plný slunce a bez dešťových přeháněk. Rozhodně vyrazím někam ven, ale kam? Ale volbu mi nečekaně zjednodušuje parte v mailové schránce. Pátek, 15:00, Vsetín. Generace našich rodičů postupně opouští náš svět...

Umlklo stromů šumění a vánek sotva dýše, utichlo srdce znavené, tak tichounce, tak tiše...
Věnováno památce "vsetínského" dědy

Nebudu si to nějak extra komplikovat, do Velkých Karlovic už je to ze Vsetína jen kousek. Bude to hodně nostalgický výlet, ale život už je takový.

 

den první

 

Velké Karlovice, parkoviště skiareálu Kyčerka (529 m) - Kyčerka (718 m) - kaplička na Štrčkové (775 m) - Javorníček (860 m), cca 5 km

 

Auto odkládám ve Velkých Karlovicích, z černého smutečního se převlékám do tuláckého a vyrážím údolím Pluskovce, či přesněji řečeno přímo za nosem sjezdovkou nad restaurací Kyčerka.

Velké Karlovice, Kyčerka

Velké Karlovice, Kyčerka

Krásný podvečer...

Velké Karlovice Velké Karlovice Velké Karlovice

Velké Karlovice, Štrčková

Netradičně oválná kaplička na Štrčkové stojí na místě s pěkným výhledem. Prý ji postavil jakýsi Bukovjan jako poděkování za to, že se vrátil z 1. světové války.

Velké Karlovice, kaplička na Štrčkové

kaplička na Štrčkové

Ale s blížícím se večerem mám trošku obavu. Původně jsem si myslela, že dojdu do setmění z Karlovic až na hřeben, na Ztracenec, ale je třeba mít na paměti, že je konec dubna. Slunce zapadá pár minut před osmou a o půl deváté bude tma.

rozc. Javorníček rozc. Javorníček

rozc. Javorníček

Pod vrcholem Javorníček stojí kaplička těsně vedle cesty.

kaplička na Javorníčku

kaplička na Javorníčku

Proč se vlastně honit, vždyť tady na Javorníčku je nádherně a navíc takhle pod hřebenem budu krásně krytá před případným větrem a více si užiju ticho. A ráno si aspoň tuhle kapličku vyfotím ve slunečním světle :-)

Javorníček Javorníček Javorníček

údolí už se skrylo ve stínech

Javorníček Javorníček Javorníček Javorníček

Javorníček

 

den druhý

 

Javorníček (860 m) - Příschlop (832 m) - rozhledna Stratenec (1041 m) - Stratenec (1055 m) - Veľký Javorník (1071 m) - Kasárne (970 m) - rozhl. Štiavnik (825 m) - Magale (850 m) - Nad Zápačou (931 m) - U Lovásov - Kršlisko - Kopanice (676 m) - Lemešná rozc. (914 m) - Makovský průsmyk (800 m) - Trojačka (938 m) - sedlo Bumbálka (870 m) - Beskyd (900 m), cca 31 km

 

Pode mnou je údolí Pluskovce a Velké Karlovice, na obzoru hřeben Radhoště a Kněhyně a mezi mnou a Radhoštěm hřeben Vsetínských vrchů se Soláněm. A právě na Soláň bych měla dorazit zítra odpoledne, pokud vše půjde podle plánu.

výhledy z Javorníčku výhledy z Javorníčku

výhledy z Javorníčku

kaplička na Javorníčku

kaplička na Javorníčku

Čeká mne stoupání až na hřeben Javorníků, ale až tak zlé to nebude, jsem docela vysoko.

 

Plochý odlesněný vrchol Stratenec (1055 m) je porostlý nekonečnými koberci borůvčí a takhle zrána liduprázdný. Pod odlesněným hřebenem se klikatí javornická údolí a za nimi se táhnou hřbety Vsetínských vrchů a majestátních Moravskoslezských Beskyd s dominujícími vrcholy Radhoště (1129 m), Kněhyně (1257 m), Smrku (1276 m) a Lysé hory (1323 m). Z rozhledny je vidět i kousek na slovenskou stranu, do údolí Papradnianky.

Stratenec Stratenec

Stratenec

Stratenec

výhled na Vsetínské vrchy a Moravskoslezské Beskydy

Stratenec

výhled do údolí Papradianky

Stratenec

s větším zoomem Soláň

Nadmořská výška kolem 1000 m je znát, dole kvetly ovocné stromy, ale tady se jaro ještě pořádně neprobudilo.

Javorníky Javorníky Javorníky Javorníky Javorníky Javorníky

hřebenem Javorníků mezi Stratencem a Veľkým Javorníkem

Veľký Javorník je slovenská hora, s nadmořskou výškou 1071 m nejvyšší vrchol Javorníků.

Javorníky Javorníky

z Veľkého Javorníku

Protože potřebuji doplnit zásoby pitné vody, nepokračuju po červené, ale napojuji se na žlutou.

Javorníky Javorníky

pramen pod Veľkým Javorníkem

V protisměru přibývá výletníků, protože do střediska Kasárne lze vyjet autem.

Javorníky

Kasárne, hotel Fran

Javorníky

Butorky, zřejmě tu staví apartmány

Příjemnější by bylo pokračování po červené, ale protože jsem zvědavá na rozhlednu zvanou Štiavnik, zamířím si to tentokráte po hlaďounkém asfaltu úbočím Hričovce dolů.

Javorníky Javorníky

úbočím Hričovce

Šlapání po asfaltu moc příjemné není a navíc ztrácím spoustu výšky. Z jednoho místa se ale otevírá výhled směrem k Malé Fatře a za ní sněhem svítí Západní Tatry.

Javorníky

Malá Fatra, Západní Tatry

A stále po asfaltu a stále dolů :-(

Javorníky Javorníky

rozhledna Šťiavnik

Z rozhledny Malou Fatru vidět není, to by musela stát o 100 výškových metrů výš. Ale ono to vlastně není rozhledna - je to protipožární monitorovací věž a protipožární lesní cesta financovaná z Programu pro rozvoj vidieka SR.

Javorníky

údolí potoka Šťiavnik, vpravo na obzoru typický zub - malofatranský Kľak (1352 m),
vzdálený 41 km

Vracet se nebudu, takže mám jedinou rozumnou možnost pokračovat stále dolů - až k rozcestí pod Hričovcom. Na to, abych to vzala rovnou za nosem zpátky nahoru na hřeben jsou tady svahy příliš prudké a porost neprůchodný.

Javorníky Javorníky

pod Hričovcom

Hlaďounký asfalt pokračuje podél potoka na Štiavnik, ale já pro změnu konečně zase začnu pomalu nabírat výšku - stará rozbitá asfaltová cesta mne ale nejprve dovede v podstatě po vrstevnici do osady pojmenované Magale, do osady se smutným osudem, protože patřila mezi ty, které Němci za 2. svět. války kvůli pomoci partyzánům vypálili.

Javorníky Javorníky Javorníky Javorníky Javorníky

nad osadou Magale

Když vystoupám na rozcestí Nad Zápačou (930 m), mám několik možností kudy pokračovat - přes Čemerku už jsem kdysi šla, tak to vezmu dolů úbočím Papajovy Kykuly do Kopanic.

Javorníky

rozc. Nad Zápačou

Javorníky

pohled na SV zásluhou vykáceného lesa

Javorníky Javorníky

rozc. U Lovásov

Javorníky

pod Papajovou Kykulou

Javorníky Javorníky

Kršlisko

Z Kopanic se vracím na česko-slovenskou hranici - po červené nejprve prudce stoupám na Lemešnou, poté vede značka naštěstí téměř po vrstevnici mimo vrcholky zvané Oselná a Dupačka. A pak už jsou slyšet zvuky od silnice, jasný důkaz toho, že se blížím do civilizace.

Javorníky

za Lemešnou

Javorníky

památník SNP v Makovském průsmyku

Jsem si myslela, že se tady v Makovském průsmyku najím v motorestu uprostřed křižovatky, ale ten už je zřejmě dlouho mimo provoz :-( Co se dá dělat, jde se dál, na Bumbálce snad něco k jídlu seženu.

 

Nejprve Beskydek, poté Trojačka - i dnes se tady setkávají hranice tří krajů - Moravskoslezského, Zlínského a Žilinského.

Javorníky

Trojačka

Motorest RG4 hned u hlavní silnice I/35 z Valašského Meziříčí do Bytče a Žiliny mne sice zachránil před smrtí hladem, ale kde tady najdu nějaké místo na přespání?? Všude samé soukromé pozemky :-(

Bumbálka

halušky v sedle Bumbálka

Ale nakonec se jedno místečko s pěkným výhledem na Lysou horu našlo :-) Na okraji sjezdovky :-)

Bumbálka

Lysá hora z Bumbálky

 

den třetí

 

Beskyd (900 m) - sedlo Bumbálka (870 m) - Trojačka (938 m) - pramen Vsetínské Bečvy - Čarták/Súkenická (953 m) - Třeštík - pramen Rožnovské Bečvy - Vysoká (1024 m) - Benešky - Pod Kotlovou - Soláň - Jezero - Jezerné - Velké Karlovice, parkoviště skiareálu Kyčerka, cca 25 km

 

Vstávám brzy a rychle balím, aby tady po mně nezůstala ani stopa.

 

Masarykova chata na Beskydě (900 m) byla zbudována v 6. roce republiky, tj. v roce 1924. Právem nesla jméno 1. prezidenta ČSR (a ještě jedna chata byla po TGM pojmenována, chata v Orlických horách na Šerlichu).

 

Chata těžká válečná léta překonala, ale do základů shořela shodou okolností 7. března1952, v den výročí narození TGM. V roce 1970 byla vystavěna nová chata jen pár desítek metrů vedle původních základů a pojmenována byla Chata na Beskydě. Po převodu do soukromých rukou a po rekonstrukci dnes opět nese jméno TGM.

Masarykova chata

Masarykova chata

V roce 1934, při 10. výročí byl na Beskydě vztyčen sloup Česko-slovenské jednoty s orlicí a dvouramenným křížem s nápisem "Poznajme sa, milujme sa", ale vydržel jen do roku 1939. Ten současný Sloup česko-slovenské spolupráce je z roku 2014.

Sloup česko-slovenské spolupráce

Sloup česko-slovenské spolupráce

Vracím se na Trojačku (938 m) a vyrážím po hřebeni Vsetínských (Vsackých) vrchů. Z pramene Vsetínské Bečvy neteče ani kapka :-( A já počítala s tím, že si tady doplním vodu :-(

pramen Vsetínské Bečvy

pramen Vsetínské Bečvy

Mou další zastávkou je rozhledna na vrcholu Čarták (953 m) - někdy se jí říká Čarták, někdy Súkenická. Je to vysílač mobilního operátora - betonová věž je obložená smrkovým dřevem. Stojí zde od roku 1997 a z vyhlídkové plošiny z výšky 26 metrů se nabízí skvělý kruhový výhled. Přístupná je od června do září, ale v jinou dobu si lze klíč vypůjčit v nedalekém hotelu Súkenická.

rozhledna Čarták rozhledna Čarták

rozhledna Čarták

Není taková krásná dohlednost jako včera - dálky mizí v typicky letním oparu a Tatry už dneska nezahlédnu :-(

rozhledna Čarták

pohledu na západ dominuje Vysoká

rozhledna Čarták

Javorníky na jihozápadě

rozhledna Čarták

zleva Smrk, Lysá hora, Travný

Vodu doplňuju v hotelu Súkenická a přes sjezdovku je to jen kousek na Třeštík. V mých vzpomínkách je horská chata Třeštík úplně obyčejně útulná turistická chata, ale dnes vypadá úplně jinak. Po rekonstrukci slouží k pronájmu s vlastním vařením, bez restauračního provozu. Celý objekt, 47 lůžek, si můžete pronajmout za nějakých 10 tis. Kč /noc :-(

Třeštík

Třeštík

Míjím několik samot a stoupám na Vysokou, jedinou tisícovku Vsetínských vrchů.

z Třeštíku na Vysokou

z Třeštíku na Vysokou

Ale nejdřív pramen Rožnovské Bečvy :-) Proč ten smajlík? Příšerný prudký sráz vylepšený řetězy... Aspoň že tady voda tekla :-)

pramen Rožnovské Bečvy pramen Rožnovské Bečvy pramen Rožnovské Bečvy

pramen Rožnovské Bečvy

Svahy Vysoké spadají do údolí Vsetínské Bečvy a Rožnovské Bečvy, které se pak spojují ve Valašském Meziříčí. Samotný vrchol Vysoké (1024 m) je zajímavý asi jen tím, že se jedná o nejvyšší vrchol Vsetínských vrchů. Pokud se někde dočtete o výhledech, tak to už dávno není pravda. Všude kolem mladý vzrostlý les :-( Ani kousek krajiny okolo kromě modré oblohy :-( A proč sem vlastně dotáhli tu obrovskou betonovou skruž?

Vysoká

Vysoká

Naštěstí pokračování hřebene směrem na Soláň nabízí výhledy na obě strany. Benešky jsou asi nejkrásnější částí hřebene, taková typická valašská krajina s loukami, pastvinami a osamocenými chalupami.

Benešky Benešky Benešky Benešky Benešky Benešky Benešky Benešky Benešky

přes Benešky a Pálenici

V sedle pod Kotlovou, na Jezerném, se schází trasy všech čtyř barev.

Jezerné

Jezerné

A funguje tady úžasný bufet. Jasně, že klobásy nejsou zrovna zdravé, ale tady je mají moc dobré :-)

Jezerné Jezerné

Jezerné

A o kousek dál opět výhledy:

Jezerné

za Jezerným

A konečně Soláň, tzv. vrch umělců.

Soláň Soláň Soláň Soláň Soláň Soláň Soláň Soláň Soláň Soláň

Soláň

Lepší by to bylo autobusem, ale v dohledné době nic nejede, tak šlapu do Velkých Karlovic k autu i nadále po svých. S malou odbočkou přes Jezero s velkým J.

Jezerné Jezerné

Jezero

Po asfaltu to nebylo nic extra zábavného.

Jezerné

Velké Karlovice

Auto nezmizelo, ani ho nikdo nevykradl. Využívám té skvělé možnosti převléci se do čistých věcí a vyrážím směr Brno. Je 18:00, vyšlo to naprosto skvěle.