řeka Oslava 14.-15.4.2018

dvoudenní pěší putování podél Oslavy z Náměště do Ivančic

 

Letošní duben má do aprílového počasí pořádně daleko a ani blížící se víkend nebude výjimkou. A tak se letos poprvé balím natěžko - spát se bude ve stanu :-)

 

Řeka Oslava pramení v bažinách okolo Matějovského rybníka a Babína poblíž Nového Veselí v jižním cípu chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy a téměř přesně po 100 km se vlévá do řeky Jihlavy v Ivančicích.

 

Mezi Náměští a Oslavany protéká hluboce zaříznutým údolím. Řeka si prorazila cestu přes velmi tvrdé granulitové horniny a to se projevilo vznikem četných skalisek, které na mnoha místech dodávají údolí Oslavy ráz kaňonu.

Oslava

řeka Oslava pod Vlčím kopcem

 

den první

 

Náměšť n/Oslavou (žst) - Vícenický žleb - U Vlasáka, pravý břeh - zřícenina Sedleckého hradu - Gloriet - Vlčí kopec - Dlouhá Oslava - Skřipský mlýn - Senoradský mlýn - Velká Skála (401 m), cca 21 km

 

V trávě svítí kapičky rosy a jarní zeleň skvěle ladí s modrou oblohou.

Náměšť nad Oslavou Náměšť nad Oslavou Náměšť nad Oslavou Náměšť nad Oslavou Náměšť nad Oslavou

Náměšť nad Oslavou, Vícenický žleb

Dilema, zda vyrazit z Náměšti k Oslavě po červené zleva nebo po zelené zprava, jsem vyřešila jednoduše - vzala jsem to po neznačené pěšině přímo kolem řeky. Kdysi jsme se tudy prodírali kopřivami, ale na ty je ještě naštěstí brzy, takže by to mělo být naprosto v pohodě.

Oslava

podél Oslavy

Asi toho moc nenachodím, když lezu každou chvíli po čtyřech :-)

Oslava Oslava Oslava Oslava

podél Oslavy

Všechno je třeba zdokumentovat :-)

Oslava Oslava Oslava Oslava Oslava

podél Oslavy

I most vedoucí tak nějak odnikud nikam :-)

Oslava

podél Oslavy

Nádhera.

Oslava Oslava Oslava

podél Oslavy

Čertův most nevede přes Oslavu, ale přes pravopobřežní přítok, potok Hučák. Byl součástí "Anniny cesty", která vedla ze zámku v Náměšti nad Oslavou přes "Gloriet" na lovecký zámeček "Heinrichslust", dnes "Vlčí kopec".

Oslava

Čertův most

Z mostu je na Hučáku vidět malý vodopád..

Oslava

Vodopád u Čertova mostu

A pro změnu nahoru vysoko nad řeku - cesta vede okolo pomníku hajného Czepla.

Oslava Oslava

pomníku hajného Czepla

A konečně první vyhlídka seshora u odbočky k Sedleckému hradu.

Oslava

z rozcestí nad Sedleckým hradem

Prudce klesám po úzké pěšině - čeká na mne pár zřícených zdí Nového hradu (nazývaného Sedlecký podle blízké vesnice) a žádný výhled, protože celý výběžek je porostlý lesem. Tři kříže zde byly postaveny jako smírná oběť tragické události z dob panování posledního majitele hradu.

Sedlecký hrad Sedlecký hrad Sedlecký hrad Sedlecký hrad

Sedlecký hrad

Vyhlídkový altán Gloriet z r. 1830 nad údolím řeky Oslavy byl opraven v r. 2003. Výhledům na řeku sice brání stromy, ale jinak je to roztomilá, volně přístupná stavbička, ve které by se v případě nouze dalo i přespat.

Gloriet Gloriet Gloriet

altán Gloriet

Lepší výhledy se na tzv. Dlouhou Oslavu nabízejí nad Jinošovnickou skálou - řeka se zde stáčí doleva a dál pokračuje několik kilometrů rovně.

z Jinošovnické skály z Jinošovnické skály z Jinošovnické skály z Jinošovnické skály z Jinošovnické skály

z Jinošovnické skály

Zelená pokračuje dál po pravém břehu - v serpentinách klesá roklí s potokem téměř na úroveň řeky. V rokli několik potůčků vytváří působivé peřeje a malé vodopády, ale pak stezka opět příkře stoupá k areálu zámečku na Vlčím kopci.

 

Pod Vlčím kopcem vedl přes Oslavu donedávna pouze brod, ale břehy už zase spojuje lávka. Sice jsem se dostala na druhou stranu suchou nohou, ale ještě je to staveniště :-)

kamenný pilíř Jindřichovy lávky

kamenný pilíř Jindřichovy lávky z roku 1929-30, kterou vzala voda v roce 1948

lávka pod Vlčím kopcem lávka pod Vlčím kopcem lávka pod Vlčím kopcem

rozestavěná nová lávka

Tu přírodnější a více trampskou Oslavu mám za sebou - tady kolem Dlouhé Oslavy už bude spousta chat.

z lávky pod Vlčím kopcem

Dlouhá Oslava z lávky pod Vlčím kopcem

Pumpa mezi chatami přišla opravdu vhod :-)

Dlouhá Oslava Dlouhá Oslava

Dlouhá Oslava

Krátce se zastavuji na místě, kde 9.9.2004 havaroval během mezinárodního cvičení vrtulník Westland Lynx, patřící britské Army Air Corps. Posádka ve slunečném dni přehlédla dráty elektrického vedení přetínajících ve výšce 25 metrů údolí řeky Oslavy a vrazili do nich. Stroj dopadl částečně do řeky, částečně na polní cestu vedoucí v těsné blízkosti řeky. Po dopadu se vznítil a zahynulo v něm všech šest členů jeho posádky.

Westland Lynx

pomník

Zásluhou Skřípinského mostu si můžu zvolit, jestli budu pokračovat po levém nebo pravém břehu řeky. Škoda, že tu není hospůdka... Tak jo, pokračovat budu tentokráte po zelené přímo k Senoradskému mlýnu a někdy příště vyzkouším červenou přes Kraví horu.

mezi Mohelnem a Senorady mezi Mohelnem a Senorady mezi Mohelnem a Senorady

mezi Mohelnem a Senorady

Ketkovák si tentokrát prohlédnu jen teleobjektivem :-( Sice bych to časově do setmění zvládla, ale záda už si přece jen stěžují na zátěž a zřícenina leží na opačném břehu řeky než je můj dnešní cíl :-(

Ketkovák Ketkovák

mezi Mohelnem a Senorady

Pro mne je Velká skála, donedávna označovaná jako Malá skála, jedním z nejkrásnějších míst na Oslavce. Rodinka s povykujícími dětmi naštěstí brzy odchází a nad hlubokým údolím pak zavládne ticho. Řeka šumí cca 140 m hluboko pode mnou kolem Ketkovického (Vydrova) mlýna, na protějším břehu se téměř na stejné výškové úrovni nachází Ketkovák a nefotogenicky proti slunci vidím velkou část mé dnešní trasy.

Velká skála Velká skála Velká skála Velká skála Velká skála Velká skála Velká skála

Velká skála

Sluníčko za chvilku zmizí za obzorem, je nejvyšší čas postavit si domeček a pak zkouknout to nejkrásnější divadlo.

Velká skála Velká skála Velká skála Velká skála

Velká skála

A jde se spát. Mám toho dost, 21 kilometrů s naloženým batohem je docela dost na první letošní výšlap.

 

 

den druhý

 

Velká skála (401 m) - Vodanský kopec - studánka U berana - studánka Svatá voda - Oslavany - těžní věž Kukla - soutok Oslavy a Jihlavy - Ivančice(žst), cca 15 km

 

K snídani mi zbyl ještě kousek chleba se sekanou z Globusu, ale s přestávkou na oběd počítám v nějaké restauraci v Oslavanech.

Velká skála Velká skála

Velká skála

Na žlutě značenou cestu směrem na Oslavany jsem hodně zvědavá - podle mapy mne čeká několik parádních vyhlídek. Jen škoda, že na obloze převažuje bílá. Bez sluníčka ta jarní zeleň tolik nevynikne.

nad Oslavou mezi Senorady a Novou Vsí nad Oslavou mezi Senorady a Novou Vsí nad Oslavou mezi Senorady a Novou Vsí nad Oslavou mezi Senorady a Novou Vsí nad Oslavou mezi Senorady a Novou Vsí nad Oslavou mezi Senorady a Novou Vsí nad Oslavou mezi Senorady a Novou Vsí nad Oslavou mezi Senorady a Novou Vsí nad Oslavou mezi Senorady a Novou Vsí

podél Oslavy mezi Senorady a Novou Vsí

Pramen U Berana je nejvydatnějším přirozeným pramenem celého povodí řeky Oslavy. Jeho síly využívá technická zajímavost, vodní trkač, primitivní vodní čerpadlo, které dodávalo vodu do bývalé hájovny 200 m dlouhým přívodním potrubím s převýšením 60 m. Takové malé malé perpetum mobile využívající kinetickou energii proudící vody :-)

pramen U Berana

pramen U Berana

O několik stovek metrů dál se nachází druhý pramen - Svatá voda. Je opředen legendou o mládenci, jemuž tento pramen navrátil zrak.

Svatá voda

Svatá voda

Do Oslavan už to není daleko a konečně se ukázalo i sluníčko.

Oslava mezi Novou Vsí a Oslavany Oslava mezi Novou Vsí a Oslavany Oslava mezi Novou Vsí a Oslavany

Oslava mezi Novou Vsí a Oslavany

Nejdřív oběd a teprve potom nějaké ty místní památky :-)

Oslavany

klasika zvaná smažák

Renesanční zámek byl přebudován z původně prvního ženského cisterciáckého kláštera na Moravě z první poloviny 13. stol. Zámek s arkádovým nádvořím se postupně renovuje a otevírá pro veřejnost jen několikrát do roka při tradičních akcích a v rámci koncertů v zámecké kapli. Po válce se využíval všelijak - sídlila zde armáda, byla zde ubytovna pracovního tábora, internát, národní výbor, mateřská škola, různé sklady i JZD.

Oslavany Oslavany

zámek Oslavany

Oslavany byly původně zemědělskou a vinařskou obcí. V letech 1783–1973 se v jejich okolí těžilo černé uhlí, takže převážil hornický charakter - byly jedním z center Rosicko-oslavanského revíru. Největší rozvoj těžby nastal ve století devatenáctém a zejména pak po roce 1913, kdy byla v Oslavanech postavena tepelná elektrárna, jedna z největších v Rakousku-Uhersku, která spalovala uhlí ze zdejších dolů.

Oslavany

Oslavany

Nejzvědavější jsem na prohlídku Kukly, ač výhledům dneska počasí nepřeje. Důl Kukla (v letech 1947–1973 důl Václav Nosek) byl černouhelný důl hluboký 881 m (11 pater), který fungoval v letech 1865–1973. Šachta byla po uzavření dolu zasypána, ale věž byla prohlášena za kulturní památku a zrekonstruována a zpřístupněna veřejnosti jako vyhlídková věž s muzeem.

 

Ale šlapala jsem na kopec úplně zbytečně - mělo být otevřeno i v dubnu o víkendech, ale nebylo...

Oslavany

Kukla

Ušetřila jsem sice 90Kč za vstup, ale budeme sem muset zajet někdy v turistické sezóně :-(

 

Procházet se po cyklostezce není úplně to pravé, ale na trase spojující Oslavany a Ivančice není takový frmol jako podél Svratky z Brna do Modřic. A navíc tu mají moc hezké sochy :-)

cyklostezka z Oslavan do Ivančic cyklostezka z Oslavan do Ivančic cyklostezka z Oslavan do Ivančic cyklostezka z Oslavan do Ivančic

po cyklostezce z Oslavan do Ivančic

A poslední fotografie, protože za chvilku mi jede vlak - nikterak fotogenický soutok Oslavy a Jihlavy v Ivančicích.

Ivančice

soutok Oslavy a Jihlavy v Ivančicích