pomezím Novoměstska a Bystřicka na běžkách 20.1.2018

první pořádná sněhová nadílka letošní zimy na Vysočině

 

Venku leží první pořádná sněhová nadílka, v Brně taje, ale na Novoměstsku dokonce vyjela před víkendem rolba upravovat stopy. Neváhám, taky by to mohla být nadílka i poslední :-( Sněhu se v posledních letech moc nedaří :-(

 

Olešná (ČD) - Zubří - Studnice - Kuklík - Odranec - Metodka - Roženecké Paseky - Kamenice - Lísek - Skalský dvůr - Domanínský rybník - Bystřice n/P (ČD), cca 35 km

 

Příjemně vytopený vláček motoráček zastavuje v Olešné na Moravě v 8:51. Sice jsem musela přestupovat v Tišnově, spěšným vlakem Pernštejn by to bylo bez přestupu pohodlnější, ale takhle mám hodinu denního světla k dobru. Cestou jsem si sice při pohledu z okna říkala, že to žádné parádní poježdění zřejmě nebude, ale nakonec jsem příjemně překvapená. Na tu letošní bídu takřka ideální sněhové podmínky.

ze zastávky v Olešné na Moravě k rozcestí pod Křibem

ze zastávky v Olešné na Moravě k rozcestí pod Křibem

Tak kudy? Tak nebo tak, budu si muset stopu sama vyšlapat :-(

pod Křibem

pod Křibem

Ale prošlapávala jsem si cestu jen kousek, hned za kopečkem jsem potkala rolbu :-)

za Zuberským rybníkem

za Zuberským rybníkem

Mířím na Studnici, s nadmořskou výškou 797 m nejvyšší místo trasy, a tím pádem převážně do kopce.

nad Pohledcem

nad Pohledcem

Šaratky

Šaratky

pohled zpátky k Zubří

pohled zpátky k Zubří

Studnice

Studnice

Tři vysoké stožáry u Studnice, nejvýše položené obce na Vysočině měří námrazu a jsou nepřehlédnutelným orientačním bodem. První námrazoměrná stanice vznikla na tomto návrší už v roce 1929 a v roce 1980 zde vztyčili tři stožáry se zavěšenými ocelovými lany opatřené měřidly.

 

Ale až ke stožárům nezajíždím, lyžařská stopa mým směrem se hned u první chalupy stáčí prudce doprava směrem na Kuklík.

Studnice

Studnice

Trošku jsem z toho sjezdu lesem měla strach, ale bylo to naštěstí naprosto v pohodě.

Studnice Studnice

ze Studnice na Kuklík

Převážná část běžkařů zamíří z Kuklíku směrem doleva a pokračuje po lyžařské magistrále na Kadov či Samotín, ale já bych chtěla pokračovat doprava směrem na Odranec. Rolba tudy sice neprojela, ale stopa je naštěstí vyšlapaná.

z Kuklíku na Odranec

z Kuklíku na Odranec

Přede mnou je Metodka, kterou lyžařská magistrála obchází spodem, ale já si tenhle kopec se skvělým rozhledem rozhodně nenechám ujít.

z Metodky z Metodky

z Metodky severovýchodním směrem

Jsem v nadmořské výšce 788 m a za tu námahu to stálo. Na sever a severovýchod se táhne pásmo lesnatých kopců nad řekou Svratkou, rozeznat lze i Lucký vrch a přístřešek je ideálním místem pro obědovou pauzu.

Metodka

Metodka

Metodka, partyzánský pomník

Metodka, partyzánský pomník

I vrchol Kamenice (780 m) lyžařská magistrála míjí, ale já to beru přímo přes vrchol s podobně úchvatnými výhledy jako z Metodky.

z Kamenice z Kamenice

z Kamenice

Kromě turistického posezení se kousíček pod vrcholem nachází pomníček. Je věnován Broučkům, hrdinům knížky jimramovského rodáka, duchovního a spisovatele Jana Karafiáta (1846-1929).

z Kamenice

Kamenice

Posledně jsem tudy bloudila a marně přemýšlela, kudy asi tak vede běžkařská dálnice směrem na Míchov, protože čerstvým prašanem nevedly žádné stopy, ale dneska tudy nejedu jako první.

u Míchova

u Míchova

Přes Malý Lísek se dostávám až do Lísku, ale kudy pokračovat netuším. Obloha se zatáhla, z šedivé oblohy padá sníh a dohlednost se rapidně snížila. Fotoaparát pro jistotu končí pořádně zabalený v batohu a přemýšlím o možnosti si to zkrátit - směrem na Vojtěchov je nejbližší železniční zastávkou Rovné-Divišov.

 

Naštěstí tahle krize trvala jen chvilku :-) Chumelit přestalo, napojila jsem se na stopu, jede se dál :-)

Skalský rybník Skalský rybník

u Skalského rybníka

kaplička u Bohuňova

kaplička u Bohuňova

Čas řádně pokročil, je třeba pokračovat. Mám před sebou ještě 6,5 kilometru, slunko zrovna zapadá, vlak z Bystřice nad Pernštejnem odjíždí za hodinu a půl, mám děsný hlad, protože jsem si vzala moc malou svačinu a neminula žádnou otevřenou hospodu a taky cítím puchýř na patě :-(

u Domanínského rybníka u Domanínského rybníka u Domanínského rybníka

u Domanínského rybníka

A poslední fotografie, protože pak se setmělo úplně :-)

cyklostezka do Bystřice nad Pernštejnem

cyklostezka do Bystřice nad Pernštejnem