údolí Oslavy a Chvojnice 28.9.2017

zříceniny hradu Levnov a Kraví hora

 

Po včerejším dlouhém výletu na kole vyrážím pro změnu pěšky. Tedy samozřejmě poté, až se autem dopravím z Brna do Ketkovic před obecní úřad.

 

Podzim dokáže být úžasný, po jaru a létu se vše zklidní a zpomalí. Dneska to bude jen pohoda - posedím na vyhřátých skalách a užiju si jeden z posledních slunných a teplých dnů mizejícího léta.

 

Překvapení mne čeká v místě zvaném vyhlídka Panorama. Pro turisty zde postavili parádní přístřešek a hlavně - je vidět dolů. Vyhlídka je pojmenovaná po Františku Zavřelovi, řídícím učiteli v Třebíči, který byl vynikajícím botanikem a přírodovědcem a výhledu na mohutný meandr Oslavky okolo hřebenovitého výběžku, pojmenovaného Čertův jazyk, donedávna bránily stromy.

Panorama Panorama

vyhlídka Panorama

Je nádherný podzimní den.

údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice

PR Údolí Oslavy a Chvojnice

V podstatě po vrstevnici mne cesta přivedla k zřícenině hradu Levnov. Hrad je situovaný na skalnatých srázech, téměř 120 metrů nad řekou Oslavou a býval poměrně rozsáhlý. Moc toho z něj nezůstalo, jen tři mohutné opěráky, které držely zeď chránící spodní nádvoří a které jsou nejlépe vidět z protější strany přes řeku.

zřícenina hradu Levnov zřícenina hradu Levnov zřícenina hradu Levnov zřícenina hradu Levnov

zřícenina hradu Levnov

Historie hradu Levnov je zajímavá. Jeho sláva skončila s husitskými válkami a poté byl obsazen loupeživými tlupami, které kradly vesničanům dobytek i obilí a přepadávaly kupce. Proto bylo zemským sněmem rozhodnuto o jejich proplacení a o likvidaci těchto hradů - Levnov byl zlikvidován roku 1442 a podobný osud měly i další hrady v okolí - Kraví hora, Lamberk, Sedlecký hrad, Holoubek či Kufštejn. A ještě jedna zajímavost - dlouho se nevědělo, jak se hrad jmenoval a proto se zřícenině až do roku 1970 říkalo Ketkovák podle nejbližší vesnice :-)

zřícenina hradu Levnov

Oslava pod Levnovem

Skalnatý vrchol nabízí opravdu nádherné výhledy a na prohřátých skalách se úžasně sedí a kouká do kraje. V hloubce je vidět řeku Oslavu a naproti prudké stráně - mám několik možností, kam pokračovat. Mým cílem může být Malá skála, úžasné vyhlídkové místo na opačném břehu řeky Oslavy nebo zřícenina hradu Kraví hora na opačném břehu Chvojnice. V obou případech musím dolů k vodě a znova vyšplhat do protějšího svahu a poté zase zpět.

údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice

údolí Oslavy a Chvojnice

Beru to po skalním hřebínku přímo k soutoku Oslavy a Chvojnice.

údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice

údolí Oslavy a Chvojnice

Vezmu to přes Kraví horu.

údolí Oslavy a Chvojnice údolí Oslavy a Chvojnice

údolí Oslavy a Chvojnice

Hrad Kraví hora z poloviny 14. století byl zbořen někdy v roce 1446 jako sídlo loupeživých rytířů. Leží na výběžku náhorní plošiny nad soutokem Oslavy a Chvojnice. Skalnatým srázem spadajícím do údolí Oslavy byl chráněn z jedné strany, z druhé obloukem široké přírodní strže. Hlavní jádro má v čele polovinu masivní válcové věže dochované do výšky 6 m s vnitřním prostorem 5,5 m. Na opačné straně je další zbytek zaoblené zdi, součásti tehdejší vyhlídkové terasy.

zřícenina hradu Kraví hora zřícenina hradu Kraví hora zřícenina hradu Kraví hora

zřícenina hradu Kraví hora

I tady roste spousta nádherně fialových bramboříků.

údolí Oslavy a Chvojnice

údolí Oslavy a Chvojnice

Vracím se zpátky a pokračovat budu kousek proti proudu říčky Chvojnice.

údolí Chvojnice údolí Chvojnice

památný strom lípa u Chvojnice

údolí Chvojnice

údolí Oslavy a Chvojnice

V místě zvaném Pod Borovinou si to zkrátím po lesní cestě zpátky směrem na Ketkovice. Ale než se vrátím k autu, ještě si nasbírám nějaké ty bedly :-)

údolí Oslavy a Chvojnice

údolí Oslavy a Chvojnice