Hostýnské vrchy 30.8.2017

na kole z Otrokovic přes Kurovický lom a Rusavu na zříceninu hradu Lukov

 

Před námi jsou dva poslední horké dny letošního léta. Dlouho neváhám a nahlašuji si dva dny dovolené - jeden den vyrazím na výlet kole a druhý pro změnu pěšky. A hlavně nezapomenout plavky, každý výlet je samozřejmě naplánován včetně příjemného koupání.

Kurovický lom

Kurovický lom

Cestování vlakem nízkopodlažním vlakem za akční cenu 110 Kč do Otrokovic už jsem vyzkoušela (Chřiby 28.5.2017) a nemělo to chybu, takže udělám to obdobně a tentokrát vyrazím na opačnou stranu.

 

Otrokovice (žst) - Tlumačov - Kurovický lom - Kurovice - Ludslavice - Holešov - Dobrotice - Jankovice - Chomýž - Brusné - Rusava - Ráztoka - Lukov - zřícenina hradu Lukov - Lešná - Kostelec - Zlín - Malenovice - Otrokovice (žst), cca 72 km

profil

Podél Dřevnice mne značená stezka vede k Moravě.

podél Dřevnice podél Dřevnice

podél Dřevnice

K jezu Bělov je to kousek.

u jezu Bělov u jezu Bělov

u jezu Bělov

Po levé ruce mám zregulovaný tok Moravy, po pravé se v lese skrývají její slepá ramena. Parádní asfaltová cyklostezka mne vede až k mostu, který spojuje Kvasice a Tlumačov.

podél Moravy u Otrokovic

podél Moravy u Otrokovic

Kurovický lom se nachází 300 m severozápadně od kóty Křemenná, asi 1,5 km jižně od obce Kurovice, v nadmořské výšce 260 až 296 m a je chráněn jako přírodní památka. Jedná se o lokalitu s výskytem zvláště chráněných druhů obojživelníků a plazů - početné jsou zde populace čolka velkého, kuňky obecné, čolka obecného či ropuchy zelené.

Kurovický lom

Kurovický lom

Kdysi se zde těžil jílovitý vápenec, ze kterého se vyráběl cement v nedalekém Tlumačově. Rozsáhlá prohlubeň vzniklá těžbou se naplnila velmi čistou průsakovou vodou a vzniklo jezírko.

Kurovický lom

Kurovický lom

Už jste se koupali s koi kapry??

Kurovický lom Kurovický lom Kurovický lom Kurovický lom

Kurovický lom

Pokusy s podvodní fotografií nic moc, pohled seshora je hezčí a barevnější.

Kurovický lom Kurovický lom Kurovický lom Kurovický lom Kurovický lom Kurovický lom

Kurovický lom

Pozor, zkontrolujte si otevírací dobu na stránkách www.kurovickylom.cz a mějte na paměti, že v případě nepříznivého počasí je lom uzavřen. Lom je soukromým majetkem, za vstup se platí a je oplocen!

Kurovický lom Kurovický lom Kurovický lom Kurovický lom

Kurovický lom

Opouštím lom a pokračuji směrem na Kurovice neznačenou polní cestou. Otevírají se odsud docela hezké pohledy směrem na Kroměříž a zejména směrem na Holešov a Hostýnské vrchy. Přesně tam mířím a mám vítr v zádech, budu tam cobydup.

nad Kurovicemi nad Kurovicemi

nad Kurovicemi

Raně barokní zámek v Holešově je dominantou města. Počátky feudálního sídla v Holešově sahají až do středověku. Čtyřkřídlá stavba s nárožními věžemi se konečně dočkala opravené fasády.

zámek v Holešově zámek v Holešově

zámek v Holešově

Na zámek, do kterého můžete jít na placenou prohlídku, navazuje volně přístupný a pro cyklisty průjezdný francouzský park s vodními kanály v podobě Neptunova trojzubce.

zámek v Holešově zámek v Holešově zámek v Holešově

zámek v Holešově

Za viaduktem v Dobroticích mne značení vede doprava - křižuji hlavní cestu a pokračuji kolem kolejí, spojujících Kojetín s Valašským Meziříčím. I tudy to po hlaďoučkém asfaltu parádně sviští :-)

z Dobrotic do Jankovic

z Dobrotic do Jankovic

Symbolem Jankovic je šest metrů vysoké sousoší sv. Anny s Pannou Marií a Ježíškem, doplněné klečící postavou sv. Jana Sarkandra a dvěma andílky, z roku 1742, dílo olomouckého sochaře Ondřeje Zahnera (1709-1752).

sousoší sv. Anny

sousoší sv. Anny

Přede mnou je nadlouho poslední sjezd - přes Rusavu budu stoupat a stoupat a stoupat... čeká mne 10 km do kopce a 300 výškových metrů... minimálně hodina...

přede mnou Chomýž

přede mnou Chomýž

Za obcí Brusné vjíždím do údolí říčky Rusavy a přes Ráztoku stoupám až do sedla pod kopec Okluk. Ale tím ještě stoupání nekončí - točím doprava, takže nejvyšším místem dnešní trasy je rozcestí modré a zelené značky zvané Pod Oklukem s nadmořskou výškou 580 m.

pod Oklukem pod Oklukem pod Oklukem pod Oklukem

pod Oklukem

Pohodička, pohoda... Hladký asfalt, mírný sklon, občas výhledy a taky dvě studánky...

pod Kuželkem pod Kuželkem, studánka Korýtko pod Kuželkem pod Kuželkem pod Kuželkem

pod Kuželkem a nad Vlčkovou

Nepokračovala jsem po modře značené kamenité lesní cestě směrem Písečné, ale užila si sjezd po asfaltu do Lukova. Což nebyl až tak dobrý nápad, ztratila jsem spoustu výškových metrů a poté kolo k hradu Lukov 1,5 km tlačila :-(

zřícenina hradu Lukov

zřícenina hradu Lukov

Po pilířovém mostě se dostávám k bráně, za kterou je pokladna a ochotná paní mi se vstupenkou za 50Kč slíbí i pohlídání kola.

zřícenina hradu Lukov

zřícenina hradu Lukov

Zřícenina je rozsáhlá, svou rozlohou se Lukov řadí mezi největší hrady na Moravě. Kdysi to býval slavný hrad. Jeho počátky sahají do první třetiny 13. století, ale poté, co ztratil na významu, byl na konci 18. století opuštěn a stal se zdrojem levného stavebního materiálu. Postupná obnova započala v roce 1987 a podílí se na ní členové Hnutí Brontosaurus a Spolku přátel hradu Lukova - zanedbaná zřícenina se stala vyhledávaným turistickým cílem. Dokonce získal titul Památka roku 2016 za nejlepší opravu.

zřícenina hradu Lukov zřícenina hradu Lukov zřícenina hradu Lukov zřícenina hradu Lukov zřícenina hradu Lukov zřícenina hradu Lukov

zřícenina hradu Lukov

Nedá se nic dělat, musím začít hlídat čas. Je 17:00, poslední rozumně použitelný vlak odjíždí z Otrokovic do Brna v 19:44 a momentálně to mám do Otrokovic celých 24 km, ale naštěstí převážně z kopce.

 

Za Lukovem jsem vjela do oblasti, kde je momentálně kvůli africkému moru prasat zakázaný vstup do lesa, na pole a louky i na lesní a polní cesty. Pro asfaltovou cyklostezku to zřejmě neplatí, takže si to pohodlně a bezpečně svištím podél Lukovského potoka, míjím ZOO v Lešné a přes Kostelec vjíždím do Zlína.

pod Lukovem

cyklostezka pod Lukovem

 

kaple sv. Marie Magdalény nedaleko lázeňské budovy v Kostelci

kaple sv. Marie Magdalény nedaleko lázeňské budovy v Kostelci

Ve Zlíně je orientace jednoduchá - musím se držet Dřevnice.

Zlín Zlín Zlín

momentky ze Zlína

A podél Dřevnice se dostávám až do Otrokovic.

cyklostezka ze Zlína do Otrokovic cyklostezka ze Zlína do Otrokovic cyklostezka ze Zlína do Otrokovic

cyklostezka ze Zlína do Otrokovic

Dokonce bych měla čas na něco k jídlu, ale v nádražním bufetu se chystají zavírat, takže odcházím jen s koňakovou špičkou. Výborná večeře :-)

 

P.S. Před týdnem jsem si na iDNES pročítala článek s názvem "Přírodní „Václaváky“ v Česku. Fenomén, který nechceme, ale máme". Je fakt, že dnes byla středa, ale potkala jsem naprosté minimum turistů. V kurovickém lomu jsme byli dva, nad Rusavou jsem potkala jedinou skupinku houbařů - výjimkou bylo samozřejmě parkoviště u koupaliště na Rusavě, parkoviště okolo zoologické zahrady v Lešné a cyklostezka mezi Zlínem a Otrokovicemi. Tam to vypadá s cyklisty a bruslaři obdobně jako v Brně podél Svratky k Olympii :-)