Voda pro Vídeň 8.7.2017

k pramenům alpských vodopádů

 

Cestovní kancelář Čebus má v nabídce spoustu jednodenních turistických výletů do Rakouska a mně se tentokráte nechtělo vymýšlet nic složitého. A tak jsem se ocitla na výletě s názvem "K pramenům alpských vodopádů" v ceně 690 Kč, což je cena, za kterou se do Alp po vlastní ose prostě nedostanu - do Wildalpenu ve Štýrsku je to autem 2x322 km a k tomu je nutno připočíst dálniční známku.

 

Zrovna tento výlet bych si sice z bohaté nabídky normálně sama nevybrala, ale byl tentokráte jediným, který pro tuto sobotu obsadili :-( Nu což, bude to poučné :-(

Hartlsee

Hartlsee

Vídeň může být na svoji vodu z vodovodu hrdá - je zásobována ze dvou vysokohorských pramenitých zdrojů (schéma), které uvedl do provozu císař František Josef I. Průměrná denní spotřeba vody ve Vídni činí asi 375 miliónů litrů denně.

 

My se dneska podíváme do zákulisí jednoho z nich, takže pro začátek několik čísel:

 

I. Wiener Hochquellenwasserleitung byl vybudován v letech 1870-1873 a přivádí vodu do Vídně potrubím v délce 90 km z oblasti Rax-Schneeberg. Voda teče po dobu 16 hodin vlastním spádem, výškový rozdíl činí 276 m a zajišťuje průtok cca 2000 l/s tj. 173 miliónů litrů denně.

 

Již na konci 19. století ale bylo zřejmé, že s těmito zdroji Vídeň nevystačí. II. Wiener Hochquellenwasserleitung budovalo v letech 1900-1910 cca 10 tisíc dělníků a tento vodovod přivádí vodu do Vídně z oblasti Hochschwabu ve Štýrsku. Výškový rozdíl činí 360 metrů a voda teče 36 hodin potrubím dlouhým 183 kilometrů přes cca 100 akvaduktů (nejdelší je Luegerbrücke v Scheibbser 271 m dlouhý a 22 m vysoký),19 propustků (sifonů) a 11 tunelů (nejdelší přes Göstlingerské Alpy 5370 m). Zajišťuje průtok cca 2300 l/s tj. 202 miliónů litrů denně.

 

Zajímá vás porovnání s Brnem?

I. březovský vodovod byl vybudován v letech 1904-1913, přivaděč z Březové nad Svitavou do Brna měří 58 kilometrů, výškový rozdíl mezi mezi hladinou podzemní vody v prameništi a hladinou ve vodojemu Holé Hory činí 89 metrů a dokáže zajistit maximální průtok 300 l/s tj. 26 miliónů litrů denně

 

II. březovský vodovod z roku 1975 s přivaděčem dlouhým 55 km končí ve vodojemu na Palackého vrchu. Výškový rozdíl hladin činí 66 metrů a dokáže zajistit maximální průtok 1140 l/s tj. téměř 100 miliónů litrů denně.

 

A kolik Brno a okolí spotřebuje denně? 75 miliónů litrů, pětinu spotřeby Vídně.

 

Právě v oblasti, odkud se bere voda pro II. Wiener Hochquellenwasserleitung se budeme dnes pohybovat. Za jízdy hlubokým kaňonem řeky Salzy vychutnáváme pozoruhodné výhledy na příkré stěny pohoří Hochschwab. Nejvyšší hora stejného názvu dosahuje úctyhodné výše 2277 m nad mořem.

 

Nejvydatnějším pramenem je Kläfferquelle, na který se půjdeme podívat zblízka. Je to jeden z největších krasových pramenů ve střední Evropě, jeho průměrná vydatnost se pohybuje na úrovni 4790 l/s a v průběhu tání sněhu činí jeho vydatnost nepředstavitelných 10000 l/s, což představuje zhruba 860 milionů litrů denně

Kläfferquelle

Kläfferquelle

Do zákulisí se podíváme přibližně 90 metrů dlouhým tunelem.

Kläfferquelle Kläfferquelle Kläfferquelle Kläfferquelle Kläfferquelle Kläfferquelle Kläfferquelle

Kläfferquelle

Všechna ta voda nekončí v potrubí (a ani by se tam nevešla), přebytek odtéká do Salzy.

 

V době tání a taky po vydatných deštích lze Kläfferquelle obdivovat jako vodopády v délce 300 metrů a výšce až 70 metrů. Jenže dneska je červenec a dlouhotrvající sucho se projevuje i zde. Namísto vody můžeme obdivovat krásnou zeleň - mechem pokryté kameny. Takhle nějak to zřejmě vypadá, když je vody na jaře dost.

Kläfferquelle Kläfferquelle

Kläfferquelle

Přírodní park Steirische Eisenwurzen (založený v roce 1996) je největším přírodním parkem ve Štýrsku. K oblíbeným výletním cílům patří jezero Brunnsee (je chráněné a tudíž je v něm zákaz koupání). Na hladině se zrcadlí vápencové štíty a a v trávě plné rosy září orchideje.

Brunsee Brunsee Brunsee Brunsee Brunsee Brunsee Brunsee Brunsee Brunsee Brunsee

jezero Brunsee a jeho bezprostřední okolí

Pro úplnost, k dalším zajímavostem přírodního parku patří jeskyně Kraushöhle v obci Gams bei Hieflau (otevřena od Velikonoc do konce října kromě pondělí a úterý), soutěska Nothklamm v obci Gams bei Hieflau (asi 900 m dlouhá, přístupná po vybudované stezce od jara do podzimu), slepencový kaňon Palfauer Konglomeratschlucht (vrchol každého raftového výletu na řece Salze), soutěska Spitzenbachklamm (ráj motýlů, přístupná ze St. Gallenu) nebo soutěska Wasserlochklamm v Palfau s vodopády (přes 900 m dlouhou soutěsku vede do přírody zasazená a lehce zvládnutelná stezka s dřevěnými stupy a mosty).

 

Jako další je na programu procházka k jezeru Hartlsee v nadmořské výšce 799 metrů a autobus nás dovezl až na parkoviště za osadou Winterhöh.

Hartlsee

Hartlsee

Míjíme jeden ze zdrojů II. vídeňského vodovodu a stoupáme po asfaltové silničce až k jezeru. Je to kousek, na ukazateli je sice 40 minut, ale nahoru jsme dorazili za necelou půlhodinku včetně několika fotografií cestou.

Hartlsee Hartlsee

Hartlsee

Mohlo by to být naprosto úžasné místo, ale i tady se projevuje sucho. V jezírku nějaký ten metr vody chybí, takže fotogenické opravdu není.

Hartlsee Hartlsee

Hartlsee

Zpátky se vracíme příjemným lesem kolem potoka se spoustou peřejí. Konečně nějaká ta voda :-)

Hartlsee Hartlsee Hartlsee Hartlsee Hartlsee

Hartlsee

Zpátky do Wildalpenu, kde na nás čeká autobus, lze dojít pěšky po silnici nebo pěšinou značenou jako lesnická naučná stezka přes jedno vyhlídkové místo. Jen se nějak mračí :-(

Hartlsee Hartlsee Hartlsee

Hartlsee

Dovnitř do vodárenského muzea za 3€ jsem nešla, moje téměř nulové znalosti němčiny jsou na popisky exponátů nepoužitelné :-(

Wildalpen Wasserleitungsmuseum Wildalpen Wasserleitungsmuseum Wildalpen Wasserleitungsmuseum Wildalpen Wasserleitungsmuseum Wildalpen Wasserleitungsmuseum

Wildalpen Wasserleitungsmuseum

Ještě stihnu i kratičkou procházku vesničkou Wildalpen.

Wildalpen Wildalpen

Wildalpen

A úplně nakonec krátké posezení na břehu Salzy. Bylo se na co dívat, zrovna zde probíhala jakási soutěž freestyle kajaků v ježdění na jednom místě - krátkých, lehkých a parádně skákajících.

Salza Salza

Salza ve Wildalpenu