Lednické rybníky na bruslích 7.1.2017

zimní turistika

 

Mrzne a to pořádně. V sobotu ráno rtuť teploměru spadla v Brně na -17°C. Původně jsem sice měla v plánu vyrazit na Prygl na běžkách, protože zamrzlou hladinu přehrady pokryla vrstva sněhu, ale poté, co jsem narazila na zprávu ohledně pořádání Přeboru Brna v běhu na lyžích na Brněnské přehradě, raději jsem program přehodnotila. Mnohem radši vyrazím někam, kde nebude tak narváno...

 

A protože jsem byla líná čistit auto, hledala jsem cíl rozumně dostupný hromadnou dopravou.

 

Rychlík z Brna směrem na Břeclav má odjezd 8:36 a s přestupem do autobusu v Podivíně jsem v Hlohovci, na zastávce rybárna, v 9:41. 60 km za 1 hod 5 min, v ceně 52Kč s univerzální jízdenkou IDS JMK je docela slušný výsledek.

 

Rybníky v nivě Včelínku byly vybudovány na lichtenštejnském panství v 15. století. Rybníky Nesyt, Hlohovecký, Prostřední, Mlýnský a Zámecký jsou dnes chráněny jako NPR Lednické rybníky. Rybník Nesyt (296 ha) je největším moravským rybníkem, ale ten dneska vynechám - mé putování začne až Hlohoveckým rybníkem. Ten má 68 ha a leží v nadmořské výšce 167,8 m.

Hlohovecký rybník

Hlohovecký rybník

Na počátku 19. století byly břehy rybníků v nivě Včelínku parkově upraveny a dosázeny četnými exotickými dřevinami a v jejich blízkosti vybudovány drobnější zámecké stavby -Hraniční zámeček, Rybniční zámeček, Apollonův chrám. Postupně uvidím všechny tři :-)

Hlohovecký rybník

Hlohovecký rybník

Hraniční zámeček z roku 1816-27 je situován na západním břehu Hlohoveckého rybníka, na bývalé zemské hranici mezi Moravou a Dolními Rakousy, což dokumentuje nápis „Zwischen Österreich und Mähren“ na jeho průčelí.

 

Není běžně přístupný - v současnosti slouží jako hotel a restaurace pro náročnější klientelu.

Hlohovecký rybník Hlohovecký rybník

Hlohovecký rybník, Hraniční zámeček

Mrzne, ale to je moc dobře, když se člověk prohání po zamrzlé vodní ploše. Vybavila jsem se výborně, sice vypadám jako bambulák, ale hlavní je teplo.

Hlohovecký rybník Hlohovecký rybník Hlohovecký rybník

Hlohovecký rybník

Držím se ale raději při okraji, protože střed rybníka je bez sněhu, což znamená, že zamrznul až po posledním sněžení a tak zřejmě ten hladký led nebude dostatečně pevný. Zkoušet to samozřejmě nebudu a podezřelá místa raději obejdu.

Hlohovecký rybník Hlohovecký rybník Hlohovecký rybník Hlohovecký rybník Hlohovecký rybník Hlohovecký rybník Hlohovecký rybník Hlohovecký rybník Hlohovecký rybník Hlohovecký rybník

Hlohovecký rybník

Protože led a voda mají stejné optické vlastnosti (stejný index lomu světla), nemůžeme shora vidět rozhraní ledu a vody, a odhadnout tak tloušťku. Tu lze odhadnout pouze z přítomnosti zamrzlých bublin a všudypřítomných prasklin.

 

Přes silnici nezbývá než brusle zout a na hladině Prostředního rybníka si je zase pevně zavázat. Jezdím na šněrovacích chlapeckých bruslích, protože mne stály v bazaru jen 40Kč :-)

brusle

brusle :-)

Prostřední rybník má rozlohu 47 ha a vypadá zamrzlý naprosto rovnoměrně.

Prostřední rybník

Prostřední rybník, Rybniční zámeček

Rybniční zámeček, či spíše vilová stavba z let 1814-16 stojí na hraně svahu nad Prostředním rybníkem tak, že jeho jižní průčelí je obráceno k rybníku a průhledy umožňují výhledy na chrám Tří grácií a Nový dvůr, stavby, které leží na protějším břehu.

Prostřední rybník Prostřední rybník

Prostřední rybník, Rybniční zámeček

Brusle jsou ideální příležitostí, jak si užít zimní krajiny kolem vody. Suchý rákos vypadá nádherně, skrz opadané stromy je dobře vidět, a když to vše doplňuje modrá obloha, je to nádhera. Pocit při jízdě po ledových pláních je nezapomenutelným zážitkem a umocněn je občasným duněním a praskáním ledu.

Prostřední rybník Prostřední rybník

Prostřední rybník

Na sluníčku je kolem poledne docela dobře. I rukavice lze na chvíli sundat a termoska s horkým čajem je úžasný vynález.

Prostřední rybník

Prostřední rybník

Na hrázi musím opět brusle zout a přelézt cestu i koleje.

řopík na hrázi mezi Prostředním a Mlýnským rybníkem

řopík na hrázi mezi Prostředním a Mlýnským rybníkem

Ještě je nutno najít vhodné místo k nástupu na Mlýnský rybník. Ten je se svými 86 ha z těchto tří rybníků největší.

Mlýnský rybník Mlýnský rybník Mlýnský rybník Mlýnský rybník Mlýnský rybník

Mlýnský rybník

Pseudoantický Apollonův chrám vyrostl na pahorku na břehu Mlýnského rybníka v roce 1817-19 a slouží jako vyhlídka.

Mlýnský rybník Mlýnský rybník

Mlýnský rybník, Apollonův chrám

Po páté zouvám brusle a měním je za boty. Tentokrát se ale projdu pořádný kus - mířím k Janohradu.

na hrázi Mlýnského rybníka

na hrázi Mlýnského rybníka

Vyhlídková věž Lednická kolonáda nabízí výhled z plošiny ve výšce 5 metrů a bylo to naprosto zbytečně vyhozených 100 mil. Kč (90% pokryla evropská dotace), takže nahoru nepolezu - už jsem si to vyzkoušela v dubnu 2016 a opravdu neuvidíte o nic víc než ze země v téhle rovinaté krajině plné stromů.

Lednická kolonáda Lednická kolonáda

Lednická kolonáda

Lovecký zámeček

Lovecký zámeček

Janův hrad neboli Janohrad vypadá jako středověká zřícenina, ale postaven byl na počátku 19. století jako umělá zřícenina.

Janohrad

Janohrad

Černá Dyje nebo též Stará Dyje je název odstaveného koryta řeky Dyje a v létě tudy jezdí lodičky mezi zámkem a Janohradem. Moc jsem s tím nepočítala, ale koryto vypadá sjízdně - jsou tu stopy bruslí a dokonce i bicyklu.

Stará Dyje Stará Dyje Stará Dyje

Stará Dyje

U soutoku Zámecké a Staré Dyje se tloušťka ledu rapidně snižuje. Nemám žádnou možnost zjistit přesně tloušťku ledu, vrták ani tyč sebou nevozím, tak raději lezu na břeh. Tloušťku ledu lze prý poměrně přesně stanovit podle zvuku, který vydává led rozechvívaný bruslařem a mně úplně stačilo zpívání ledu zaslechnout.

 

Tak co teď? Jsem na špatné straně řeky :-( Ale raději se budu prodírat hustým pobřežním porostem než riskovat nedobrovolnou koupel :-(

 

Typicky ohryzané kmeny stromů poukazují na přítomnost bobra.

Stará Dyje

Stará Dyje

Naštěstí se za soutokem Zámecké a Staré Dyje situace opět mění k lepšímu - ten tok, který více teče, je Zámecká Dyje, takže se k Minaretu dostávám naprosto bezpečně přes zamrzlou Starou Dyji.

 

Velmi členitý Zámecký rybník s několika ostrůvky pochází z 19. století je součástí lednického parku a prochází kolem něj okružní vycházková trasa k Minaretu. Ale dnes se nemusí po klikatících se cestičkách, hladina je pokryta ledem a zasněžená tak akorát, aby se ještě dalo v pohodě bruslit.

Zámecký rybník v Lednici Zámecký rybník v Lednici Zámecký rybník v Lednici Zámecký rybník v Lednici

Zámecký rybník

Zájem o bruslení je veliký :-)

Zámecký rybník v Lednici

Zámecký rybník

A poslední fotografie dnešního dne. Je čas přemístit se na náměstí, protože autobus s rychlíkovým přípojem na Brno v Podivíně odjíždí v 16:30.

Lednice

zámek Lednice

Pokud si chcete něco podobného vyzkoušet, věnujte pozornost pravidlům, jak se při bruslení neutopit!!! Nerada bych vás měla na svědomí!!!