šumavský víkend 25.-26.9.2016

Kašperk + Velký Javor

 

výlet č. 1 - Kašperk

výlet č. 1 - hrad Kašperk - tato stránka

výlet č. 2 - Velký Javor

 

Na pouhé dva dny se ocitáme v Kašperských Horách na Šumavě - Vašek st. se zúčastní setkání veteránů na Poledníku a já s maminkou a Vaškem ml. si můžeme naplánovat program podle svého. Někde hluboko v paměti doluji vzpomínku na jednu z rodinných dovolených. Tehdy jsme byli ubytováni v chatičce v Anníně a s rodiči navštívili mimo jiné i zříceninu hradu Kašperk. Pamatuji si toho málo - ze zříceniny byl hezký výhled a průvodce byl úžasně vtipný. Což takhle takový malý návrat v čase - táta už není mezi námi, ale maminka i Vašek ml. to z parkoviště nahoru na hrad zřejmě v pohodě zvládnou. Z parkoviště ve Žlíbku je to procházka dlouhá cca 1,5 km.

Kašperk

Kašperk

Kašperk dal vystavět Karel IV. na ochranu nově založené kašperskohorské větve obchodní trasy tzv. Zlaté stezky, zlatých dolů i zemských hranic s Bavorskem. Stavbu zorganizoval Vít Hedvábný a postavil Michal Parléř za pouhých 5 let (1356-61). U hradů z předchozí doby stávaly věže samostatně mimo hradní palác jako součást vnějšího opevňovacího systému, ale zde se obě věže připojují k paláci a tvoří s ním nedílný stavební celek. Ten je chráněn vnějším opevněním, jež plně využívá terénu i stavebně-technických vymožeností, aby ochrana hradu byla co nejúčinnější.

Kašperk

Kašperk

Hradní nádvoří lze navštívit zdarma bez průvodce, ale purkrabství a hradní jádro včetně obou věží lze navštívit pouze v rámci prohlídkového okruhu s průvodcem. Na výběr jsou dva okruhy - Stavba hradu (zaměřeno na stavbu středověkého hradu - parkán, palác, západní věž s vyhlídkou) a Život na hradě (zaměřeno na každodenní život na středověkém hradě - purkrabství, palác, východní věž s vyhlídkou), ale můžete si je zakoupit i společně jako velký okruh. Pro děti je navíc určena speciální interaktivní prohlídka Staň se rytířem nebo princeznou.

Kašperk Kašperk

Kašperk

Kašperk měl status královského hradu, ale král zde nikdy nebyl. Hrad se často ocitl v zástavách a držitelé se střídali. V roce 1617 ho koupilo město Kašperské hory. Bylo bohaté, rýžovalo a dolovalo se zde zlato, ale hrad pustnul a chátral.

Kašperk

Kašperk

Čas zapracoval, ale s většími či menšími úspěchy se zachovalo opevnění, zbytky předhradí, druhá brána, palác a věže. Západní věž se zachovala i se zbytkem původní cihlové helmice.

Kašperk

Kašperk

Palác byl kamenný, ale jen vnějškem, uvnitř byl celý vyložený dřevem. Na vnitřních stranách kamenných zdí paláce zůstaly otvory po trámech.

Kašperk

Kašperk

Kašperk je nejvýše položeným královským hradem v Čechách a z věží je krásný rozhled.

Kašperk Kašperk Kašperk

Kašperk

Hrad byl postaven na úzkém, dlouhém a strmém hřbetu - obranný systém to uměl důmyslně využít.

Kašperk

Kašperk

Ze sedla vychází pěšina lesem vzhůru na Pustý hrádek. Rozvaliny na skalnatém ostrohu zbyly ze strážního bodu, který tu existoval zřejmě již před Kašperkem, ale kvůli výhledu se vyplatí nahoru přes kameny a kořeny vyšlapat.

Kašperk

Kašperk