Lednicko-valtický areál 2.4.2016

nejrozsáhlejší člověkem vymodelované území v Evropě

 

Na jižní Moravě, v oblasti Břeclavi, Mikulova, Valtic a Lednice, se v lehounce zvlněné krajině v údolí řeky Dyje rozkládá Lednicko-valtický areál zařazený do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Zámky, zámečky, zahrady, rybníky a spousty drobných staveb nabízí areál stvořený Lichtenštejny ruku v ruce s přírodou a nejlepším dopravním prostředkem je zde určitě kolo, protože pro pěšáky jsou vzdálenosti příliš veliké a přesun autem mezi jednotlivými památkami sice možný je, ale takové popojíždění je docela nuda :-)

Rajsna

Rajsna

Využívám služeb vlaku pojmenovaného Expres Pálava-Podyjí, cyklovlaku, který v roce 2016 jezdí v So, Ne a svátky od konce března do konce září a pro sobotní výlety z Brna směrem Břeclavsko, Mikulovsko či Znojemsko má z mého pohledu jedinou chybičku - není nízkopodlažní :-) Ten sobotní odjíždí v 7:45 z Brna-Královo Pole, v 9:02 vystupuji v Břeclavi a mířím směrem Pohansko.

 

Břeclav (ČD) - Pohansko - Františkův rybník - Valtice - Hlohovec - Lednice - Přítluky - Zaječí - Šakvice - Popice - Pouzdřany - Vranovice (ČD), cca 75 km

 

Empírový zámeček Pohansko byl v roce 1812 postaven na valu velkomoravského hradiště z 8. – 9. století. Proto areál doplňuje archeoskanzen a pískovcová socha knížete Rostislava, jehož zásluhou přišli věrozvěstové Cyril a Metoděj na Moravu.

Pohansko Pohansko

Pohansko

Zámek se v pozdním odpoledni nádherně zrcadlí v rybniční hladině, ale o ten ten pohled dneska přijdu. Má po celý den foukat docela silný jihovýchodní vítr a můj plán je postaven na větru v zádech :-)

Pohansko

Pohansko

Zrekonstruovaný řopík, jedna z pevnůstek, které za Hitlera chránily Československo, připomíná historii mnohem novější.

Pohansko

Pohansko

Je krásný den. Dočkali jsme se voňavého jara :-)

Pohansko

Pohansko

Po zelené pokračuji směrem severozápadním kolem přístaviště a posléze přes starý pohraničářský most na druhou stranu Dyje.

starý pohraničářský most přes Dyji

starý pohraničářský most přes Dyji

Míjím Františkův rybník a šlapu po rozbité asfaltce směrem k bývalé celnici, k přechodu Poštorná – Reinthal.

Františkův rybník Františkův rybník

Františkův rybník

Samozřejmě cedule... Zřejmě by se peníze za tyhle cedule daly proinvestovat lépe... Člověk jezdí do přírody za přírodou, nepotřebuje aby se kvůli němu krajina vylévala asfaltem a vylepšovala cedulemi a cedulkami :-(

Celnice

u přechodu Poštorná – Reinthal

Podle těchto směrovek se stejně orientovat nedá... Turistům by stačily tři a ještě bych se dozvěděla kolik mám km za sebou a kolik před sebou k dalšímu cíli...

u rozcestí Boří Dvůr

u rozcestí Boří Dvůr

Jen tyto cedule zde plní svůj účel :-( Boří les, který rod Lichtenštejnů založil na neúrodné písčité terase, je plný nepoužité munice z muniční továrny Muna, kterou zde provozovali nacisté během 2. světové války a kterou Rudá armáda vyhodila do vzduchu.

Boří les

Boří les

Míjím další a další řopíky.

u rozcestí Boří Dvůr

u rozcestí Boří Dvůr

Uprostřed někdejší knížecí obory, v lese se starodávnými duby cery stojí na nevelké louce Dianin chrám neboli lovecký zámeček Rendez-vous (čti Randevú). Připomíná jeden z vítězných oblouků starověkého Říma (oblouk císaře Septimia Severa) a původně sloužil panstvu pro lovecké snídaně a jako seřadiště lovců při velkolepých honech v okolních lesích.

Rendez-vous Rendez-vous

Rendez-vous

Dominantou Valtic je kostel Nanebevzetí Panny Marie a barokní zámek. Na místě zámku původně stával hrad, založený ve 12. století rakouským rodem Seefeldů. V roce 1393 převzali hrad Lichtenštejnové, kteří jej vlastnili až do roku 1945 a během svého působení ho mnohokrát přestavovali.

Valtice Valtice

Valtice

I tady všechno kvete a dokonce mi cestu zkřížila první letošní majka.

Valtice Valtice

Valtice

Kolonáda Reistna, též zvaná jako Rajsna, dostala své jméno podle kopce, na kterém stojí - název vznikl zkomolením staroněmeckého názvu Reistenberg. Asfalt vede rovně do kopce - vedla tudy SiS, signalizační stěna a na vrcholu kolonády stávala pozorovatelna :-( Za dob ČSSR bylo toto místo v hraničním pásmu a tudíž nebylo přístupné :-(

Rajsna

Rajsna

Kolonáda na Reistně byla postavena v letech 1810 až 1817. Představuje památník, který nechal postavit Josef I. z Lichtenštejna pro vzpomínku na své zesnulé předky – otce Františka Josefa I. a na bratry Aloise I. Josefa a Filipa Josefa. Proto nápisy Der Sohn dem Vater, der Bruder den Brűdern, v překladu Syn otci, bratr bratrům uprostřed severní strany a Den Manen der unvergesslichen der einzige űberlebeude Sohn, v překladu Nezapomenutelným předkům jediný zůstávající syn uprostřed jižní strany.

Rajsna

Rajsna

Čtyřiadvacet sloupů s korintskými hlavicemi nese terasu s vyhlídkou přístupnou za 30Kč. Krásné panorama Pálavy, Mikulov i Svatý kopeček, pode mnou Valtice a komíny označují Břeclav.

Rajsna Rajsna Rajsna

Rajsna

Hraniční zámeček byl postaven jako letní sídlo a pojmenován podle hranice mezi Markrabstvím moravským a Dolními Rakousy, která procházela jeho středem. Území bylo k Československu připojeno až v roce 1919 a na fasádě se dodnes skví německý nápis: „Mezi Rakouskem a Moravou“.

Hraniční zámeček

Hraniční zámeček

Dá se zde najíst, napít nebo se můžete jen pokochat pohledem na Hlohovecký rybník a jeho ptačí obyvatele.

Hlohovecký rybník Hlohovecký rybník Hlohovecký rybník

Hlohovecký rybník

Chrám Tří Grácií se obrací podkovovitou kolonádou k břehu Prostředního rybníka. Sousoší zobrazuje nejvyšší antické bohyně – Athénu, Afroditu a Artemis. Ale protože lépe se fotí po slunci, jsou to tentokráte fotografie převážně zezadu :-)

Chrám Tří Grácií Chrám Tří Grácií Chrám Tří Grácií

Chrám Tří Grácií

Kratičká zastávka u jednoho z rybníků původně za účelem svačiny se docela natáhla :-)

nedaleko Chrámu Tří Grácií nedaleko Chrámu Tří Grácií nedaleko Chrámu Tří Grácií nedaleko Chrámu Tří Grácií

ropuchy

Dovedla mne tam Bohumilova alej a text Poutníče, / byla vysázena pro tebe, / vede prý aj do nebe. / Ať odbočíš vpravo či doleva, / dostaneš se do sklepa / se sudy moravských víneček / při cimbálu písniček. / Tancuj, vyskakuj vysoko / nohy máš lehké, / však pamatuj, / stromy to mají těžké.

 

Na pasece, kde byly zahajovány a ukončovány významné hony, byla v roce 1855 vystavěna v duchu anglické novogotiky kaple svatého Huberta, patrona lovců. Kaple uzavřela dlouhou řadu chrámů a zámečků - je nejmladší stavbou v Lednicko-valtickém areálu.

kaple svatého Huberta

kaple svatého Huberta

Z pozorovatelny u Mlýnského rybníka lze pozorovat vodní ptactvo.

Mlýnský rybník Mlýnský rybník

Mlýnský rybník

A seshora si lze Mlýnský rybník prohlédnout i z terasy Apollónova chrámu.

Apollónův chrám Mlýnský rybník a Apollónův chrám

Apollónův chrám

Zato z vyhlídkové plošiny Lednické rozhledny si toho moc neprohlédnete :-) Tahle rozhledna na lázeňské kolonádě ční do výše celých šesti metrů a orientaci nepomůžou ani panoramatické fotografie :-)

Lednice - rozhledna Lednice - rozhledna Lednice - rozhledna

Lednice, rozhledna

Ale abych jen nekritizovala - za mé návštěvy kolem téhle stavby za evropské peníze běhaly spokojené děti a tento objekt považovaly za úžasnou prolézačku a schovávačku :-) Už tomu chybí opravdu jen klouzačka a pískoviště :-).

 

Po lázeňské kolonádě na kole, kolem zámku pěšky (v areálu se na kole jezdit nesmí) šlapu k Dyji, abych se dostala na její levý břeh.

Lednice - zámek Lednice - minaret

Lednice

Obelisk je mou dnešní poslední památkou Lednicko-valtického areálu. Kníže Alois I. jej nechal postavit na památku ukončení válek mezi Rakouskem a revoluční Francií mírem v Campo Formio dne 17. října 1797.

Lednice - obelisk

Lednice, obelisk

Jsem trochu nesvá, jsem za plotem obory, na kterém byla cedule, že v dubnu je otevřeno do 16:00 a je půl páté. Snad bude otevřena i branka směrem na Přítluky a Rakvice a nebudu se muset vracet či volat někam o pomoc...

 

Spadl mi kámen ze srdce, branka zamčená nebyla.

od jezírka Fraumil směrem na Přítluky

od jezírka Fraumil směrem na Přítluky

Rozhledna Maják na Přítlucké hoře stojí jako každá správná rozhledna na vrcholu kopce široko daleko nejvyššího. Nezbývá než tlačit :-)

Přítlucká hora Přítlucká hora Přítlucká hora

rozhledna Maják na Přítlucké hoře

Přítlucká hora

maličká vyvýšenina na obzoru je Rajsna

Přítlucká hora

Bílé Karpaty východním směrem

Přítlucká hora

Zaječí a vinohrady severním směrem

Přítlucká hora

Pálava a Novomlýnské nádrže proti slunci

Kostelík v Zaječí je posledním dnešním snímkem. Svou neobvyklou a různorodou architekturou je tento opevněný kostel v širokém okolí docela raritou a zásluhou své polohy na nejvyšším místě v obci vytváří nepřehlédnutelnou krajinnou dominantu.

Zaječí

Zaječí

A pak už nezbývá než došlapat někam k vlaku - vlaky z Břeclavi do Brna jezdí co dvě hodiny a z Vranovic dokonce každou hodinu. A s větrem v zádech to šlape docela dobře :-)