Jevišovicko 14.-16.8.2015

loučení s nadprůměrně horkým létem

 

Tento víkend bude zřejmě poslední, kdy teploty dosáhnou úrovně 35°C ve stínu a zároveň to bude zřejmě poslední příležitost vyrazit na kole jen s minimem věcí. Cyklovýlet bude nanejvýš vhodné zkombinovat s koupáním, ale moc možností, kde si v přírodě zaplavat na jihu Moravy není. Ale mohla bych zkusit Jevišovickou pahorkatinu - Hostěradický lom, vodní nádrž Výrovice + Jevišovice a koupaliště Vémyslice :-)

 

Největším přírodním bohatstvím mírně zvlněné Jevišovické pahorkatiny, která nevyniká žádnou závratnou nadmořskou výškou, jsou rozsáhlé lesy v jinak bezlesé zemědělské krajině jižní Moravy.

 

Etapa č. 1 - páteční odpoledne

Miroslav, žst - Hostěradice - Vítonice - Žerotice - Tvořihráz - Výrovice - VN Výrovice, cca 25 km

 

Ze spěšného vlaku Brno/Hrušovany nad Jevišovkou s odjezdem 15:30 z Brna se mi podařilo vystoupit bez úhony v Miroslavi, ale trochu jsem z toho měla obavy. Vagón pro kola na téhle trati není nízkopodlažní, dveře do něj jsou úzké, schůdky příkré, automatický zavírač v krátkém intervalu zavírá a téměř všichni vystupují v Moravském Krumlově, takže není koho požádat o pomoc :-(

 

Město Miroslav je první zastávkou - musím dokoupit něco k jídlu a protože jsem zde ještě nikdy nebyla, trochu si to tady prohlédnu. Židovský hřbitov je samozřejmě uzamčen, Miroslavské kopce prozkoumám raději někdy zjara a pěšky, ale tou hlavní miroslavskou dominantou je zámek.

Miroslav Miroslav Miroslav

Miroslav

Miroslav je vinařské město a vinice mne doprovázejí podél silnice směrem na Hostěradice.

Miroslav

Miroslav

Hostěradický lom je hluboký 15 metrů a voda v něm je úžasně čistá. Opravdu parádně jsem si zaplavala :-)

Hostěradický lom

Hostěradický lom

Z obce Tvořihráz do Výrovic vede cyklotrasa podél říčky Jevišovky.

Jevišovka Jevišovka

Jevišovka

Výrovická vodní nádrž na Jevišovce patří k těm menším a zprovozněna byla v roce 1983. Nádrž i hráz je přístupná, ale pláž je součástí rekreačního střediska Výr a za vstup se platí.

 

Je tady všechno - chatky, mobilní domy, stany, karavany, obytné přívěsy, apartmány nebo pokoje, kuchyňka, obchod, restaurace, společenská místnost, sprchy, přípojky el. energie, wifi, úschovna kol, animační programy... A spousta lidí, spousta hluku, spousta světla... Já chtěla koukat v noci na hvězdy...

 

A tak z toho nakonec byla noc pod širákem s hvězdami nad hlavou kousek od vody. Zahlédla jsem i nějaké ty Perseidy, ale žádný průlet se mi nepodařilo zachytit v zorném poli fotoaparátu.

Výrovice Výrovice

Výrovice

 

Etapa č. 2 - sobota

VN Výrovice - Výrovice - NS Pilotů II. světové války - PP Mikulovické jezero - VN Výrovice - Plaveč - Hluboké Mašůvky - Venclův kopec - Jankovec - Boskovštejn - Hlubovský ryb. - VN Jevišovice, cca 40 km

 

Tenhle bivak si prostě musím zaarchivovat :-) Noc byla teplá a pod oblohou plnou hvězd se spalo báječně a naštěstí i komáři někam zmizeli.

VN Výrovice

VN Výrovice

Východ slunce se sice ztratil v oparu , ale ranní setkání na pláži bylo parádní, ač jsme byla nucena rozdělit se o půlku snídaně.

VN Výrovice VN Výrovice VN Výrovice VN Výrovice

VN Výrovice

Ještě pohled z hráze - léto je velmi suché a vody je málo, takže z vody vyčuhuje ostrůvek.

VN Výrovice

VN Výrovice

Mířím směrem na Mikulovice po neznačené cestě a sucho zbarvilo krajinu do žluta.

Boží muka Výrovice

Boží muka nad Výrovicemi

nad Výrovicemi nad Výrovicemi

nad Výrovicemi

K památníku na počest sestřelených britských letců v poli v katastru Němčiček vede letecká naučná stezka.

letecká naučná stezka Němčičky u Mikulovic letecká naučná stezka Němčičky u Mikulovic

letecká naučná stezka

Z leteckých základen v Itálii vzlétlo v noci z 21. na 22.7.1944 101 plně natankovaných britských a jihoafrických bombardérů. Cílem cesty byla rafinerie v Pardubicích a dva ze strojů byly sestřeleny na našem území. Jedním z nich byl bombardér britské 150. bombardovací perutě Vickers Wellington B Mk.X a v poli u Němčiček zahynula celá jeho pětičlenná osádka (více viz stránky obce Němčičky).

 

Mikulovické jezero je vodní a mokřadní biotop chráněný jako přírodní památka. Vodní ptactvo můžete pozorovat z volně přístupné dřevěné věže z výšky 3 metry nad zemí, ale mnohem víc toho bylo dneska k vidění z bezprostřední blízkosti.

PP Mikulovické jezero PP Mikulovické jezero PP Mikulovické jezero PP Mikulovické jezero PP Mikulovické jezero PP Mikulovické jezero PP Mikulovické jezero PP Mikulovické jezero

PP Mikulovické jezero

Přes ovocné sady se vracím zpátky k Výrovické přehradě a podél severního břehu po zelené turistické značce přejíždím do obce Plaveč. Zvláštní, všude cedule zákaz vjezdu, zákaz stanování, zákaz lovu ryb a všude auta, rybářské stany a rybáři...

u Mikulovic

u Mikulovic

VN Výrovice VN Výrovice

VN Výrovice

V areálu Plavečského zámku (dnes využíván jako domov důchodců) stojí rotunda z 12. století. Čtyři sdružená okénka na pískovcové lucerně znázorňují čtyři obličeje a místní zvon patří mezi nejstarší na Znojemsku.

Plaveč - rotunda

Plaveč, rotunda

Jen kousek mne vede cyklotrasa po silnici a poté míří do sluncem vysušených polí.

z Plavče do Hlubokých Mašůvek z Plavče do Hlubokých Mašůvek

z Plavče do Hlubokých Mašůvek

Hluboké Mašůvky patří mezi významná poutní místa. Zakladatelem poutního místa byl maršál Raduit de Souches, který se do historie zapsal jako hrdinný velitel a zachránce města Brna před švédským vojskem v roce 1645 a který kostelu věnoval kopii zázračné dubové sošky Panny Marie de Foi. I zdejší léčivý pramen je od pradávna považován za posvátný.

Hluboké Mašůvky, farní kostel Navštívení Panny Marie

kostel Navštívení Panny Marie

Hluboké Mašůvky

kolonáda s lunetami znázorňující příběhy ze Starého zákona o vodě

Hluboké Mašůvky

Svatá studna

Samozřejmostí je křížová cesta, Kalvárie, Boží hrob, Lurdská jeskyně, ale zajímavé jsou na stromech zavěšené obrazy 55 poutních míst od nás, Slovenska či Rakouska.

 

V Lázeňském hostinci jsem si moc nepochutnala (smažený řízek připomínal svou propečeností stejk), ale hlad byl zahnán a mne čeká kopec zvaný Venclův.

Hluboké Mašůvky, smírčí kámen

smírčí kámen při silnici do Bojanovic(srpen 2015)

Lesní asfaltka kolem rybníků Véský, Peleš a Jankovec je cyklistickou lahůdkou a škoda, že tyhle rybníky jsou takhle v půli srpna celkem dost dozelena.

rybníky Véský, Peleš a Jankovec

rybníky Véský, Peleš a Jankovec

rybníky Véský, Peleš a Jankovec rybníky Véský, Peleš a Jankovec

byla to malilinká žabička

v lesích kolem Jankovce

v lesích kolem Jankovce

Pomníček sestřeleného amerického letadla stojí kousek před Boskovštejnem hned u silnice. Pilot amerického sestřeleného stíhacího letounu P-51B "Mustang" 2/Lt Ralph I. Jones havárii svého stroje 28.8.1944 nepřežil a zahynul. Byl to jeho první a poslední bojový let - bylo mu pouhých 19 let.

pomníček sestřeleného amerického letadla u Boskovštejna pomníček sestřeleného amerického letadla u Boskovštejna

pomníček sestřeleného amerického letadla u Boskovštejna

K Jevišovické přehradě už to nemám daleko. Podle mapy je to nejblíže po modré turistické značce, ale na kole to rozhodně nezkoušejte. Pěšina kličkuje divokým skalnatým terénem naprosto nevhodným pro běžného cyklistu :-( A už vůbec pro cyklistu s brašnami :-( Jediným štěstím bylo, že úroda na poli už byla sklizená, protože jinak bych se musela prostě vrátit.

u soutoku Stanůvky a Jevišovky

u soutoku Stanůvky a Jevišovky

v polích nad Jevišovickou přehradou

v polích nad Jevišovickou přehradou

Jevišovice

Jevišovice

V občerstvení v kempu Veselka platím 95Kč za nocleh pro jednoho ve stanu, rychle stavím ten svůj pidi domeček a spěchám k vodě, protože údolí je hluboké a slunce dolů už brzy nedosvítí.

Jevišovická přehrada Jevišovická přehrada

Jevišovická přehrada

Zdejší přehrada byla dobudována již v roce 1896 - získala tím prvenství nejstarší moravské přehrady a zároveň je jednou z nejstarších přehrad ve střední Evropě vůbec. Sevřené údolí Jevišovky je zatopené v délce cca jednoho kilometru a s výjimkou několika málo míst nepřístupné zásluhou strmých skalnatých svahů.

Jevišovická přehrada

Jevišovická přehrada z hráze

Jevišovická přehrada Jevišovická přehrada

Jevišovická přehrada, hráz

Městečko Jevišovice se může pochlubit nejen svou nevšední polohou na strmém ostrohu vysoko nad údolím Jevišovky, ale i cennými památkami. Hlavní dominantou je mohutný čtyřkřídlý renesanční zámek z druhé poloviny 16. století s hranolovou věží, vnitřním nádvořím a zbytky arkád.

Jevišovice, zámek

Jevišovice, zámek

 

Etapa č. 3 - neděle

VN Jevišovice - Střelice - Jiřice u Moravských Budějovic - rozhledna Anička - Střelice - Slatina - Újezd - Tavíkovice - Horní Kounice - Tulešice - Vémyslice - Moravský Krumlov - Rokytná - Pod Budkovicemi - Němčická hájovna - soutok Oslavy a Jihlavy - Ivančice - Stříbský mlýn - Ivančický viadukt - Moravské Bránice, žst., cca 65 km

 

Kemp Veselka funguje tak trochu zvláštně - vyfasovala jsem klíč od umýváren, ale proč se vlastně zamykají, když v nich teče jen studená voda (teplá je za žeton) je mi záhadou. Záchody na klíč nejsou, ale pro změnu v nich nemůžete zhasnout či rozsvítit, což zřejmě funguje tak, že se celou noc svítí, ale v podvečer, než to obsluha zapne, je záhodno mít sebou čelovku :-( Ale jinak parádní klid a pohoda, v borovém lesíku stály přesně tři stany :-) a k přehradě se lze dostat zkratkou po strmé pěšině.

Autokemp Veselka

Autokemp Veselka

Kalich - pomník se symbolem husitů na kopci Žalov

Kalich - pomník se symbolem husitů na kopci Žalov

Mým prvním dnešním cílem jsou Jiřice u Moravských Budějovic, konkrétně rozhledna Anička.

ze Střelic do Jiřic

ze Střelic do Jiřic

Za humny v Jiřicích u Moravských Budějovic se nachází ve starém sadu Meditační křížová cesta, 14 zastavení s obrazy Bedřišky Znojemské. Toto jsou slova, která návštěvníka přivítají u vchodu:

 

Kéž těm, kteří se tu zastaví, přinese tato chvíle útěchu, naději a sílu v dnešním rozbouřeném světě.
A proč končí křížová cesta rozhlednou? Když naše trápení a bolesti se nám zdají neúnosné, vystupte nahoru. Tam z ptačí perspektivy, z odstupu, spíše vše pochopíme.
A jsme blíže k našemu vysněnému cíli, rovnováze, duši.

Jiřice, křížová cesta

Jiřice, křížová cesta

rozhledna Anička rozhledna Anička

Jiřice, rozhledna Anička

Jiřice, jedna ze soch v areálu

Jiřice, jedna ze soch v areálu

Hned u křížové cesty je prodejní galerie obrazů Bedřišky Znojemské - na svých stránkách má i celou křížovou cestu.

 

Vracím se zpátky přes Černý les a šlapu směrem Slatina a Újezd, přes nejvyšší místo celé trasy - než se dostanu do povodí říčky Rokytné musím nastoupat do výšky 418 m. Jen škoda, že mi nefouká do zad, svištělo by to po těchto opuštěných silničkám naprosto úžasně.

Dukovany

společnost mi dělají komíny Dukovanské jaderné elektrárny

Za vstup na koupaliště v obci Vémyslice se platí 10Kč a místní restaurace nabízí k jídlu jen taková ta typicky bufetová jídla. Ale hlad je hlad a díky aspoň za klobásu :-) Voda v přírodním koupališti o rozměrech 150 m x 50 m s hloubkou 0,5 až 4 metry má takovou trochu zvláštní barvu, ale zřejmě je v pořádku - patří mezi sledované KHS.

koupaliště Vémyslice

koupaliště Vémyslice

Najezena, osvěžena, je čas zase šlapat.

před obcí Rybníky

na poli před obcí Rybníky

zámek v Moravském Krumlově

zámek v Moravském Krumlově

smírčí kříž v Moravském Krumlově

smírčí kříž v Moravském Krumlově

Tunelem pod parkem opouštím Moravský Krumlov a podél říčky Rokytné šlapu po cyklotrase, která má na směrovce Ivančice, ale ve skutečnosti končí v Rokytné :-( Nevadí, tady už to znám, byla jsem tady v září 2012 - tehdy pěšky, ale půjde to po modré značce i na kole.

Krumlovsko-Rokytenské slepence

Krumlovsko-Rokytenské slepence

Krumlovsko-Rokytenské slepence

mostek přes Rokytnou před Rokytnou

Krumlovsko-Rokytenské slepence

studánku nepřehlédnete, chataři to mají vymakané :-)

Rokytná

vody je i v Rokytné málo

Rokytná Rokytná

podél Rokytné

Rokytná

pod Budkovicemi

Časově na tom nejsou zrovna nejlépe, ale k soutoku Oslavy a Jihlavy není daleko.

soutok Oslavy a Jihlavy

Ivančice, soutok Oslavy a Jihlavy

soutok Oslavy a Jihlavy

Ivančice, kostel Nanebevzetí Panny Marie

Šlape se výborně, ale časově by to bylo do Brna za totální tmy :-( Až domů minimálně 25 km a tak raději v Moravských Bránicích nakládám kolo do vlaku :-(