přírodní park Baba 3.5.2015

odstartovala sezóna orchidejí

 

Přírodní park Baba je rozsáhlá zalesněná vyvýšenina s mnoha loukami. Celý tento komplex se nachází především na území Řečkovic, Bystrce, Medlánek a obce Česká. Zalesněný hřbet od Medlánek ke Kuřimi je asi 6 km dlouhý s nejvyššími vrcholy – Sychrov (463 m) a Velká Baba (446 m). Rostou zde vzácná společenství dubů, jejichž tradiční domovinou je jižní Evropa. Kdysi pastviny, nyní několik set hektarů lesů a vzácných bylin, například orchidejí. Když budete mít štěstí, můžete na Babě zahlédnout i vzácné ptáky.

přírodní park Baba, prstnatec bezový

přírodní park Baba, prstnatec bezový

Mnohokráte jsem brouzdala lesními porosty, které dnes pokrývají většinu území parku s cílem objevit lokalitu prstnatce bezového, který svou krásu předvádí na většině naučných cedulí v parku. Marně, ale dneska jdu najisto - vysoká návštěvnost stránek má své výhody a tentokráte patří obrovský dík Daliborovi.

 

Počasí je sice naprosto nefotogenické, obloze kraluje jednolitá šeď a teplota se pohybuje kolem 10°C, ale naštěstí to mám na Babu z Medlánek kousek. Poprvé vytahuji fotoaparát na silničce z Řečkovic vedoucí kolem bývalých kasáren k bývalému muničnímu skladu. Přede mnou se otevírá panorama směrem na Babí lom, ale květy jabloní jsou dneska rozhodně fotogeničtější.

kvetoucí jabloně za Řečkovicemi

kvetoucí jabloně za Řečkovicemi

Mírným stoupáním se dostávám do oblasti Malé (399 m) a Velké Baby (446 m). Teplomilné doubravy s příměsí habru a lípy už přešly z fáze bělavé záře sasanek do zeleně trávy. Je to ten správný čas - když právě vykvétají konvalinky a modré trsy pomněnek - odstartovala i sezóna orchidejí.

přírodní park Baba, prstnatec bezový přírodní park Baba, prstnatec bezový přírodní park Baba, prstnatec bezový

prstnatec bezový

Prstnatec bezový je náš nejnižší prstnatec, je vysoký 10-25 cm a vytváří dvě formy – žlutou a červenou. Obě formy se obvykle vyskytují na jednom stanovišti, ale běžnější je žlutá forma a ta navíc začíná rozkvétat časněji než forma červená. Já našla červený jen jediný, ale žlutých byly desítky.

přírodní park Baba, prstnatec bezový přírodní park Baba, prstnatec bezový

prstnatec bezový

Hlístník hnízdák je náš nejběžnější vstavač. Je zvláštní především tím, že nefunguje jako ostatní rostliny na bázi chlorofylu - není schopný fotosyntézy a proto je celý svůj život závislý na symbióze s určitými druhy hub a je celý hnědožlutý. Ale pár teplých dní by to ještě chtělo...

přírodní park Baba, hlístník hnízdák přírodní park Baba, hlístník hnízdák

hlístník hnízdák

A to už musí pro dnešek stačit, je mi děsná zima :-(

přírodní park Baba, slepýš

slepýš

přírodní park Baba, kostival hlíznatý

kostival hlíznatý

přírodní park Baba, zběhovec lesní

zběhovec lesní

 

Na kraji lesa pod vrchem Bosně (365 m) najdeme upravenou studánku v Perglu - je to jeden z nepřímých pramenů Medláneckého potoka.

 

Kam kráčíš člověče
postůj chvíli
zastav kroky své
usedni v mém stínu
napij se mé křišťálové vody
odpočiň svému tělu a duši své
Teď vstaň jsi silný
běž dál za svým cílem
a snad jen zašeptej díky
tvůj les, tvá studánka

přírodní park Baba, studánka v Perglu

přírodní park Baba, studánka v Perglu

Asi 30 m od studánky je druhý pramen, Hubertka - je to vlastně studna s pumpou a vedle pumpy na stromě visí podobizna sv. Huberta doprovázená textem:

 

Lovče!
Poklekni a pamatuj!
Že jen Bůh a já jsem panem tvůj.
Nejen lov, také chraň
k tomu požehnaná buď tvoje zbraň.

přírodní park Baba, studánka v Perglu

přírodní park Baba, studánka v Perglu

A takhle krásně to na Babě vypadá za sluníčka - tyto fotky vznikly přesně před dvěma roky, když jsem prstnatce bezové hledala marně.

přírodní park Baba přírodní park Baba

přírodní park Baba (květen 2013)