na kole Brnem 6.4.2015

velikonoční odpolední vyjížďka Údolím oddechu

 

Uprostřed městské zástavby mezi sídlišti Kohoutovice, Jundrov a Bystrc, v zalesněných svazích kopců Holedná a Hobrtenky, je situována obora pro chov mufloní a dančí zvěře, jelena Dybowského a divočáků.

 

Pokud budete mít štěstí, můžete být odměněni neopakovatelným zážitkem pozorování krotké oborní zvěře na vzdálenost několika metrů.

obora Holedná

obora Holedná

Obora vznikla v druhé polovině minulého století a Rudolfa Golu (1915-1964), správce, který se významně zasloužil o vybudování brněnských příměstských lesů, připomíná pomník a studánka. Ale protože je v kopci, na kole se mi nahoru nechtělo a fotografii jsem našla v archivu :-(

obora Holedná obora Holedná

obora Holedná, jedno z jezírek

obora Holedná

Rudolf Gola, pomník (říjen 2007)

Na kraji Bystrce vytvořil potok Vrbovec údolí - nazývá se Údolí oddechu a lemuje ho jedna z nejstarších chatových oblastí v Brně a pro kolo je právě tohle ideální trasa.

 

Divoká prasata, největší lákadlo obory, se rochní v uzavřené ohradě u výpadovky na Žebětín. Jsou zvyklí na lidi a ochotně se nechávají krmit.

obora Holedná obora Holedná obora Holedná obora Holedná obora Holedná

obora Holedná, divočáci

Cestou nahoru do Kohoutovic stojí pomník sovětským letcům padlým v boji za osvobození Brna. Původně byl věnován neznámým letcům, ale v roce 1975 se podařilo jméno letce identifikovat. Právě zde se 25.4.1945 zřítil Lavočkin La-7 pilotovaný V.S. Kašutinem (1924-1945) a padlý sovětský letec zde byl původně i pohřben.

pomník sovětským letcům

pomník sovětským letcům (prosinec 2004)

Předcházející fotografie byla z archivu - já pokračovala od divočáků do Kohoutovic pro změnu po opačné straně silnice, přes rozcestí, na kterém stojí dub letní starý cca 220 let.

Dub troják Dub troják

Dub troják

Říká se mu "Dub troják" podle trojího rozcestí do Kohoutovic, Žebětína a Bosonoh - tudy kdysi vedla nejstarší cesta z Kohoutovic na hřbitov do Žebětína.

Z Kohoutovic už je to jen kousek na Kamenný vrch. Před třemi týdny začínaly první koniklece vykvétat, dnes už jich byla většina samozřejmě odkvetlých.

Kamenný vrch Kamenný vrch Kamenný vrch Kamenný vrch

Kamenný vrch

Zato výhledy byly mnohem hezčí :-) Za chvíli se zase přižene další sněhová přeháňka :-)

Kamenný vrch

Kamenný vrch

Ještě jednu zastávku jsem dnes měla v plánu - pár fotografií v místech, která brzy zmizí. V místech, která projdou obrovskou proměnou při vybudování další části velkého městského okruhu - úseku Žabovřeská I. Stavba odkloní tramvaj do tunelu pod Wilsonovým lesem a vytvoří prostor pro čtyři jízdní pruhy.

velký městský okruh - Žabovřeská I. velký městský okruh - Žabovřeská I. velký městský okruh - Žabovřeská I. velký městský okruh - Žabovřeská I. velký městský okruh - Žabovřeská I.

velký městský okruh - Žabovřeská I.

Ale mít sebou kolo nebyl ten nejlepší nápad :-( Ke kapli svatého Antonína Paduánského, kdysi součástí osady Kamenný mlýn, jsem se nedostala :-(

ve svahu Wilsonova lesa ve svahu Wilsonova lesa ve svahu Wilsonova lesa ve svahu Wilsonova lesa ve svahu Wilsonova lesa

ve svahu Wilsonova lesa