Údolím Wachau 20.9.2014

pro změnu krása lidskou rukou stvořená

 

Wachau, to jsou strmé terasovité svahy pokryté vinicemi, barokní majestát klášterů, romantické zříceniny gotických hradů, opevněné kostely a mezi tím vším mohutný tok Dunaje. Údolím vede Dunajská cyklostezka, ale při putování na kole nebylo až tolik času na kulturní vyžití, takže když Vašek přišel s nabídkou, že jejich škola pořádá jednodenní zájezd autobusem do údolí Wachau, vůbec jsme neváhali. V podzimních barvách bude tahle oblast, která je zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, určitě kouzelná.

 

Cestou z Brna do Mikulova obdivujeme z oken autobusu ranní mlhy pod Pálavou a modrou oblohu, ale pak podřimujíce doháníme ranní brzké vstávání. O to horší je procitnutí někde mezi Stockerau a Kremží - dálnice je mokrá, mrholí :-(

 

První zastávkou je městečko Dürnstein, "perla Wachau". Městečko s působivou modrou barokní kostelní věží je známé především zásluhou stejnojmenného hradu, protože právě zde byl v roce 1193 držen v zajetí král Anglie Richard I. Lví srdce (1157-1199), když se vracel z třetí křížové výpravy. A právě zde jej podle legendy našel trubadúr Blondel z Nesle, který se tak dlouho potuloval krajem a zpíval píseň, kterou znal jen on a král, až mu Richard ze zdejší věže odpověděl.

Dürnstein Dürnstein Dürnstein Dürnstein Dürnstein

Dürnstein

Jemně mrholí, viditelnost je mizivá a my máme pouze hodinu. Přesto se dlouho nerozmýšlíme - vynecháme ochutnávku meruňkového likéru a vylezeme nahoru ke zřícenině. Z repráčku zní Blondelův zpěv, ale o jeden z nejhezčích pohledů na město a Dunaj dneska prostě přicházíme :-(

Dürnstein Dürnstein Dürnstein Dürnstein Dürnstein Dürnstein Dürnstein

Dürnstein

Další zastávkou je městečko Melk a jeho dominanta na skalnatém výběžku nad ním - klášter Melk. Od roku 976 rezidence Babensbergů (první vládnoucí dynastie v Rakousku), od roku 1089 sídlo benediktinů největší svého druhu, od 12. století škola spojená s klášterem s rozsáhlou knihovnou - klášter Melk byl a je významným a duchovním centrem oblasti. Benediktini sem nechali přivézt i ostatky jednoho ze světců – svatého Kolomana, čímž učinili z Melku poutní místo.

klášter Melk

Melk

Dnešní impozantní barokní klášter byl postaven v letech 1702 až 1736. V roce 1978 pak proběhla poslední velká rekonstrukce celého 362 metrů dlouhého komplexu na dnešní typický žluto-bílý nátěr. Naše prohlídka začíná na tzv. prelátském nádvoří s kašnou ze 17. století.

klášter Melk klášter Melk klášter Melk klášter Melk

Melk

Nejcennější prostory jsou ukryty v prelatuře a císařském traktu. V císařských pokojích kdysi přebývala řada státníků, mezi nimiž byl i Napoleon. V prostorné, 195 metrů dlouhé císařské galerii je možné si prohlédnout portréty rakouských panovníků.

klášter Melk klášter Melk klášter Melk

Melk

Melcký kříž, který pochází z druhé poloviny 14. století a jenž zde můžete také zahlédnout, prý dokonce obsahuje úlomky z Ježíšova kříže.

klášter Melk

Melk

Zdejší mramorový sál vyzdobený Trogerovými freskami dříve sloužil k pořádání slavností a pro přijímání oficiálních návštěv.

klášter Melk

Melk

Z polokruhovité venkovní terasy si lze užít výhled na údolí Dunaje, ale dneska toho vidět moc není.

klášter Melk klášter Melk klášter Melk klášter Melk

Melk

 

Knihovna je unikátní a obsahuje cca 80 000 knih a 20 000 starých rukopisů. Jen fotit se v ní nesmí a spirálovité schodiště vede k dalším dvanácti místnostem knihovny, které nejsou otevřeny veřejnosti. Takže jen kousíček z jedné místnosti, protože ostřížímu zraku ochranky bych zřejmě neunikla.

klášter Melk

Melk, klášterní knihovna

Zvláště pozoruhodný je klášterní kostel, kterému vévodí dvě věže a 64 m vysoká kopule s freskami od Johanna Michaela Rottmayra, ukázka čistého baroka tak, jako i celý interiér. Krásný, ale až přezlacený. Ale atmosféra byla opravdu kostelní a rušit modlitby nebylo vhodné.

klášter Melk klášter Melk klášter Melk klášter Melk

Melk, klášterní kostel

Prostory kláštera se využívají k výstavám, takže do těchto míst jsem nahlédla jen krátce.

klášter Melk klášter Melk

Melk

Vstupenka platila i do bašty a do zahrady, takže ještě pár fotografií zahrady s podzimní náladou.

klášter Melk klášter Melk klášter Melk klášter Melk klášter Melk klášter Melk klášter Melk klášter Melk klášter Melk

Melk

Celý areál je takovou kombinací starého a moderního umění, ale mně se ze všeho nejvíce líbily vrány :-)

klášter Melk klášter Melk klášter Melk

Melk

Do odjezdu autobusu zbývá ještě spoustu času, takže mohu seběhnout i do městečka.

klášter Melk klášter Melk klášter Melk

Melk

A přidat i trochu barev do pošmourného podzimního dne.

klášter Melk klášter Melk

Melk

Čeká nás plavba lodí mezi městečkem Spitz a Krems, na kterou se všichni moc těšíme. Unavené nohy si odpočinou a můžeme se jen kochat. Jen teplo vypadá úplně jinak... Vítr na otevřené palubě byl pořádně studený...

klášter Melk klášter Melk klášter Melk klášter Melk

Melk

A tohle je Dürnstein pro změnu z hladiny Dunaje.

Dürnstein Dürnstein

Dürnstein

Sice jsme nezmrzli, ale trocha pohybu rozhodně neuškodí - jako poslední je na programu dnešního dne procházka městečkem Krems. A mimo vína je Wachau také meruňkovou "velmocí" - všude nabízejí nějaké "Marillenprodukte".

Krems

Krems, brána Steiner Tor

Jedno z nejstarších měst Rakouska (český název Kremže) je střediskem zemědělské a vinařské produkce celé oblasti a právě z Kremže pochází původně kremžská hořčice (Kremser Senf, která se od té naší liší - namísto octu se v originále používá ke zjemnění vinný mošt). Takže ještě pár snímků ze zachovalého historického jádra a z několika z mnoha kostelů (tím nejstarším je pozdněgotický piaristický kostel), ale taky z hlavní nákupní třídy.

Krems Krems Krems Krems Krems Krems Krems Krems

Krems

A jen pro úplnost některé z mnoha dalších památek oblasti Wachau - zámek Schönbühel, hrad Aggstein, nejstarší farní kostel St.Michael, Willendorfská Venuše ve Willendorfu, městečko Spitz, Weissenkirchen, benediktinský klášter Göttweig, poutní kostel Maria Taferl.