Beskydy 24.-28.10.2014

podzimní prázdniny

 

Pro víkend protažený podzimními prázdninami a státním svátkem jsme tentokráte zvolili trochu více pohodlí než normálně. Úžasné nabídce pobytu v hotelu Petr Bezruč v Malenovicích včetně wellness služeb se slevou téměř 50% na slevovém portálu nešlo odolat :-) Bez váhání jsem ty vouchery koupila rovnou dva :-)

 

Pochválena jsem ale nebyla, po přečtení několika recenzí nastoupily obavy :-( Kdyby bylo možno pobyt zrušit a dostat peníze zpět na účet, byli bychom to zřejmě udělali :-(

Hotel Petr Bezruč

Hotel Petr Bezruč

Odjížděli jsme připraveni na nejhorší, ale jediným problémem pětidenního pobytu byla páteční cesta autem do Malenovic po kolonami ucpané R 46 mezi Brnem a Olomoucí. Trasu, kterou je normálně možno zvládnout za dvě hodiny, jsme metodou popojíždění na první převodový stupeň dali za pět hodin a tím se připravili o páteční hotelovou večeři. Ale za to personál hotelu Petr Bezruč opravdu nemohl :-) Ano, je to takový trochu retro hotel, ale všude bylo ticho, čisto, teplo, voda ve sprše dokonce vařící a snídaně byly bohaté, večeře chutné a personál ochotný - drobnou vadou na kráse je z nepochopitelných důvodů zpoplatněné hotelové parkoviště i pro hotelové hosty.

Hotel Petr Bezruč

vodopády Satiny

A přidám pohled z okna :-)

Hotel Petr Bezruč

Hotel Petr Bezruč

 

rozcestník:

úvod + Velký Javorník - tato stránka

Lysá hora

Staré Hamry, Gruň

Hukvaldy

 

 

Velký Javorník (918 m)

 

Nejvyšší bod Veřovických vrchů, Velký Javorník (918 m), místo s výhledem do širokého okolí je oblíbeným cílem výletů. Z Rožnova pod Radhoštěm přes Dolní Paseky údolím Veřmířovského potoka jsem šlapala nahoru už mnohokrát. Takže s trochou nostalgie na dobu, kdy jsme bývali mladí a krásní, vyrážíme po 14 letech znovu nahoru. Jako výchozí bod volíme Frenštát pod Radhoštěm, konkrétně parkoviště u chátrajícího komplexu kdysi proslulého hotelu Vlčina.

 

Frenštát p.R, Vlčina (470 m) - Pod Javorníkem - Velký Javorník (918 m) - Malý Javorník, rozc. - Horečky - Frenštát p.R, Vlčina (470 m), cca 11 km

Velký Javorník z Frenštátu

Úzká asfaltka nás dovede ke Kolibě a od ní už je to jen kousek ke kapli Panny Marie Lurdské zapuštěné do svahu. Vznik kaple na Horečkách je spojen s osobou manželky frenštátského měšťana Bumbaly, která ji dala postavit v roce 1902 jako dík za navrácené zdraví.

Kaple Vlčina

kaple Panny Marie Lurdské, Vlčina

Míjíme louku s několika domy a pak se přes paseku otevírá výhled severozápadním směrem. Poznáváme siluetu Štramberské Trúby, ale počasí nám zatím nepřeje. A zřejmě bude hůř, vrchol Velkého Javorníku je zahalen v mracích.

cestou na Velký Javorník

cestou na Velký Javorník

Ta pohodlnější část cesty je za námi - před námi je prudké stoupání po klikatém chodníčku. O to složitější, že ze stromů kape voda - ranní námraza.

cestou na Velký Javorník cestou na Velký Javorník cestou na Velký Javorník cestou na Velký Javorník

cestou na Velký Javorník

Konečně jsme nahoře, cestou bylo nutno i bundy svléci, jak jsme se výstupem zahřáli. Ale s výhledy je to zlé...

Velký Javorník

Velký Javorník

První turistická útulna byla na Velkém Javorníku postavena v roce 1895 a ta současná, chata Pohorské jednoty Radhošť je z roku 1935. Chata se za těch 14 let od mé poslední návštěvy nikterak nezměnila, ale samotný vrchol zdobí od srpna 2013 dřevěná rozhledna. Ale nejprve se zajdeme posilnit do chaty - pokud si vzpomínám, vždycky tu bývala výborná tlačenka :-)

Velký Javorník Velký Javorník Velký Javorník

turistická chata PJR Velký Javorník

Rozhledna svým vzhledem navazuje na místní lidovou architekturu a má dvě vyhlídkové plošiny - první ve výšce 15,3 m a druhou ve výšce 20,2 m. Jenže dneska je celá konstrukce pokrytá tající námrazou a voda teče po schodech, po konstrukci i z plošinek všem rozhleduchtivým na hlavu :-( Jedině úplně nahoře pod střechou lze postát bez potřeby deštníku.

Velký Javorník Velký Javorník Velký Javorník

Velký Javorník, rozhledna

A rozhledy? Na nejvyšším ochozu jsou umístěny panoramatické tabule pro snadnější orientaci, ale dneska je orientace naprosto jednoduchá - na všechny strany bílé mléko :-(

Velký Javorník Velký Javorník Velký Javorník

Velký Javorník, rozhledna

Takže tohle je pouze citace ze stránek Frenštátu:

Z rozhledny je překrásný výhled na Frenštátskou brázdu, masiv předních hor Beskyd až po Lysou horu, Ondřejník, Poodří, Štramberk, Veřovické vrchy a za příznivého počasí až na Malou a Velkou Fatru, Roháče a Belanské Tatry na východě a Jeseníky s Pradědem na severozápadě.

 

Pro cestu dolů využíváme nejprve červenou a od rozcestí pod Malým Javorníkem modrou, která nás svádí zvolna z kopce s výhledem na masiv Ondřejníku od jeho nejvyššího bodu Skalka (964m) v popředí, po Ondřejník (889m) v pozadí.

cestou z Velkého Javorníku, masiv Ondřejníku

cestou z Velkého Javorníku, masiv Ondřejníku nalevo, Lysá hora napravo

U hospůdky Na Žabárně v části Horečky - Papratná prudce odbočujeme doleva do kopce. Na podstavci ze slezské žuly v pozadí se čtyřmi pylony pro řecké ohně a v popředí s prvorepublikovým státním znakem zde stávala v letech 1938-1940 a 1947-1953 socha prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. A zrovna na dnešní odpoledne se zde chystá slavnostní odhalení busty, pod kterou bude Masarykův citát: "Ježíš, ne Caesar, toť smysl našich dějin a demokracie".

Horečky Horečky

Horečky

Nádhera, hlavu TGM pod bílou burkou ve své sbírce fotografií ještě nemáme :-)

Horečky Horečky

Horečky, busta TGM

Objekty, které zde nechal vybudovat frenštátský továrník Petr Polach - chatovou osadu, letní koupaliště a komplex tří budov s názvy Pantáta (1934), Panímáma a Mariánka (1938), dneska chátrají, ale kdysi byly Horečky vyhledávanou lokalitou. Ještě v 80. letech minulého století jako rekreační středisko Gustava Klimenta to býval udržovaný areál, ale potomkům pantáty Polacha byl předán v havarijním stavu a dodnes čeká na rekonstrukci.

 

Zvonička na Horečkách, na pomezí Frenštátu a Trojanovic symbolizuje boj proti mocipánům z těžařské lobby ohledně těžby uhlí v Beskydech a odzvání umíráček Dolu Frenštát.

Horečky

Horečky, zvonička Strážkyně Beskyd

A někde pod námi jsou skokanské můstky, areál z let 1969-1973, kde skákaly světové skokanské špičky v čele s místním rodákem, olympijským vítězem z roku 1968 v Grenoblu, Jiřím Raškou (1941-2012). Jsou čtyři a využívají se především k výuce.

 

Čím ukončit dnešní toulání? Možná nejlépe verši frenštátského básníka, spisovatele a učitele Josefa Kaluse, které zdobí tabuli před polorozpadlou Starou Vlčinou:

Horečky, kopečky, přírody vzácný skvost,
lidem všem vydaný na milost, nemilost,
kdo zlý jsi, nechoď sem, dobří však vejděte,
chraňte je, šetřte je, milujte, pěstěte.

rozcestník:

úvod + Velký Javorník - tato stránka

Lysá hora

Staré Hamry, Gruň

Hukvaldy