Francouzské Alpy, Queyras 27.6.-6.7.2014

krajem vysokých hor, jezer a slunečních hodin

 

Kouzelná směsice štítů, horských sedel, travnatých kopců, modrých ples, svérázných vesniček a dlouhá údolí pokrytá koberci květin všech možných barev a modřínovými lesy, stáda pasoucích se ovcí a krav, krajina tak trochu připomínající svou divokou a pustou krásou daleký Tibet, to je Queyras (vyslov kéra), vysokohorská oblast v departementu Hautes-Alpes („Horní Alpy“) v regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur (Provence-Alpy-Azurové pobřeží) u francouzsko-italských hranic.

 

Centrem oblasti je historické Chateau Queyras s dominantou středověkého hradu ze 17. století a právě zde, v kempu L´ISCLE v Chateau Queyras, bude naše základna pro výlety po okolí - přihlásila jsem se se Zdeňkou a Petrem na desetidenní turistický zájezd cestovní kanceláře Kudrna s názvem Queyras - "Malý Tibet" a máme za sebou cca 1300 km a uplynulých 21 hodin jsme strávili v autobuse.

Chateau Queyras Chateau Queyras

Chateau Queyras

Kraj Queyras sice patří v rámci francouzských jižních Alp k místům s největším počtem slunečních dní ročně, ale letošní počasí se vymyká z průměrů. Hned první den nám několik přeháněk a chladno připomíná, že jsme stany postavili v nadmořské výšce 1350 m a že kraťasy zřejmě povezeme domů nepoužité a že jen opravdu teplý spacák zaručí zimou a chladem nerušený spánek. Na recepci kempu je k dispozici síť WI-FI a předpověď počasí pro následující dny vůbec nevypadá dobře. Tlaková níže nad Severním mořem posílá přes Francii jednu frontu za druhou... Jen oslíkům je to zřejmě jedno...

v kempu

v kempu

Vydatné noční srážky se nestíhají vsakovat a vyplavují ty stany, které jim stojí v cestě a přidělávají vrásky na čele těm, kdo mají poškozenou podlážku. I můj stan stojí v cestě jednomu z proudů valící se vody, předsíňka se mění v jezero a nezbývá než vylézt do deště a vykopat odvodňovací stružky :-(

v kempu

v kempu

Hustě prší celé dopoledne - plánovaný program pro dnešní den se ruší, protože nikdo nemá chuť šplhat po třítisícovkách ukrytých v šedivých mracích s viditelností stěží na pár metrů a v promočeném oblečení i botách. Nebo znáte oblečení či boty, ve kterých zůstanete v suchu po při celodenním dešti kombinovaným s chůzí v mokré trávě?

St. Véran

St. Véran

Odpoledne srážky polevují a tak aspoň vyrážím na obhlídku nejbližšího okolí. Nefouká, takže deštník je jako ochrana před vodou padající seshora ideální. Asfaltová silnička z Chateau-Queyras se klikatí vzhůru s několika vyhlídkami na hrad až do osady Meyries v nadmořské výšce 1700 m.

Chateau Queyras Chateau Queyras

Chateau Queyras

I tady mají na zdech sluneční hodiny s rozličnými motivy - v oblasti Queyras se s nimi setkáte takřka na každém domě.

osada Meyries osada Meyries osada Meyries

osada Meyries

Rouet je samotou s kostelíkem a hřbitůvkem, kdyby bylo bývalo hezky, byly by odsud krásné výhledy...

osada Rouet osada Rouet osada Rouet osada Rouet osada Rouet osada Rouet

osada Rouet

Konečně přestává pršet, ale motýlům chvíli trvá, než se jim podaří vysušit křídla.

nad vesnicí Ville-Vieille nad vesnicí Ville-Vieille nad vesnicí Ville-Vieille nad vesnicí Ville-Vieille nad vesnicí Ville-Vieille nad vesnicí Ville-Vieille nad vesnicí Ville-Vieille nad vesnicí Ville-Vieille

nad vesnicí Ville-Vieille

Prostě nebýt toho nepovedeného počasí, byla by to idyla... Ale zítra by mělo být slunečno a jasno...

 

V případě zájmu a po zaplacení vstupného bylo možno prohlédnout si hrad i zevnitř, ale já uvnitř nebyla. Zato jsem jeden večer vyrazila vyfotit si jej s nočním nasvícením.

Chateau Queyras Chateau Queyras

Chateau Queyras

 

úvod - tato stránka
výlet č. 1 - přes vrcholy Pic du Malrif a Grand Glaiza
výlet č. 2 - kolem jezer Souliers a Roue do Chateau Queyras
výlet č. 3 - třitisícovky Pic de Caramantran a Rocca Bianca
výlet č. 4 - Homole cukru neboli Pain de Sucre
výlet č. 5 - z Le Roux do sedla Col St. Martin a Lago Verde
výlet č. 6 - opevněné město Briancon