Tišnov, Květnice 26.4.2014

dny otevřených dveří v Králově jeskyni a mineralogická burza

 

Kdysi dávno jsem si mezi tipy k toulání zařadila informaci ohledně dnů otevřených dveří v Králově jeskyni na Květnici během jarní tišnovské mineralogické burzy a tak trochu na ni pozapomněla. Ale při prohlížení dubnového speleobulváru (což jsou stránky, na kterých se opakovaně objevuje odkaz i na naše Toulky, což mne vždy potěší a za což tímto Francimu děkuji) mně to začalo v hlavě šrotovat - vždyť se jedná o tento víkend!

Králova jeskyně

Králova jeskyně

Výrazný dvojvrchol Květnice při severozápadním okraji Tišnova rozhodně stojí za návštěvu. Neobyčejná rozmanitost rostlin a živočichů je dána polohou na rozhraní Boskovické brázdy a Českomoravské vrchoviny, členitým reliéfem i pestrou geologickou stavbou.

Květnice Květnice Květnice Květnice Květnice Květnice Květnice

Květnice

K jeskyni se lze dostat jen pěšky a já volím tu delší trasu přes křemencovou vyhlídkovou Velkou skálu (446 m).

Květnice Květnice Květnice

Velká skála

Další vyhlídka je kousek pod vlastním vrcholem Květnice (470 m).

Květnice

vrchol Květnice

Květnice Květnice

vyhlídka pod vrcholem Květnice

Jeskyně s krápníkovou výzdobou byla objevena v květnu 1972 při záchranných akcích poté, co do prolákliny zapadl pes. Je pojmenována je po rodákovi ze Senetářova v Moravském krasu, Aloisi Královi (1877-1972), objeviteli Demänovských jeskyní, který žil v Tišnově od roku 1932 až do své smrti v roce 1972.

 

Jeskyně se nenachází na aktivním toku žádné řeky, protože se díky geologickým změnám postupně dostala do vyšších poloh - vchod je v nadmořské výšce 435 m, ale to neznamená, že je v ní sucho :-(

 

Jsou zde stalagmity, stalaktity, stalagnáty, brčka i sintrové náteky - horní patro je snadno přístupné po nezpevněné trase dlouhé cca 200 m až k oknu s náhledem do tzv. Nové části objevené v letech 1986-89 s krásnou krápníkovou výzdobou (výzdoba je natolik pozoruhodná, že tyto části jsou uzavřeny i pro jeskyňáře) a prohlídka s výkladem trvá cca 30 minut.

Králova jeskyně Králova jeskyně Králova jeskyně Králova jeskyně

Králova jeskyně

Ale v nabídce je i prohlídka spodních pater - s poznámkou, že se jedná o fyzicky náročnější cca hodinovou trasu, při které se člověk při překonávání plazivek a propástek umaže.

Králova jeskyně Králova jeskyně

Králova jeskyně

Takže na jakou trasu myslíte, že jsem se přihlásila?? Horní část těla kryju starou šusťákovou bundou, kalhoty snesou nějakou tu špínu - a prý jsou zásluhou teflon úpravy špíně a vodoodpudivé :-) a na hlavu fasuju helmu se světlem. První reakce pudu sebezáchovy se projevuje ve chvíli, kdy jsem upozorněna na to, že si mám raději sundat prstýnek. Ale že foťák si sebou vzít v pohodě můžu, že voda uvnitř není...

Králova jeskyně Králova jeskyně

Králova jeskyně

Nebyla. Jen lehounce mazlavé a klouzavé jílovité blátíčko prostě všude. Ale pud sebezáchovy je samozřejmě silnější než snaha se nezamazat. Když řekne průvodce po zadku, souká se člověk se po zadku... Když řekne proplazit, tak tím myslí proplazit a schytají to především kolena a lokty. Občas mi připadalo, že se tou dírou přece protáhnout nelze, ale když to dal můj průvodce, což byl normálně rostlý chlap, tak to při mé velikosti nemůže být až takový problém :-) Ale byly chvíle, kdy jsem si říkala, že bych už přece mohla dostat rozum - že přece nemusím být úplně všude :-)

Králova jeskyně Králova jeskyně

Králova jeskyně

Na několika místech vypomáhá žebřík, občas nezbývá než si hledat vhodné stupy a chyty. Ještě dneska, po dvou dnech, cítím svaly, o kterých bych ani netušila, že je mám. Naštěstí netrpím klaustrofobií, ale když můj průvodce zmizel na úrovni podlahy v díře tak 30 cm na výšku, do smíchu mi zrovna nebylo.

Králova jeskyně Králova jeskyně

Králova jeskyně

Podzemí vévodí Tišnovský dóm úctyhodných rozměrů 35 m délky a 18 m šířky. Co dodat... děkuji, byl to zážitek, na který hned tak nezapomenu :-)

Králova jeskyně Králova jeskyně Králova jeskyně

Králova jeskyně

A jak si myslíte, že se jmenuje tenhle stalagmit? :-))

Králova jeskyně

Králova jeskyně

Ale už je třeba uvolnit prostor dalším zájemcům. Když jsem přišla dopoledne já, bylo zde prázdno, ale teď už se musí čekat, protože zájem je veliký.

Králova jeskyně Králova jeskyně Králova jeskyně Králova jeskyně

Králova jeskyně

Špinavá bunda mizí v batohu a tu největší špínu z kalhot se mi daří odstranit třením - šplhám zpátky na vrchol Květnice (470 m), abych si hřebínek prošla až ke kříži. I boty ale dostaly docela zabrat :-)

Králova jeskyně

Králova jeskyně

Škoda, že výhledy každým rokem více a více zarůstají :-(

u kříže

u kříže

Zatímco v teplejších oblastech naší planety příroda doslova hýří barvami, v našich zeměpisných šířkách je v tomto smyslu mnohem chudší. Jednou z výjimek je pavouk stepník rudý s ostře červeným zadečkem, na kterém jsou do čtverce umístěné čtyři černé puntíky. Prý je jedovatý a velmi plachý, ale zahlédla jsem je tady na Květnici na několika místech.

stepník rudý

stepník rudý

Dostávám se až k průzkumným barytovým štolám vyhloubeným ze severní strany a na skálu, z které je aspoň částečný výhled směrem k severu.

barytové štoly barytové štoly

stará důlní díla - průzkumné barytové štoly

vyhlídka na Štěpánovice vyhlídka na Štěpánovice

vyhlídkové místo směrem na Štěpánovice

Obloha se celkem zatahuje, je záhodno vyrazit zpátky - zřejmě stihnu i návštěvu mineralogické burzy v sokolovně a pod střechou určitě nezmoknu.

pohled na Klucaninu a Tišnov pohled na Klucaninu a Tišnov

pohled na Klucaninu a Tišnov

Za 40Kč se toulám mezi stoly prodejců kamínků a kamenů všech barev a tvarů - jen škoda, že světla je na focení nedostatek a s bleskem nechci obtěžovat.

Tišnov, mineralogická burza

mineralogická burza

Karneol ve škále medových tónů, oranžové, nažloutlé a červené, je polodrahokam a odrůda chalcedonu. Prý je plný síly a vitality, rozptyluje deprese a negativní myšlenky, dodává výřečnost a potlačuje strach mluvit na veřejnosti :-) Škoda, že to vím až teď, z Internetu, byla bych si těch kamínků koupila celou hrst :-)

Tišnov, mineralogická burza

karneol

Ale u těch následujících už jsem názvy či cenovky nehledala, ale pouze se kochala tou krásou.

Tišnov, mineralogická burza Tišnov, mineralogická burza Tišnov, mineralogická burza Tišnov, mineralogická burza Tišnov, mineralogická burza Tišnov, mineralogická burza Tišnov, mineralogická burza Tišnov, mineralogická burza Tišnov, mineralogická burza Tišnov, mineralogická burza Tišnov, mineralogická burza Tišnov, mineralogická burza Tišnov, mineralogická burza

mineralogická burza