Lužánky 14.2.2014

jaro je tady

 

Jezdím z práce kolem Lužáneckého parku - nejstaršího českého městského parku, který vznikl v letech 1786-1788 na území původní lužní louky při říčce Ponávce. Tentokráte jsem sice mířila rovnou domů balit se na jarní prázdniny v Českém krasu, ale po pohledu z okna tramvaje jsem své plány trošičku pozměnila - první sněženky si nemohu nechat ujít!!!

Lužánecký park

Lužánecký park

Mám sice sebou jen starý kompakt, ale třeba z toho něco bude... Jen co si vzpomenu, jak se na něm nastavuje makro... A najdu brýle, protože tohle nemá dioptrický hledáček...

Lužánecký park Lužánecký park

Lužánecký park

Podařilo se...

Lužánecký park Lužánecký park Lužánecký park Lužánecký park

Lužánecký park

Bylo by škoda nevyužít pozdně odpoledního sluníčka...

Lužánecký park Lužánecký park

Lužánecký park

U nás doma se sice Valentýn neslaví, ale tohle je pro vás pro všechny, co mně píšete ta milá slova do návštěvní knihy nebo přímo do mailu :-)

Lužánecký park

Lužánecký park

Kolmo do ulice Drobného za brněnskými Lužánkami ústí z ulice Schodové zdobený mostní přechod z roku 1904-1906. Na parapetu je střední část dokonce vyzdobena sedícími postavami, dvěma vázami se znakem Moravy a s třemi festony. Podobný zdobený mostní přechod s červeně natřenými čtyřmi štíhlými sloupy s korintskými hlavicemi je nad slepou odbočkou třídy kpt. Jaroše.

Schodová Schodová

Schodová

K vile Tugendhat, kterou roku 1928 navrhl německý architekt Ludwig Mies van der Rohe, je to odsud jen kousek. Někdy se budu muset podívat dovnitř... Zejména teď, kdy se mi do rukou dostala kniha Skleněný pokoj Simona Mawera, román volně inspirovaný osudem vily Tugendhat, a kterou jsem nedokázala odložit dříve, než jsem se dostala až na poslední stránku.

vila Tugendhat vila Tugendhat

vila Tugendhat

Mou další fotozastávkou je fotbalový stadion Za Lužánkami, ukázkový příklad toho, jak se prostředí rychle změní, když ho člověk opustí.

fotbalový stadion Za Lužánkami

fotbalový stadion Za Lužánkami

Stadion byl postaven v letech 1949-1953. V 60. až 70. letech byla postavena nová tribuna, čímž se stadion stal největším v republice s kapacitou 50 000 diváků a byl mnohokrát vyprodán. Nejslavnější kapitolu tohoto stadionu zapsalo mužstvo Zbrojovky Brno, které zde získalo v sezóně 1977/78 mistrovský titul.

fotbalový stadion Za Lužánkami fotbalový stadion Za Lužánkami fotbalový stadion Za Lužánkami

fotbalový stadion Za Lužánkami

Naposledy se zde hrálo v roce 2001 a dnes vstup na stadion připomíná spíše vstup do přírodní rezervace. Za betonovými torzy vysokých tribun si příroda nerušeně dělá, co se jí zlíbí. Stromy a keře prorůstají ochozy místy tak hustě, že se přes ně nedá projít a fotbalový trávník vystřídaly bodláky.

fotbalový stadion Za Lužánkami fotbalový stadion Za Lužánkami fotbalový stadion Za Lužánkami fotbalový stadion Za Lužánkami fotbalový stadion Za Lužánkami fotbalový stadion Za Lužánkami fotbalový stadion Za Lužánkami fotbalový stadion Za Lužánkami

fotbalový stadion Za Lužánkami

Jeho současným majitelem je Statutární město Brno a plány na obnovení bývalé slávy zůstávají stále jen plány, soudní spory se táhnou a hlavní problém je stále stejný - peníze.

fotbalový stadion Za Lužánkami fotbalový stadion Za Lužánkami

fotbalový stadion Za Lužánkami

Ještě zbývá najít pěšinu na vrcholek kopce, kde dneska místo staré cihelny, která se jmenovala Červený mlýn, stojí nákupní centrum Brno, Královo Pole - TESCO.

Za Lužánkami Za Lužánkami

nad nákupním centrem Brno, Královo Pole

Stihla jsem to tak akorát :-)

Za Lužánkami Za Lužánkami Za Lužánkami

nad nákupním centrem Brno, Královo Pole