Broumovsko a Góry Sowie 10.-15.2.2013

městečko Broumov

 

Shodou šťastných náhod jsem dostala nabídku, které nebylo možno odolat - výměna fotografií z Broumovska za pětidenní pobyt v hotelu Praha na náměstí v Broumově. Podobný luxus si na svých cestách nedopřáváme a snažíme se cestovat levně, ale proč se pro jednou nenechat trošku rozmazlovat :-))

Broumov, náměstí

Broumov, náměstí

Římskokatolický kostel Panny Marie je hřbitovní kostel a jedná se o jednu z nejstarších dřevěných staveb v Čechách. V podobě, v jaké jej známe dnes, zde stojí od roku 1450. Na kamenné podezdívce stojí hrázděná dubová konstrukce pobitá zevnitř i zvenčí prkny. Okolo celého kostela je otevřený ochoz, krytý střechou.

Broumov, dřevěný hřbitovní kostel

Broumov, dřevěný hřbitovní kostel

Zajímavá a cenná je výzdoba stropů i stěn, ale máme jedinou možnost nakouknout dovnitř - dírou ve dveřích, protože tahle národní kulturní památka je samozřejmě jako všechno u nás, otevřena pouze od dubna do září.

Broumov, dřevěný hřbitovní kostel

Broumov, dřevěný hřbitovní kostel

A tak si lze prohlédnout jen kopie devíti dřevěných desek s kronikářskými záznamy o vesměs katastrofických pohromách (originály jsou umístěny v klášteře), které jsou umístěné v ochozu a staré náhrobky ze zrušených hrobů.

Broumov, dřevěný hřbitovní kostel Broumov, dřevěný hřbitovní kostel

Broumov, dřevěný hřbitovní kostel

I klášter je otevřen od dubna do října, ale pokud vám stačí virtuální prohlídka, zkuste jeho webovou stránku :-)

Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava

Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava

Broumov - úvodní strana - tato stránka
Výlet č. 1 - Soví hory - twierdza Srebrnogórska
Výlet č. 2 - Adršpašsko-teplické skály - Teplické skalní město
Výlet č. 3 - Soví hory - projekt Riese
Výlet č. 4 - Broumovské stěny - Kovářova rokle