Švařec 5.5.2012

orchidejová výprava, vstavač kukačka

 

Jaro umí překvapit svojí krásou. Někdy mám dojem, že jednotlivé vstavače od sebe prostě nikdy nerozeznám. Všechny jsou dofialova a všechny krásné. Ale tenhle vstavač je něčím výjimečný - neroste na podmáčených loukách, ale raději v suchu. Ale základní vlastnost vstavačů nezapře - má různé barevné odstíny od bílé, přes růžovou až k tmavě fialové. Vstavač obecný kukačka, orchis morio.

 

Jednou z lokalit, kde se mu výborně daří, je národní přírodní památka švařec - louky a pastviny na příkrých jižních svazích severovýchodně nad obcí švařec.

NPP Švařec, vstavač kukačka - orchis morio NPP Švařec, vstavač kukačka - orchis morio NPP Švařec, vstavač kukačka - orchis morio

Vstavač kukačka - orchis morio

Když se orchidejím daří, rostou jich na této lokalitě stovky. Vstavač obecný dorůstá výšky i přes čtyřicet centimetrů a jen květenství má výšku i přes třináct centimetrů. Jenže letos jsou prťavé - maximálně na šířku mé dlaně.

NPP Švařec, vstavač kukačka - orchis morio NPP Švařec, vstavač kukačka - orchis morio NPP Švařec, vstavač kukačka - orchis morio NPP Švařec, vstavač kukačka - orchis morio

Vstavač kukačka - orchis morio

Charakteristický ráz výslunným stráním vtiskuje velmi bohatá populace jalovce obecného, ale není jednoduché fotit mezi jalovci :-( Stačí opřít loket a hned v něm máte zapíchnutou desítku jehliček.

NPP Švařec, jalovec obecný

jalovec obecný

NPP Švařec

NPP Švařec

O lokalitu se starají ovce - loni v červenci jsem jich zde potkala spousty. Tentokráte jsem potkala jen slepýše :-) A ač jsem mu strkala objektiv na 10 cm k hlavě, ani se nepohnul a o bláznivých fotografech si zřejmě myslel své.

NPP Švařec, slepýš křehký NPP Švařec, slepýš křehký NPP Švařec, slepýš křehký NPP Švařec, slepýš křehký

slepýš křehký

Ale tímto výčet zajímavostí téhle malé vísky nekončí. Nepřehlédnutelná je úpravna vody z Vírské přehrady pro město Brno, ale dřevěný krytý most přes řeku Svratku je zvědavým očím skrytý - ze silnice jej nezahlédnete.

Švařec, úpravna vody

Švařec, úpravna vody

Naštěstí od letošního roku k němu vede odbočka naučné stezky.

Švařec, krytá lávka

Švařec, krytá lávka

Lávka dlouhá 22 m a široká 2 m je jen pro pěší pochází z roku 1873 a střechu má pokrytu ručně vyrobeným šindelem.

Švařec, krytá lávka Švařec, krytá lávka

Švařec, krytá lávka

Při silnici k Brťoví, se skrývá kaple Nejsvětější Trojice - vede k ní naučná stezka, ale na ceduli se toho o kostelíku moc nedočtete. Velice zajímavá stavba kostela pochází pravděpodobně z 16. století - na zděnou stavbu navazuje dřevěná kruchta a dřevěná vížka pokrytá šindelem a kdysi zde bývaly slavné poutě (a stále bývají, vždy osmou neděli po Velikonocích, o svátku Nejsvětější Trojice).

Švařec, kaplička Švařec, kaplička

Švařec, kaplička

Kaplička je skryta mezi stromy - pokud chcete fotografovat, doporučuji návštěvu dříve, než se stromy kompletně zazelenají.