Prýgl na bruslích 3.2.2012

aneb jak se jezdí po ledovém zrcadle

 

Současné mrazy mají jediné plus - podmínky k bruslení na přírodních plochách jsou naprosto fantastické. Tedy v místech, kde během nynějších mrazů nenasněžilo - tam je v současnosti led hladký jako zrcadlo.

 

Dneska vyrážím do práce s bruslemi v batohu - je čas otestovat situaci na Prýglu :-) Městská policie naměřila 1.2.2012 tloušťku ledu v rozmezí 12-16 cm a s výjimkou okolí hráze a přítoku od Rokle do Veverské Bítýšky by neměl být problém.

 

Loni v únoru jsem si zajezdila parádně, ale dneska to rozhodně bude úplně jiné. Loni mi stačila větrovka, teploměr tehdy ukazoval +10°C, ale tentokrát je potřeba pořádně se nabalit, teplota se v odpoledních hodinách pohybuje okolo -10°C.

 

A taky že jo, nasadit brusle a utáhnout tkaničky, což znamená sundat rukavice, je téměř neřešitelný úkol. Ale zadařilo se - tenisky jsou v batohu na zádech, foťák v náprsní kapse péřovky, ještě zapnout bundu až ke krku, čepici narazit až do očí a můžu vyrazit :-)

Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl

Brněnská přehrada

Svištím po zamrzlé hladině, ale přiznávám, moc to neumím a protože mé kanady nemají zoubky, nebrzdím :-) Nádhera. Jsem v Rokli a led je samá bublinka. Sklonit se s foťákem k ledu není vůbec jednoduché a raději si k tomu fotografování sednu na zadek - bude to rozhodně mnohem bezpečnější.

Prygl Prygl Prygl

Brněnská přehrada

Tak co teď? Otočit to nebo to zkusit ještě kousek? Zkusím to, led vypadá naprosto pevně a stop po bruslích je v ledu spousta.

Prygl Prygl Prygl

Brněnská přehrada

Čím více se blížím Zouvalce, tím je led méně kvalitní - co se týče tloušťky v pohodě, ale už to není tak hladoučké zrcadlo a u Zouvalky pro dnešek končím. Hladina přehrady je hodně nízko a tady už Svratka vypadá spíše jako řeka a jezdí se jen při okraji. Je zvláštní vidět pod sebou bahnité dno a hejna rybiček :-)

Prygl Prygl Prygl

Brněnská přehrada

Při zpáteční cestě koukám, co v Rokli provádí městská policie, takže už vím, jak se měří tloušťka ledu - vrtačkou!!!

Prygl

Brněnská přehrada

Sluníčko mizí za kopec a teplota začíná klesat. Dneska ráno se pohybovala okolo -17°C a zatím se nechystá žádná změna, takže ledu zase nějaký ten centimetr určitě přibude.

Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl

Brněnská přehrada

A ještě pár odkazů:

Spoustu informací si můžete přečíst na skoroblogu o bruslení - aktuální ledové zpravodajství i rady ohledně bezpečnosti.

Zimní zpravodajství má na svých stránkách i Povodí Moravy

Informace přímo o tloušťce ledu Pryglu lze nalézt na stránkách www.prygl.net , ale občas je to tady trošku horší s aktualizací. špatně na tom bývaly i stránky městské policie, ale zdá se, že aktualizace už probíhají bez zbytečně dlouhé prodlevy.

 

 

AKTUALIZACE 5.2.2012

V lokalitě v úseku od Sokolského koupaliště k nuda pláži se pravděpodobně vlivem uvolňování plynů ze dna přehrady tvoří díry v ledu, které nejsou na první pohled patrné. Strážníci městské policie se je dnes snažili označit páskama a zapichovali k nim větve, ale je třeba zde dávat opravdu pozor především na děti!!!!

Prygl Prygl Prygl Prygl

Brněnská přehrada

A přidávám pár fotografií z nedělní odpolední bruslařské vyjížďky - tentokráte jsem zajela opravdu až pod hrad Veveří. A protože návštěvnost byla o víkendu veliká, páteční zrcadlo už místy připomíná ledovou plochu zimního stadionu a chtělo by to rolbu pro smetení ledové tříště a seříznutí vrypů :-) Samozřejmě s plachtou s teplou vodou pro vytvoření dokonale hladkého ledu :-)

Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl Prygl

Brněnská přehrada