Okolí Vyškova 17.9.2011

muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově

 

Dnešní cyklovýlet bude tak trochu netradiční - jeho hlavním cílem je návštěva Muzea letecké a pozemní techniky ve Vyškově.

 

Hlavně nezapomenout plně nabitý fotoaparát a nezaspat - do Vyškova se i s bicykly přepravíme ranním vlakem - spěšným vlakem Radhošť s odjezdem v 8:02 z hlavního nádraží. "Legrace" započala už v nádražní hale - dojeli jsme bez časové rezervy a u pokladen stála pořádně dlouhá fronta :-( Tak tohle nestihneme... Já hlídám kola, Vašek jde zkusit zakoupit lístky ke specializovaným pokladnám vlevo od hlavní haly a vrací se s úsměvem - jízdenky mu prodali a nikdo tam nebyl. Vlak vyjíždí načas, ale ta správná "legrace"nás čeká až při vystupování ve Vyškově - tedy rádi bychom vystoupili, ale dveře se opakovaně blokují a vyskočit s bicyklem není šance... Pěšákům se vyskočit podařilo, nám samozřejmě ani náhodou. Nakonec na pokyn výpravčího automat červenou pákou zevnitř odblokováváme - vagónem se ozve výstražné zvonění, ale dveře se přestanou zavírat a my konečně můžeme vlak opustit :-)

na nádraží ve Vyškově

na nádraží ve Vyškově

Zpočátku po cyklostezce, poté již po výpadovce k Drysicím opouštíme Vyškov. Muzeum vzniklo ve spolupráci Nadace Letecké historické společnosti a Armády České republiky a shlédnout zde lze především vojenskou techniku několika generací, ale i části letadel havarovaných v průběhu 2. světové války.

Vyškov

Vyškov

K vidění jsou letadla stíhací, bombardovací, transportní i průzkumné, vrtulníky, vojenská bojová i přepravní technika i dělostřelecké zbraně - expozice se rozkládá na ploše několika hektarů na letišti ve Vyškově a v období duben - říjen je otevřená v sobotu a neděli mezi 9 - 17 hod. za 50Kč.

 

Naše kroky však vedou nejprve ke kamennému památníku s dřevěnou vrtulí. Citát na tabulce pochází z pera Filipa Jánského, z knihy Nebeští jezdci.

Vám mlčenliví bratři,
Vám, kterým osud všechno dal
a jen život vzal.
Vám, váleční letci!

Na jedné z plaket je uvedeno heslo "Per Ardua ad Astra", což lze přeložit jako „Přes obtíže ke hvězdám" - oficiální motto Royal Air Force (RAF), britského královského vojenského letectva.

Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově

Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově

Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově

Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově

Jen škoda, že jsou exponáty od zvídavých návštěvníků oddělena plůtky, ale na druhou stranu to chápu - je to jistě potřebné :-((

Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově

Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově

Mého muže zajímá především vypouštěcí zařízení BAZ 135 SPU pro bezpilotní průzkumný prostředek VR-3 (Rejs) určený k taktickému průzkumu z druhé poloviny roku 1984 a dopředu programovatelnému.

Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově

Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově

Mne ale mnohem více zaujaly fragmenty sestřelených letounů v průběhu 2. světové války na území Moravy. Nadšenci z muzea již vykopali více než stovku letounů různých typů válčících států a u 90% z nich identifikovali doposud nezvěstnou osádku. Ale dnes to mají stále těžší a těžší - nejcennější informace o místech dopadu letounů lze získat od pamětníků, ale těch je stále méně a méně.

Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově

Muzeum letecké a pozemní techniky ve Vyškově

Během naší prohlídky muzea se nádherně vyčasilo - trošku si to tady na kole projedeme před návratem na to příšerné vyškovské nádraží :-)

 

U Pustiměře stojí v poli krásně zrenovovaná boží muka.

Boží muka poblíž Pustiměře

Boží muka poblíž Pustiměře

V Drysicích mají krásný kostel a úžasnou autobusovou zastávku!!!

Drysice Drysice

Drysice

Ale naším cílem je lom v polovině cesty mezi obcí Drysice a Želeč. Po kamenité polní cestě vedoucí dolů mezi keře se dostáváme na kdysi hodně navštěvované místo, ale kvalita vody se zhoršila a dneska už se zde téměř nikdo nepotápí - lom je hluboký cca 12 m a z jedné poloviny obklopený stěnami vysokými cca 15 - 18 m.

lom u Drysic lom u Drysic lom u Drysic lom u Drysic

lom u Drysic

Právě zde se procházela po vodě Majka z Gurunu - v prostředí drysického lomu se natáčely některé scény slovenského televizního seriálu pro děti Spadla z oblakov režiséra Radima Cvrčka z roku 1978.

Drysice

lom u Drysic, Majka z Gurunu

Ale natáčelo se toho zde více - česká filmová pohádka Za humny je drak z roku 1983, Strašidla z vikýře z roku 1988 a některé sekvence televizního filmu Sejít z cesty v roce 2010.

 

Vracíme se k Pustiměři - chceme si prohlédnout zbytky rotundy sv. Pantaleona. Vznik tohoto svatostánku lze dle nálezů z hrobů datovat před konec 11. století, historické prameny se o rotundě zmiňují až kolem roku 1243. Ale dle nálezu stříbrného denáru Oty II. Černého vznikla určitě před rokem 1126, kdy Ota zemřel.

rotunda sv. Pantaleona v Pustiměři

rotunda sv. Pantaleona v Pustiměři

Kruhovitá stavba, dnes částečně dochovaná asi do poloviny své původní výšky, původně s jednou apsidou a hranolovitou věží, je k nalezení ve svahu za kaplí sv. Anny, v areálu chrámu sv. Benedikta. Netradiční zasvěcení má na svědomí Jindřich Zdík po prodělané nemoci, neboť Pantaleon je patronem lékařů, porodních asistentek a pomocník opuštěných.

kaple sv. Anny v Pustiměři

kaple sv. Anny v Pustiměři

V rotundě spočívají ostatky jednoho z posledních Přemyslovců, nemanželský syn českého krále Václava II. a jinak neznámé Anežky, Jan Volek, kancléř českého království a poté biskup olomoucký. K uctění památky Elišky Přemyslovny založil v Pustiměři první ženský benediktýnský klášter na Moravě a pochován byl 27.9.1351 v rotundě, tehdy sloužící jako klášterní kostel.

kostel v Pustiměři s chráněnou lípou

kostel v Pustiměři s chráněnou lípou a napolovic natřenou střechou

Do Vyškova se vracíme okolo Radslavic a přes Dědice. Dědice?? Zde přece stojí údajný rodný domek prvního dělnického prezidenta Klementa Gottwalda! Žádný z nás sem nikdy nejel na školní výlet, takže bloudíme a vyptáváme se místních :-)

Dědice, rodný domek Klementa Gottwalda

Dědice, "rodný domek" Klementa Gottwalda

Zatímco většina lidí po válce domky modernizovala, komunisté z bývalé zemědělské usedlosti, skoro statku, "vybudovali" prostou chaloupku - jednu z mnoha komunistických lží. Rodina Štarků, které dům patřil, se musela v padesátých letech vystěhovat a dům se změnil z dvoupatrového na jednopatrový, zmenšila se okna, zmizela koupelna a vybavení si komunisté vypůjčili z muzejních depozitářů.

 

Je nejvyšší čas k pozdnímu obědu - dáváme na radu místních a zajíždíme do restaurace hotelu Dukla. A místní kuchyni jsme si moc pochvalovali :-)

Vracíme se opět na nádraží ve Vyškově. Původně jsme sice chtěli dojet na kole do Rousínova, ale po hledání spojů v IDOSu nám nezbylo než opět cestovat z Vyškova - v Rousínově žádný vlak nestojí :-( a do autobusu nám nikdo bicykly nevezme.

 

Koukáme z okna na výběžky Drahanské vrchoviny a na krátký okamžik zahlédneme na jednom z výběžků rozhlednu. Kovovou a pořádně vysokou, nezastíněnou stromy. Co je zač? A co je to vlastně za vesnici? Tahle rozhledna bude naším příštím cílem v téhle oblasti, ale to už bude zase úplně jiný příběh... S podtitulem "jak jsme hledali rozhlednu v Olšanech a ona stála v Drnovicích" :-))