Brno 15.9.2011

vyhlídkový let balónem

 

Dostala jsem letos k narozeninám poněkud nezvyklý dárek - vyhlídkový let balonem :-) Potěšeně zkoumám dárkovou krabičku - vyhlídkový let v malém pasažérském balónu pro 4 pasažéry a pilota, 60 minut letu, slavnostní křest a přípitek sektem, pamětní list s novým balonářským jménem, doprava zpět na místo startu, což bude pravděpodobně Kraví hora. Paráda!!! Na telefonát z Aviatik servisu s návrhem možného termínu nadšeně reaguji - ano, zítra můžu.

 

Hlavně nezapomenout plně nabitý fotoaparát a v 18 hodin se hlásím na Kraví hoře u auta s balónovým košem. Jenže brzy je jasné, že to tak jednoduché nebude. Teplota se i takhle navečer stále pohybuje kolem třicítky, po obloze se honí bouřkové mraky a pilot chodí s tabletem a slovy - pruh bouřek se posunuje od Náměště a míří k Brnu, je mi líto, ale budeme to muset dneska kvůli bezpečnosti odvolat. Ale vlastně mi to zas tolik nevadí - dusno je únavné a viditelnost je v podstatě mizivá... Po půl hodině debaty nad radarovými daty ohledně bouřek a telefonátem s řídící věží letiště v Náměšti nad Oslavou pilot let opravdu s konečnou platností odvolává a loučí se s námi slovy "Domluvte si náhradní termín".

vyhlídkový let nad Brnem

vyhlídkový let nad Brnem

Ještě večer volá asistentka a navrhuje náhradní termíny. Po chvíli uvažování nakonec volím raději ranní termín - ráno bouřky nebývají :-( Večer před ranním letem asistentka opět volá a upřesňuje místo a čas startu - místo vybírá pilot podle aktuálního počasí a to zejména podle směru a síly větru a pro zítřejší ráno je to opět park pod hvězdárnou na Kraví hoře v Brně. Mám být na místě v 6:00 ráno, takže nastavuji budíka na pátou a moc se těším.

 

Jenže ještě před budíkem mne budí SMSka - "Let zrušen kvůli větru a přeháňkám" :-( Asi to nebude jednoduché... Třetí domluvený termín byl zrušen naštěstí kvůli větru už předem večer, čtvrtý jsem nakonec zrušila já, protože jsem víkend chtěla strávit na Kralickém Sněžníku :-)

 

Na čtvrteční ráno mám domluvený pátý termín. Opět v práci hlásím, že pokud se ráno nedostavím, letím. Opět nastavuji budíka na pátou a pokládám mobil na noční stolek. Tentokrát mne budí budík, ne SMSka a pohled z okna ložnice je úžasný - naprosto pohádkové ráno. Žádný vítr, žádné bouřkové mraky, žádné přeháňky, žádné úmorné dusno a skvělá viditelnost!!!

 

Problém se objevuje až ve chvíli, kdy nás šalina s číslem 4 vyváží na Kraví horu. Mlha...

vyhlídkový let nad Brnem

vyhlídkový let nad Brnem

Podle směru větru by nás měl vítr zanést někam směrem k tuřanskému letišti, takže tentokrát volá pilot na řídící věž tam. Teplota se pohybuje okolo 6-7°C, ale viditelnost na letišti je taky mizivá - celá oblast je utopena v mlze. Odstartovat by nebyl problém, ale bezpečně přistát by nebylo možné. A navíc nám stejně z letiště nepovolují vzlet... Ale ještě máme časovou rezervu a sluníčko by mohlo nad ranní mlhou zvítězit. Postáváme v mokré trávě, obvoláváme známé, abychom věděli jak to s mlhou vypadá jinde, ale z letiště stále hlásí - viditelnost 100 metrů.

vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem

vyhlídkový let nad Brnem

Opět se loučíme s pilotem se slovy "Domluvte si náhradní termín", ale zázraky se dějí. Než se stihneme rozejít, letiště hlásí, že se mlha rychle rozplývá a objevuje se i kostelní věž kostela svatého Augustina :-)

vyhlídkový let nad Brnem

vyhlídkový let nad Brnem

Pilot s dvěma pomocníky jdou do toho. Upevnit hořáky, roztáhnout obal po zemi a už je spuštěn ventilátor, který balón plní studeným vzduchem. Po jeho dostatečném naplnění začíná pilot zahřívat vzduch v obalu balonu pomocí hořáků a balon se zvedá. Nastupovat!!! Poletíme!!!

vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem

vyhlídkový let nad Brnem

Strach nemám, v mládí jsem létala na větroních a tohle se tváří mnohem bezpečněji. Žlutý balón s označením OK-8808 má velikost 3 400 m3 a v koši vezeme tři láhve se stlačeným propan-butanem na cca 2 hodiny letu.

 

Zbytky ranní mlhy v údolí Svratky i Svitavy obzvláštňují pohled na ranní Brno z výšky.

vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem

vyhlídkový let nad Brnem

Nahoře je krásně ticho a klidno - letíme rychlostí větru a ten nás pomaličku unáší směrem na Slatinu. Ani zima není, od hořáků nad našimi hlavami se vyhřívá i prostor koše.

vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem

vyhlídkový let nad Brnem

Zkřížíme letovou a přistávací dráhu? Ve vysílačce jsou slyšet veškeré příkazy z řídící věže a po ohlášení přistání Boeingu 737 zvědavě vyhlížíme kdeže je, ale přistává z opačné strany a my jej nalézáme až rolující po ranveji. Mrňavý ostatně jako všechno z výšky cca 600 metrů.

vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem

vyhlídkový let nad Brnem

Hodina utekla jako nic, pilot již vyhlíží místo na přistání, protože za letištěm dále na východ i na jih leží stále souvislá mlha a tam rozhodně nesmíme. Vybírá si pole mezi dálnicí a Šlapanicemi a nikdy bych nevěřila, jak rychle se balón dostane na zem, když se přestane vyhřívat.

vyhlídkový let nad Brnem

vyhlídkový let nad Brnem

Jednou z tradic balónového létání je křest prvoletců - říká se, že každý, kdo poprvé letí balónem a vrátí se na zem, jako by se podruhé narodil a proto musí být řádně pokřtěn. Za pomocí hrstě hlíny, vody a ohně získávám své nové balónářské jméno - Alena ze Šlapanic.

vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem vyhlídkový let nad Brnem

vyhlídkový let nad Brnem

PS: Byl to úžasný zážitek a mé obrovské díky patří pilotovi, pomocníkům v autě i asistentkám na telefonu. A samozřejmě manželovi za originální dárek.

 

Odkaz na www.hynna.net - Hynkův cestovní deník a jeho nádherné fotografiez letu balónem z Brna směrem na Říčany 2.8.2011.