Hády 18.5.2011

nepřehlédnutelná dominanta Brna tentokráte v jarním hávu

 

Po únorové návštěvě Hádů mířím na tenhle nepřehlednutelný kopec znova - ráda bych si jej prohlédla v jarním hávu. V této oblasti se nacházejí celkem čtyři zvláště chráněná území - NPR Hádecká planinka, PP Velká Klajdovka, PP Kavky a VKP Růženin lom a doufám, že objevím některé z orchidejí - sice se chystám na fotografování orchidejí do Bílých karpat, ale k průzkumu Hádů mi stačí šalinkarta a všední odpoledne.

 

Je nádherný jarní den - procházku s fotoaparátem začínám tentokráte zespodu - jako první bych si chtěla prohlédnout Růženin lom. Jenže až ve chvíli, kdy se blížím k vratům, si uvědomuji, že to asi nebude až tak jednoduché, jak jsem si to představovala. Jezírka a vlastně celé dno Růženina lomu patří především naturistům a já s fotoaparátem na krku vypadám tak trošku jako šmírák :-)

Hády, Růženin lom

Hády, Růženin lom

Ale jakmile zahlédnu první orchideje, přestávám okolí sledovat. Stejně se tu producírují především postarší dědulové a nemají moc na co koukat - hezké holky plavky nesvlíkají :-)

Hády, Růženin lom Hády, Růženin lom

Hády, Růženin lom, prstnatec pleťový

Ale to nejlepší mne teprve čeká - chci se protáhnout po pěšince rákosím a zjišťuji, že jsem se ocitla v šidélkovém ráji. Hbití letci se dnes věnují především kladení vajíček, takže mám jedinečnou šanci vyzkoušet, jestli je lze aspoň trošku hezky vyfotit. Stačí dávat pozor na dopadající stín mého těla a vyvarovat se prudkých pohybů. Šidélka opakovaně usedávají všude kolem a jejich fotografování je tudíž nečekaně snadné.

Hády, Růženin lom, šidélka Hády, Růženin lom, šidélka Hády, Růženin lom, šidélka Hády, Růženin lom, šidélka Hády, Růženin lom, šidélka Hády, Růženin lom, šidélka Hády, Růženin lom, šidélka Hády, Růženin lom, šidélka

Hády, Růženin lom, šidélka

Dřepím v rákosí a teprve teď, s velkým objektivem, vypadám jako ten správný šmírák :-)

 

Ale trpělivost se vyplácí - většina těch větších vážek vždycky kolem mne jen tak prosviští, ale jedna z nich je naštěstí děsně zvědavá...

Hády, Růženin lom, vážky Hády, Růženin lom, vážky

Hády, Růženin lom, šidélka

O chování vážek hledám informace až dodatečně doma - jsem vyrazila fotit orchideje a v rákosí jsem skončila náhodou :-)

 

Začnu odkazem na stránku popisující fotografování právě vážek a skončím odkazem na Bobův fotoblog plný nádherných fotografií i podrobných popisů. A teď už tedy vím, že jsem byla u toho, když sameček držel klíšťkami na konci zadečku samičku a ta kladla do vody vajíčka. Ale spojení dvou exemplářů při samotném páření jsem nezahlédla.

Hády, Růženin lom

Hády, Růženin lom

Je čas popojít... Šplhám až nahoru k vysílači a cestou se samozřejmě kochám výhledy.

Hády, Růženin lom Hády, Růženin lom

Hády, Růženin lom

Hády Hády

Hády, pohled na Brno

Hády Hády

Hády, vysílač

Netrvá dlouho a objevuji další více či méně vzácné kytky.

Hády, okrotice bílá Hády, okrotice bílá

Hády, okrotice bílá

Hády, medovník meduňkovitý

Hády, medovník meduňkovitý

Hády, konvalinka vonná

Hády, konvalinka vonná

Hády, kavyl

Hády, kavyl

Za hradbou nevzhledných a neprostupných křovin se zde skrývají stepní palouky vzájemně oddělené solitérními duby či skupinkami keřů. Koncem května zde místy v celých porostech vykvétá statná teplomilná bylina s velkými, světle růžovými květy s nápadnými tmavšími žilkami - třemdava bílá. Je to rostlina nápadná a statná, vysoká od půl do jednoho metru. Je neobvykle aromatická, silice, které se z ní uvolňují mohou v teplých dnech i vzplanout a údajně je lze zapálit i sirkou - a můžete zaslechnout občas i slabé třesknutí. Nezkoušela jsem to, sirky sebou nenosím :-( Raději jsem se k ní moc přibližovala - na nechráněné pokožce může vyvolávat ekzémy a a vytváří puchýře jako při poleptání žíravinou.

Hády, třemdava bílá Hády, třemdava bílá Hády, třemdava bílá Hády, třemdava bílá

Hády, třemdava bílá

Moc jsem toho tentokráte nestihla, ale nevadí - na tenhle kopec to nemám daleko a rozhodně budu v průzkumu všech zajímavostí pokračovat jindy.

Hády

Hády