Údolí Chlébského potoka 20.3.2011

bledule, bledule a zase bledule

 

Bledule v Chlébském... Opět je to tak trochu Hamletovská otázka - kvetou či nekvetou? Mám to z domova 45 kilometrů a zpočátku váhám, ale modrá obloha a především sluníčko mne nakonec přemluvilo k odpolednímu výletu. Když nebudou bledule, najde se něco jiného zajímavého :-)

 

Ale jaro je opravdu tady, u vísky Chlébské opět kvetou desetitisíce bledulí. Bledule, bledule, všude samé bledule. Desetitisíce exemplářů chráněné bledule jarní (Leucojum vernum). Nádhera slovy nepopsatelná a fotoaparátem téměř nezachytitelná... To se prostě musí vidět...

 

Ale pozor - pořádné boty sebou, protože bledule milují vlhké lesy či vlhké louky a přirozeně meandrující Chlébský potok jim zde zajišťuje vlhkosti opravdu dostatek.

údolí Chlébského potoka, bledule údolí Chlébského potoka, bledule údolí Chlébského potoka, bledule údolí Chlébského potoka, bledule údolí Chlébského potoka, bledule údolí Chlébského potoka, bledule údolí Chlébského potoka, bledule údolí Chlébského potoka, bledule údolí Chlébského potoka, bledule údolí Chlébského potoka, bledule údolí Chlébského potoka, bledule údolí Chlébského potoka, bledule údolí Chlébského potoka, bledule údolí Chlébského potoka, bledule údolí Chlébského potoka, bledule údolí Chlébského potoka, bledule

údolí Chlébského potoka

Ale nekvetou zde pouze bledule. Na jižních svazích lze objevit plicník lékařský (Pulmonaria officinalis), léčivou rostlinu z čeledi brutnákovitých.

údolí Chlébského potoka, plicník lékařský

údolí Chlébského potoka

Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) je v té záplavě stejně bílých bledulí lehce k přehlédnutí :-)

údolí Chlébského potoka, sněženka údolí Chlébského potoka, sněženka údolí Chlébského potoka, sněženka

údolí Chlébského potoka

Prvosenka jarní (Primula veris), lidově známá jako petrklíč ještě své květy plně nerozvinula :-(

údolí Chlébského potoka, prvosenka

údolí Chlébského potoka