Prygl 28.2.2011

na bruslích podruhé

 

Sobotní bruslařský výlet pod Pálavu byl úžasný. Jenže vypadá to, že mrazy s koncem února nenávratně končí... Ale ještě jedna možnost projet se na bruslích by tu možná byla - brněnský Prygl!!!

 

Je pondělí, zábavě se mohu věnovat až po pracovní době, takže se k přehradě dostávám až v pozdním odpoledni. Teploměr ukazuje v 15:00 ve stínu +10°C, s bruslemi přes rameno si připadám trochu jako cvok. Už z dálky vidím, že se bruslí, ale když slezu vedle přístaviště k vodě, nevěřím vlastním očím. Nejen že led vypadá tak trochu jako ledová kaše, ale na dva metry od břehu úplně chybí!!! Jak se lze přes tu vodu na zamrzlou hladinu dostat? A má to vůbec smysl?

 

Sedím na břehu a koukám, jak se po zamrzlé hladině klouzáním blíží dvojice mladých bez bruslí a poté se snaží dostat na břeh. Samozřejmě se jim to suchou nohou nepovedlo :-( Poté přicházejí dvě dámy s bruslemi přes rameno a chtějí to zkusit dostat se na led po padlém kmeni a několika prknech a přesvědčují mne, že to rozhodně stojí za to, že jezdily včera a bylo to skvělé. Ale po kmeni to možná šlo včera, ale od včerejška hladina stoupla a bez namočení tudy cesta nevede. Jak se tam ti bruslaři, co se prohánějí po ledu tedy dostali??

 

Možná by to šlo u Sokoláku... Jsou tam betonové schůdky až daleko do vody... Zkusím to tedy tam...

 

U schůdků je naprosto přesně vidět, jak hladina stoupla s počínající oblevou. Nádherně vyřezaný obdélník volné vody zepředu, ale z boku se lze na hladinu dostat naprosto v pohodě. Tloušťka ledu se před třemi dny pohybovala kolem 27-28 cm, takže s výjimkou blízkosti hráze, okrajů a míst, kudy pod ledem proudí tok řeky Svratky, by měl být v podstatě naprosto bezpečný. A ještě jedno varování strážníků Poříční jednotky Městské policie platí - nelze doporučit testování kvality ledu na přítoku v části od Rokle do Veverské Bítýšky.

 

Věci, které se nesmí namočit ponechávám raději na břehu a sebou si raději beru jen starý foťák. Tenisky si přivazuji k pasu a jde se na to... A dámy měly pravdu - rozhodně to za to stálo!!! Led byl naprosto pevný, hladký a vlastně ani jednou nezapraskal. A nejen přes schůdky u Sokoláku se dalo dostat bezpečně na zamrzlou hladinu - v Rakovecké zátoce byla pro tento účel sestavena lávka z trubek a prken.

Brněnská přehrada Brněnská přehrada Brněnská přehrada Brněnská přehrada Brněnská přehrada Brněnská přehrada Brněnská přehrada Brněnská přehrada Brněnská přehrada Brněnská přehrada Brněnská přehrada Brněnská přehrada Brněnská přehrada

Brněnská přehrada

Nádhera, vůbec se mi nechce domů. Úžasné bruslení po Pryglu bez bundy, bez čepice a bez rukavic... Jen by bylo záhodno nechat ty mé brusle někde někdy nabrousit. Koupila jsem je v bazaru, jsou to sice brusle chlapecké, "kanady", ale zas stály jen 50Kč, takže nekup to... A s nabroušenými by to určitě jezdilo ještě líp :-) Teorii broušení už jsem nastudovala...

 

Strážníci Poříční jednotky Městské policie prý pravidelně tloušťku ledu na Brněnské přehradě měří. Nějaké informace lze najít na webovských stránkách Městské policie nebo na stránkách www.prygl.net.

 

 

Ale hlavně nezapomeňte na dodržování bezpečnostních pravidel - sebou především notnou dávku opatrnosti!!

 

- led by měl být silnější než 10 cm

- nepřibližovat se k nebezpečným místům, např. jezům z obou stran, peřejím, soutokům, vírům, vpustím, výpustím a podobným místům se silným proudem vody, také pod mosty bývá led slabší a na slunných březích

- k vybavení patří šňůra nebo lano, jež probořenému ostatní hodí a pomohou ho vytáhnout

- vyprošťovací bodce - rukojeti s ostrými ostny, pomohou vytáhnout se zpět na pevný led

- náhradní oblečení taky není k zahození :-)

 

Spoustu informací si můžete přečíst na skoroblogu o bruslení - aktuální ledové zpravodajství i rady ohledně bezpečnosti.