Györ 15.1.2011

navzdory kalendáři téměř jarní návštěva v termálu

 

Mrazy z prvního lednového týdne nahradila teplota téměř jarní. Sníh z okolí Brna i Vysočiny zmizel - není se čemu divit, rtuť teploměru šplhá přes den k deseti stupňům nad nulou a zimní boty vyměňuji opět za tenisky :-) Mám vyrazit o víkendu někam výš za sněhem nebo se brodit na Vysočině blátem?

 

Nakonec mne napadá třetí varianta sobotního výletu - termály v Maďarsku. Už jsem byla v Mošoni i v Györu - naposledy v prosinci 2005 se synem, tak proč si sobotu převážně naležato v teplé vodě nezopakovat... pohoda s relaxací rozhodně neuškodí...

Györ

Györ

Autobus cestovní kanceláře Čebus odjíždí od Grandu v 7:00 - s jednou hygienickou pauzou nás vyklápí na parkovišti před areálem termálních lázní v maďarském městě Györ (málem bych napsala městečku, protože právě takhle historické centrum působí, ale ve skutečnosti zde žije asi 135 tis. obyvatel!).

 

Kdo chce, může se jít hned koupat, kdo má zájem o krátkou prohlídku místních pamětihodností a zajímavostí, může ji mít i s odborným výkladem průvodce.

 

Györ (česky Ráb) patří počtem historických památek k nejvýznamnějším městům v Maďarsku - jeho historie sahá až do doby římské říše. Setkávají se zde dějiny, kultura i přírodní hodnoty. Vznik města na tomto místě byl podmíněn jak přírodními podmínkami (kotlina), tak podmínkami geografickými na křižovatce starých obchodních cest - na poloviční cestě mezi Vídní a Budapeští na soutoku Ráby, Malého Dunaje a Rábcy asi 60 km jižně od Bratislavy.

 

Nejstarší část Győru, původní městské jádro, představuje vrch Káptalan-domb (Kapitulní vrch). Zde stojí biskupská katedrála, povýšená do hodnosti baziliky minor, jejíž románské základy byly položeny už v 11. století. Za svou dnešní podobě vděčí úpravám ze 17. - 18. stol. Představuje zvláštní směsici slohů s románskými apsidami, klasicistní fasádou a gotickou kaplí. Pozornost zasluhují dva „černé oltáře“ s freskami od Maulbertsche a Ladislavova kaple (Héderváry kápolna). Tu dal biskup zbudovat o 400 let později u příležitosti sanktifikace árpádovského krále Ladislava I. (vládl: 1077 – 1095). V kapli je uloženo jedno z vrcholných děl středověkého uherského zlatnického umění – pozlacená stříbrná herma svatého Ladislava, jednoho z nejstarších maďarských králů - Lászlóva herma. Jedná se relikviář s bystou vytvořenou na počátku 15. století a je po uherské svaté koruně nejdůležitější relikvií drženou v Maďarsku.

Györ Györ Györ

Györ

Naproti katedrále stojí biskupský hrad, opět směsice různých architektonických stylů. Biskupskou rezidenci Püspökvár už zdaleka bezpečně poznáme podle její komolé věže. Nejstaršími stavbami jsou Obytná věž z 13. stol. a kaple Dóczy z 15. stol.

 

Nedaleko baziliky stojí Archa úmluvy (Gutenberg tér) - význačné barokní sousoší z roku 1731. Ze stejného roku pochází i socha sv. Michala, znázorněného v podobě archanděla (Apor Vilmos püspök tere)

Györ

Archa úmluvy

Pokračuji doleva, k mostu zvanému Kossuth híd přes řeku Malý Dunaj s výhledem na soutok Ráby a Malého Dunaje. Obleva zvedla hladinu obou řek a částečně zatopila břehy.

Györ Györ

Kossuth híd

Tržiště na Dunakapu tér je plné lidí a voní to zde ze všech stran. Jenže nemám žádné forinty :-( Ale naštěstí mám sebou svačinu z domova :-)

Györ

tržiště

Symbolem města Győr je železný kohout, který vévodí krásné dekorativní fontáně na Dunakapu tér. Kohout připomíná, že zdejší hrad v roce 1594 dobyli Turci. Kohout je také součástí sochy Mikuláše Pálffyho a generála Schwarzenberka, pod jejichž velením byl Ráb z rukou Turků v roce 1598 dobyt a toto vítězství nad Turky tehdy slavila celá křesťanská Evropa.

Györ

Györ, socha Mikuláše Pálffyho a generála Schwarzenberka

Náměstí Széchenyi s památkově chráněnými domy bylo ve středověku hlavním náměstím a bývaly zde městské trhy. Na rohu jednoho z domů stojí mohutný kmen stromu pobitý hřeby, kdysi poutač hokynářství, jež v domě bylo v 19. století. I dnes sem potulní řemeslníci na památku své návštěvy mohou zatlouci hřebík.

Györ

náměstí Széchenyi

Na jižní straně náměstí stojí dřívější jezuitský a později benediktinský kostel svatého Ignáce z Loyoly z roku 1641. jehož vnitřní prostor je zhotoven podle cenné kazatelny Il Gesú v Římě. Před kostelem stojí mariánský sloup z roku 1686 a Vedle kostela stojí muzeální Széchenyiho barokní lékárna založená jezuity v roce 1654, která je dodnes v provozu. Interiéru lékárny dominuje rokokový klenutý strop s freskami, které mají náboženské a bylinné motivy.

Györ Györ Györ

náměstí Széchenyi

Úzkými uličkami pokračuji dál. Pro historické centrum Györu jsou charakteristické především rohové balkony a úzké uličky zvou k příjemné procházce. Míjím luxusní butiky, kavárny a cukrárny, všude je spousta laviček a na každém křížení ulic jstojí nějaké umělecké dílo. Moc se mi líbí trošku netradičně bez koně pojatá socha Sv. Jiří, zvěčněného v "legendě o sv. Jiří a draku"

Györ

Baross Gábor utca

Györ Györ Györ Györ

historické centrum

Krátce se zastavuji u sochy muže ve člunu na ulici zvané Baross Gábor utca a poté pokračuji dále až k budově radnice.

Györ

Baross Gábor utca

Na náměstí Városház, kterému vévodí budova radnice, to není daleko. Budova vypadá spíše jako zámek - byla postavena v roce 1898 v novobarokním stylu a křižovatka před ní je docela rušná. Nezvyk po klidu pěší zóny.

Györ

radnice

Ještě udělám nějaké fotografie parku na protějším rohu (Bisinger József park) a zamířím zpět - je nejvyšší čas vyrazit do termálu.

Györ

Bisinger József park

A jsem zpátky na náměstí Bécsi kapu tér (U Vídeňské brány), uprostřed kterého stojí bronzová socha Károly Kisfaludyho, maďarského dramatika začátku devatenáctého století. Náměstí je obklopeno krásnými historickými budovami a jednu jeho stranu tvoří karmelitánský kostel. Ale dovnitř se asi nepodívám - buď je zamčeno nebo se dobývám dovnitř špatnými dveřmi, těžko říct... Zdejší Madona z 18. století je prý jednou z nejhezčích maďarských soch a naštěstí je umístěna mimo kostel :-)

Györ

pohled k bazilice z Bécsi kapu tér

Břehy řeky jsou vydlážděny kameny a dolů k řece vede několik širokých schodišť. Ale dnes se na procházku kolem hradeb nevydám - dnes je všude voda.

Györ

Györ

 

Zdejší lázně byly otevřeny v roce 2003. Alkalická, hydrogen-uhličitanová, 67°C teplá voda s vyšším obsahem jódu tryská z hloubky země ze tří pramenů. Lázně disponují 3 termálními a 5 zážitkovými bazény - v těch najdete 2 tobogány a spoustu vodních atrakcí jako jsou proudové kanály, gejzíry, chrliče, jeskyně či vodopád, ale mne zajímají především ty bazény léčivé. Průměrná teplota vody se v nich pohybuje okolo 37-38°C, dva jsou kryté a třetí částečně venkovní a díky vyššímu obsahu jódu a křemíku je voda vhodná pro léčení zánětů kloubů a svalů, ale také pro ženy se záněty ženských orgánů či pacienty se zánětem průdušek. Tak proč své klouby občas trošku nerozmazlit...

 

Celodenní vstupné činilo v lednu 2011 2 400 Ft, tříhodinové 1 950 Ft. Aktuální ceník lze nalézt na stránkách www.gyortermal.hu

Györ

Györ, termální koupaliště

Za zhlédnutí stojí ještě bohatě vyzdobená osmihranná kopule galerie a modlitebny dřívější městské synagogy, postavené v roce 1870.

Györ

Györ, synagoga

A poslední fotografie těsně před odjezdem v 17:00 zpět do Brna

Györ

Györ