Pálava 30.10.2010

jeden z posledních barevných podzimních dnů

 

Přede mnou je poslední říjnový víkend - původně jsem měla v plánu zdolat Lysou horu, ale předpověď počasí mi mé plány zcela zhatila. Ano, bude modrá obloha, bude dokonce teplo, ale celý víkend bude ve znamení větru. V horských oblastech Jeseníků, Beskyd, Krkonoš, Jizerských a Orlických hor má dosahovat rychlosti 25-35 m/s tj. 90 - 125 km/hod. což odpovídá orkánu. Foukat má hlavně v polohách nad 700 metrů a doporučení meteorologů zní - omezte horské túry a zejména hřebenům hor se úplně vyhněte. Jen cvok by vyrazil na Lysou...

 

Klentnice - Soutěska - Děvín - Dívčí hrady - Soutěska - Klentnice - Sirotčí hrádek - Stolová hora - Klentnice

Pálava

Nad Soutěskou

Pálava je botanická zahrada jižní Moravy. Nejkrásnější je na jaře, když kvetou hlaváčky, koniklece a kosatce, ale i pan malíř Podzim umí čarovat. Každoročně namíchá úžasnou paletu barev odstínů žluté, hnědé a červené... A když se k tomu přidá blankytná modř oblohy, je to nádhera...

Pálava

V Soutěsce

Nejzazší západní výběžek Karpat, bílé děvínské vápencové bradlo ční vysoko nad okolní krajinou. Pavlovské vrchy tvoří pět hlavních vrcholů: Děvín, Obora, Pálava, Stolová hora a Svatý kopeček, z nichž nejvyšší je právě Děvín. Z hřebene i nejvyšší hory, 555 m vysokého Děvína, se nabízí výhledy dodaleka. Od západu, severu i východu obtéká Pálavu širokým obloukem Dyje. Nebo přesněji obtékala, dokud na ní nepostavili tři hráze a nevybudovali tři mělké vodní nádrže - Mušovskou, Věstonickou a Novomlýnskou.

Pálava

Pohled na Dívčí hrady a Mušovské jezero z úbočí Děvína

Na vápencovém hřebeni Pálavy jsou rozvaliny starých hradů . Na severním konci Děvičky čili Dívčí hrady, na jižním konci Růžový nebo Sirotčí hrádek. Mezi nimi jsou na skále nad Martinkou zbytky o něco mladšího Nového hrádku.

 

Nebudu se více rozepisovat, v téhle oblasti jsem se už toulala mnohokrát - ať o kráse Pálavy mluví fotografie a písnička.

Pálava Pálava

Soutěska

Pálava Pálava

Dívčí hrady

Pálava

Nový hrádek

Pálava Pálava

U Martinky

Pálava

Sirotčí hrádek

Pálava

Panorama Děvína ze Stolové hory

Pálava

Zatopený Mušov

 

Pozdní Sběr - Pálava

Cestou do kopců vyjdeš k slunci blíž
hrady na skalách z dálky uvidíš
když se přiblížíš trávou k úpatí
vítr od jezer vlasy ztřapatí

ref.: Má jméno Pálava, bílý kamení
vodu z mraků v dálavách ve víno promění
každý léto

Podzim zastaví kroky pěšáků
cítíš ze vzduchu vůni burčáku
cinkot postrojů, hody v okolí
krouží nad poli křídla sokolí

ref.: Má jméno Pálava ....

Zima ze sklepů vane v horkých dnech
cestou k hranicím na Mušovský břeh
je to pokaždé skvělá zábava
chladno pod zemí, horko ve hlavách

ref.: Má jméno Pálava ...