Z Náchoda k Novému Městu nad Metují 23.-24.10.2010

náš první Power Trail

 

Power Trail, Power Line či Hundred caches... Jsou ledaskde na světě, ale ta mezi Náchodem a Novým Městem nad Metují, resp. opačně, je první v ČR. Nevíte o čem je řeč? Jde sérii kešek rozmístěných podél cesty v minimálních možných vzdálenostech (od 161 metrů do několika stovek metrů). Na trase necelých 30ti kilometrů tak při 100% úspěšnosti lze nalézt 100 keší této série a k tomu několik dalších kousků.

 

Vyrážíme v sobotu zrána - vypadá to dnes na krásný den a naším cílem bude nejen těchto 100 keší, ale hodláme se zastavit i na několika dalších zajímavých místech.

 

Tou první zastávkou je hotel Vyhlídka. Nachází se v nadmořské výšce 522 m a pyšní se překrásným rozhledem do širokého okolí a především na město Náchod.

Náchod od hotelu Vyhlídka

Náchod od hotelu Vyhlídka

Další zastávkou je Jiráskova turistická chata s rozhlednou na Dobrošově. První chata zde byla postavena již roku 1895, ale když přestala svou kapacitou stačit, začalo se v roce 1921 podle plánů Dušana Jurkoviče se stavbou nové - slavnostně byla předána veřejnosti 30. září 1923 a v základech byla uložena listina Aloise Jiráska s textem: "Buď požehnána, chato milá, stůj pevně v bouřích všech." V současnosti je chata po rekonstrukci (2002) a opět v rukou KČT.

Jiráskova turistická chata s rozhlednou na Dobrošově

Jiráskova turistická chata s rozhlednou na Dobrošově

Chata stojí v nadmořské výšce 624 m a rozhledna je vysoká 24 m, pokrytá šindelem a Náchodsko, Kladské pomezí, Orlické hory i rovinaté české vnitrozemí je z vyhlídkové plošiny jako na dlani - otevřeno je celoročně s výjimkou pondělí.

Jiráskova turistická chata s rozhlednou na Dobrošově Jiráskova turistická chata s rozhlednou na Dobrošově

Jiráskova turistická chata s rozhlednou na Dobrošově

Dalším turistickým lákadlem je nedokončená dělostřelecká tvrz Dobrošov, která byla budována v rámci pohraničního opevnění v letech 1936-1938 a dnes je zpřístupněna veřejnosti, ale dovnitř se tentokráte nepodíváme, protože naším cílem je přece dneska především sběr kešek!!!

Dobrošov, tvrzový srub N-72 Můstek

Dobrošov, tvrzový srub N-72 Můstek

větrné elektrárny nad Novým Hrádkem

větrné elektrárny nad Novým Hrádkem

K dalšímu zajímavému místu se dostáváme již celkem pozdě - Marianské poutní místo Rokole si moc nevyfotíme pro nedostatek světla.

 

Jméno Rokole je prastarým tvarem slova rokle. A v této rokli odedávna byla studánka, která nevysychala ani v letech největšího sucha, kdy sem pak chodili čerpat vodu lidé ze širokého okolí - pramen tu nevytryskl teprve po zjevení Panny Marie jako v Lurdech.

Rokole, pramen

Rokole, pramen

Stojí zde kostel postavený roku 1930 továrníkem Františkem Přibylem z Nového Města nad Metují.

Rokole, kostel

Rokole, kostel

O kousek dál, vpravo od kostela stojí dřevěná stavba s obrazy sedmi bolestí Panny Marie nazývána poutníky Loreta, ačkoli se skutečnou Loretou, nazaretským domkem Panny Marie nemá nic společného.

Rokole, Loreta

Rokole, kostel

Na protější straně přes silnici byla postavena roku 1874 křížová cesta na kamenných sloupcích s litinovými reliéfy - plastiky jsou shodné s těmi v Suchém Dole u Police nad Metují (duben 2010) a stejné jsou i ve Studánce u Dobrušky.

Rokole, křížová cesta

Rokole, křížová cesta

Od roku 1939 se stala Rokole kolébkou a centrem schönstattského hnutí u nás. V roce 1997 byla postavena a posvěcena první originální svatyňka v Čechách - kopie původní kapličky v Schönstattu, 143 schönstattská kaplička na světě.

Rokole, kopie kapličky z Schönstattu

Rokole, kopie kapličky z Schönstattu

Stmívá se rychle, nejvyšší čas přejet do místa, ve kterém jsme si zamluvili nocleh - do Pekla :-)

 

Stylovou Bartoňovu útulnu v údolí Metuje kousek od Nového Města nad Metují navrhl známý architekt Dušan Jurkovič a sevřený kaňon, více než 10 km dlouhý, je oblíbeným výletním místem už od 19. století. Útulna je vyzdobená mnoha čertovskými motivy, jídelníček je plný "čertovských" specialit a čerti postávají i venku :-)

Peklo, Bartoňova útulna Peklo, Bartoňova útulna Peklo, Bartoňova útulna

Peklo, Bartoňova útulna

údolím Metuje údolím Metuje

údolím Metuje

Nové Město nad Metují Nové Město nad Metují Nové Město nad Metují

Nové Město nad Metují

Unikátní celodřevěný kostel ve Slavoňově byl vystavěn roku 1553 nákladem Jana Koltačky a jeho syna Jana z Blažkova. Tento bohatý rolník vystavěl kostel na svém pozemku a ten daroval farnosti spolu s rozsáhlými polními a lesními nemovitostmi v okolí Slavoňova.

Slavoňov, dřevěný kostel a zvonice

Slavoňov, dřevěný kostel a zvonice

Zdá se vám, že jsem zapomněla na kešky? Nezapomněla... Popojíždět autem po úzké silničce vždy na vzdálenost cca 160-200 metrů bylo neskutečně nudné :-(( Stát na blikačkách před nepřehlednými zatáčkami či pod horizontem taky nepatří k našim oblíbeným kratochvílím. Sice nám na účet přibylo za sobotu 79 a za neděli 27 keší, ale už nikdy se nevydáme na něco podobného!!!