Čerchov 18.9.2010

po Hanově cestě na nejvyšší vrchol Českého lesa

 

Čerchov (něm. Schwarzkopf) s nadmořskou výškou 1042 m, nejvyšší vrchol Českého lesa a symbol Chodska, leží přibližně 15 km jihozápadně od Domažlic a necelé 2 km od německých hranic. Bájná hora v bájném prostředí, kde hranici dříve střežili Chodové a jedna z mála oblastí, která v typicky německém pohraničním území zůstala až do 2. světové války česká. Kámen z této hory nesměl chybět ani v základech Národního divadla.

 

Tuto sobotu se na Čerchově koná geokačerský event a u toho rozhodně nemůžeme chybět - kdysi dávno tady 10 let sloužil můj muž a v současnosti se věnuje zpracování historie bývalých vojenských stanovišť podél bývalé železné opony. Koho tato problematika zajímá - mnohem více si počte na stránkách www.iron-curtain.info

 

Nejbližší přístup na vrchol Čerchova je od Capartic, dále z České Kubice, Folmavy, Babylonu, Pece pod Čechovem nebo z Lískové. Z německé strany je přístup od hraničního přechodu U tří znaků nebo od rozcestí Hlinitá cesta. My jsme tentokráte zvolili ubytováni v penzionu Magda v Babylonu - chceme nahoru po původní Hanově cestě a samozřejmě nemíníme vynechat vše zajímavé, co je z této strany Čerchova zajímavé.

 

Tou první zastávkou je Čertův viklan u Babylonu. Velký skalní blok se kdysi kýval několik desítek centimetrů sem a tam a vydával skřípavé zvuky, ale v šedesátých letech 19. století jej italští dělníci při stavbě trati spojující Bavorsko s Čechy rozhoupali tak, že vypadl ze své osy. Znovu osadit se jej podařilo v roce 2009 spolu s Ing. Pavlem Pavlem, který je známý tím, že rozhýbal sochy na Velikonočním ostrově.

Babylon - Čertův viklan

Čertův viklan

Samozřejmě jsme si zkusili zaviklat - desítky centimetrů to rozhodně nejsou - ale pocit z rozkývání takovéto masy kamene i tak stojí za to :-)

 

Pěšinka se vine se podél náhonu mezi Babylonem a Českou Kubicí, kolem obrovitého kvádru, zvaného Rašínův kámen, s citátem:"Za práci pro vlast se neplatí!" - český politik, ekonom a právník, 1.čs.ministr financí Alois Rašín zde pobýval na rekreaci.

Česká Kubice - Rašínův kámen

Rašínův kámen

Náhon Teplé Bystřice po více než čtyři staletí přivádí do Domažlic vodu ze svahu Čerchova. Nedosahuje rozměrů a věhlasu jako kanály postavené Rosenauerem na Šumavě ( tj. Schwarzenberský a Vchynicko-tetovský plavební kanál), přesto dodnes dokazuje um tehdejších stavitelů. Technickou zvláštností 16 km dlouhého kanálu je převod vod přes rozvodí - z Černého moře do Baltského.

Náhon Teplé Bystřice

náhon Teplé Bystřice

Míjíme Köglerovo zastavení, odpočinkové místo na křižovatce lesních cest, věnované památce Oskara Köglera, hlavního organizátora vzpomínkové pěší poutě z Klenčí pod Čerchovem do Furthu im Wald s cílem obnovení dobrých sousedských vztahů mezi oběma národy.

Köglerovo zastavení

Köglerovo zastavení

Momentálně se zde buduje cyklostezka - neuvěřitelné množství asfaltu v lese nás docela deprimuje :-(

 

Tzv. Jubilejní hájek byl založen v roce 1928 k desátému výročí vzniku ČSR. Vyskytuje se zde 22 druhů domácích i cizích dřevin. Modřín japonský, označený jako památný strom, vykazuje ve věku 90 let výšku přes 40 metrů a obvod ve výšce 130 cm nad zemí více než 2 metry. Škoda, různorodost druhů je nejvíce zvýrazněná v podzimních barvách, ale dnes, v polovině září, převažuje stále jen zelená.

Jubilejní hájek

Jubilejní hájek

Zelená chýše stojí na křižovatce cest na Českou studánku a Čerchov. První zprávy o Zelené chýši jsou již z počátku 20. století. Z pramene je možno se osvěžit, z fotografií poučit o tom, jak tudy šel čas.

Zelená chýše

Zelená chýše

Silný pramen a opravený altán nás čeká v místě zvaném Česká studánka. Studánka upravená Klubem českých turistů již roku 1901, ale dlouhá léta nepřístupnou zásluhou hraničního pásma.

Není studánka jako STUDÁNKA
není stezka jako STEZKA...

BEJVÁVALO...
Ta naše STUDÁNKA ČESKÁ
byla tak hezká, tak hezká,
stoleté smrky a jedliny
jak chrámu klenba ji chránily,
voda v ní byla jak křišťál,
turista vypil si číš,
osvěžen tou vodou,
okouzlen přírodou
HANOVKOU pustil se výš...

ALE POTOM...
Potom na čtyřicet
dlouhých a smutných let
STUDÁNKA osiřela,
to tam je stromoví,
jen shnilé trámoví
po sobě zanechala...

VŠAK ZASE BUDE...
Ta naše STUDÁNKA ČESKÁ
bude zas hezká, moc hezká,
bude zas Mekkou turistů všech
kolem poroste kapradí, mech...
Raduj se, STUDÁNKO ČESKÁ,
už nejsi opuštěná,
tvá STEZKA HANOVA
k temeni Čerchova
všem je zas otevřená!

Česká studánka

Česká studánka

Pokračujeme směrem vzhůru. Modře značená trasa vede po historické Hanově stezce a upravený terén s kamennými schody je dosud patrný.

Hanova cesta

Hanova cesta

A konečně jsme nahoře! Členové Klubu českých turistů zde vystavěli první dřevěnou rozhlednu již v roce 1894. O tři roky později přibyla pro ochranu před nepřízní počasí útulna ve stylu dřevěných chalup na Domažlicku zvaná chýše Pasovského. V letech 1904-1905 zde byla postavena 25 m vysoká kamenná rozhledna - Kurzova věž. Na slavnostní zahájení mohli turisté vystoupit pohodlně po nové silnici vedoucí z Capartic, po hraběti Jiřím Stadionovi, který ji vybudoval, byla nazvána Stadionka. V roce 1927 zde byla postavena další chata, pro lyžaře byl vystavěn skokanský můstek a Čerchov se stal vyhledávaným místem turistů i lyžařů z Čech i sousedního Bavorska.

Čerchov, Kurzova věž Čerchov, vojenská věž

Čerchov

Veškerá idyla však končí před 2. světovou válkou - Čerchov připadá Německu v roce 1938 při zabrání pohraničí. A po válce je to ještě horší. V padesátých letech byl Čerchov i jeho široké okolí vyhlášen hraničním pásmem a uzavřen. Objekty převzala armáda a vybudovala zde přísně střežený vojenský prostor pro radiový odposlech a pro posádku pohraniční stráže. Vrchol se změnil k nepoznání - starou rozhlednu obklopila změť vojenských staveb a dvojitý plot z ostnatého drátu. Mohutná nevzhledná vojenská věž zastínila starou rozhlednu a obě chaty byly zbořeny.

 

V roce 1999 byl Čerchov opět vrácen turistům. Kurzova věž byla opravena a KČT přistavělo k věži turistický přístřešek. Rozhledna je v červenci a srpnu otevřena denně, v květnu, červnu a září jen o víkendech.

 

Po vyšlapání 129 schodů se ocitáme ve výšce 16,4 m a můžeme se kochat výhledem.

Čerchov, výhledy z Kurzovy věže Čerchov, výhledy z Kurzovy věže

Čerchov, výhledy z Kurzovy věže

Sluníčko bylo dnes docela zubaté a nahoře to pěkně foukalo. Horký čaj v přístřešku pod rozhlednou nám přišel rozhodně vhod.

Čerchov

Čerchov

Cestou dolů se chvíli zastavíme u pamětního dřevěného kříže - na začátku 90. let se zde sloužila mše za účasti českých a německých věřících a od té doby se zde slouží pravidelně (letošní byla devatenáctá).

 

Po skokanském můstku zůstalo jen netradiční seskupení balvanů.

Skokanský můstek

Skokanský můstek

Klesáme dolů po zelené turistické značce. Míjíme jeden bezejmenný pramen svedený v místech bývalé železné opony, křížíme Teplou Bystřici a okolo Vrbatovy to už není daleko na místo zvané Sokolova vyhlídka. Vrcholové skalisko s mohutnou strmou skalní stěnou bylo upraveno a osazeno pamětní deskou významného českého geologa Rudolfa Sokola. Jen vyhlídka zde žádná není...

Horizontálka

Horizontálka

K penzionu Magda se vracíme procházkou kolem rekreačního rybníka Babylon s koupalištěm a s Čerchovem se loučíme pohledem na věže v zapadajícím slunci - zítra nás čeká druhé nej... tohoto víkendového výletu - nejvyšší vrchol Šumavy.

Babylon, koupaliště

Babylon, koupaliště

Babylon, pohled na Čerchov

Babylon, pohled na Čerchov