Pálava V. - 20.12.2009

mrazivá poezie čtvrté adventní neděle

 

Dnes je čtvrtá adventní neděle, říká se jí zlatá. Na adventním věnci se dnes rozsvítí poslední svíčka a nákupní šílenství vyvrcholí. Čím dál budu od brněnských supermarketů, tím lépe :-)

 

Teploměr ukazuje téměř 15 stupňů pod nulou, obloha je vymetená a auto se skrývá pod popraškem sněhu. S nastartováním není problém (uh, dávno pryč jsou naštěstí ty doby, co jsem musela ve stodvacítce přechovávat akumulátor v zimě v předsíni), ostřikovač stříká sice jen jeden, ale to se snad jízdou rozehřeje...

Pálava

Pálava (prosinec 2009)

Silnice jsou v Brně uklizené, oběd jsem chlapům doma navařila už předešlý den večer - nic nebrání tomu vyrazit na celý den na Pálavu. Ještě svačinu a termosku a jedu. Výpadovka na Vídeň je taky kvalitně ošetřená, ale ouha. Zima se začíná předvádět hned za odbočkou na Pernou a Klentnici. Žádná sůl, ale uježděná vrstva sněhu a docela to klouže. Šinu si to tedy pěkně pomalu a na parkovišti u obce Klentnice chvilku váhám - parkoviště je zcela prázdné, ale neměla bych zajet nikam, odkud bych sama nevyjela :-( Možná to nebyl až tak dobrý nápad vyrazit sama... A že i zimní pneumatiky dokážou pěkně prokluzovat, mám vícekrát vyzkoušené. No hlavně, že máme doma v předsíni řetězy... Tam je jim dobře... Sůl je ve skříni určitě nerozežere...

 

Proč jsem si proboha myslela, že na jihu nebude zima?! Ale naštěstí jsem se dobře vybavila a péřovka, čepice a rukavice mne docela dobře chrání před řezavým větrem. Sněhu je tu rozhodně více než v Brně, cca 10 cm a v závětří sluníčko dokonce trošku hřeje, protože mu pomáhá inverze.

 

Program je jasný - dojdu přes Děvín na Děvičky a poté se vrátím a podle času to vezmu případně ještě přes Sirotčí hrádek na Stolovou horu a zase zpátky. Dny jsou v prosinci opravdu krátké... A při -15°C téměř zamrzá i svačina v batohu.

Pálava Pálava Pálava Pálava Pálava Pálava Pálava Pálava Pálava Pálava Pálava

Pálava

Na zpáteční cestě jsem se přemluvila ještě jednou vylézt do mrazu z rozehřátého auta. Před Pohořelicemi stojí zvláštní kříž - kříž na památku obětí odsunu Němců v květnu v roce 1945. Pochod smrti si pravděpodobně vyžádal přes 1700 obětí a zde, v pohořelickém táboře našlo smrt 890 osob, které byly za městem pohřbeny v několika hromadných hrobech.

Okolí Adamova, Památník lesníků Okolí Adamova, Památník lesníků

Pohořelice, pohřebiště