Schneeberg 21.7.2007

celkem nenáročně na nejvyšší horu Dolních Rakous

 

Jednodenní výlet s cestovní kanceláří ČEBUS začíná časně - v 5:00 vyjíždí autobus směrem na Mikulov (ani nebylo třeba hledat cestovní doklady) a přes Vídeň míří do Puchbergu. S náročností a možnostmi výstupu a sestupu nás průvodce seznamuje cestou a zároveň rozdává černobílé panoramatické mapky.

  • Nejsnazší fyzicky, ale nejnáročnější na peněženku, je výjezd zubačkou - jednosměrný lístek za 21 euro, zpáteční za 29,60 euro. Z Puchbergu (577 m) do stanice Hochschneeberg (1795 m) to trvá cca 52 minut.

  • Varianta druhá využívá sedačkovou lanovku - jednosměrný 5,20 euro, obousměrný 7,50 euro (všechny ceny jsou uváděny pro dospělé). Z Losenheimu (840 m) se vyvezete do výšky 1210 m za pár minut. K chatě Fischerhütte to následně pěšky trvá cca 2 hodiny náročnou horskou stezkou.

  • Ti, kdo se na to cítí, mohou výstup absolvovat pěšky - podél kolejí zubačkové dráhy vede nenáročná stezka o délce 10 km (doba chůze 3 hodiny) nebo se mohou vydat velmi náročným výstupem po Oberer Herminensteig. Tuto variantu však průvodce vzpomíná jen pro úplnost - pro popadané skály ji příliš nedoporučuje.
mapa mapa

mapa oblasti (po kliknutí větší)

Žádné zdržování - zubačková dráha jezdí každou celou hodinu a my chceme stihnout odjezd v 9:00.

K nádraží přijíždíme 10 minut před devátou, ale k dispozici jsou už jen 4 lístky s odjezdem v 9.00, zcela vyprodáno v 10:00, 7 lístků pro odjezd v 11:00 a téměř 100 ve 12:00. A než se stačíme domluvit s průvodcem, mizí i ty čtyři :-((. Rozhodně je vhodnější si lístky zarezervovat předem - viz stránky www.schneebrgbahn.at .

Takže se rozdělujeme - někteří vyráží po svých podél kolejí, jiní si budou do odjezdu zubačky prohlížet městečko a jeho okolí a ty, co zvolili variantu s lanovkou, odváží autobus do 5 km vzdáleného Losenheimu (v případě, že se chtějí vrátit dolů zubačkou, zakupují si lístky dolů pro daný čas - odpoledne nahoře by už mohly být také vyprodány).

 

Netroufám si na fyzicky náročný výšlap v pražícím slunci a teplotě nad třicítkou - nezbývá mi než utratit téměř 30 euro a čekat na zubačku ve 12.00. Škoda, dnes jezdí jen moderní mločí vláček Salamandr. Nostalgický parní vláček jezdívá většinou jen v neděli a jen jedenkrát denně (a samozřejmě s příplatkem 6 euro) - železniční trať byla uvedena do provozu již za dob panování Františka Josefa I. v roce 1897

Salamander

nádraží Puchberg am Schneeberg

Prohlížím si úpravné městečko s výhledy na masiv Schneebergu, muzeum, kostel, zbytky hradeb, vystoupám i na dřevěné vyhlídky nad město a posedím v lázeňském parku. Za pár centů v automatu prodávají krmení pro ryby nebo pro kachny a nebo si lze půjčit lodičku.

Schneeberg

panoráma Schneebergu z vyhlídky nad Puchbergem

Vláček vyjíždí přesně a během cesty hlas z reproduktoru seznamuje výletníky střídavě v němčině a angličtině s historií a současností tratě. Báječným vynálezem je buchtová zastávka - obrovské domácí buchty s povidly nebo tvarohem za 2,50 v Baumgartneru si kupuje téměř každý.

Schneeberg

Schneeberg, buchtová zastávka Baumgartner, před námi poslední stoupání

Nejčastěji využívaná túra po planině začíná a končí u horní stanice zubačky a má délku cca 7 km. Zdolává převýšení 280 m a trvá necelé 3 hodiny. A ty výhledy!!!

 

První zastávka je u chaty Damböckhaus - 20 minut od horní stanice lanovky ve výšce 1810 m s výhledem na Klosterwappen.

Schneeberg

Damböckhaus (1810 m), v pozadí vrchol Waxriegel (1888 m)

Schneeberg

Pohled od chaty Dambockhaus - vpravo Kaiserstein (2061 m) s chatou Fischerhütte, vlevo Klosterwappen (2076m)

Fischerhütte (2049 m) je nejvyšší položenou horskou chatou Dolního Rakouska a stoupání po serpentinách štěrkové cesty dává trošku zabrat. Leží kousíček pod vrcholem Kaisersteinu (2061 m), jehož vrchol zdobí pomník - k neobvyklému názvu "Císařský kámen" přišel vrchol díky dvěma úspěšným výstupům císaře Františka I v letech 1805 a 1807

Schneeberg

stoupání k chatě Fischerhütte (2049 m)

Schneeberg

chata Fischerhütte

Schneeberg

výhled z hřebínku mezi Kaisersteinem a Klosterwappenem

Kaiserstein (2061 m)

Kaiserstein (2061 m)

Nejvyšším vrcholem Schneebergu není Kaiserstein, ale sousední Klosterwappen (2076 m) spojený s Kaisersteinem krátkým hřebenem. Z vrcholu Klosterwappenu se stezka vrací zpět k chatě Damböckhaus. Travnatou plání plnou květů a krav s několika zbytky sněhových jazyků, po kterých oblast získala své jméno "Sněžná hora". Rozsáhlé ohrazené pásmo slouží vodárenským účelům - oblast slouží jako zdroj pitné vody pro Vídeń.

Klosterwappen (2076 m)

Čekání na odjezd lze vyplnit návštěvou chaty Berghaus Hochschneeberg (1800 m) s panoramatickým výhledem do údolí, která je vzdálená 2 minuty od horní stanice lanovky. Momentálně je zde velké staveniště, staví se zde nové zastřešené horní nádraží zubačky. A nelze vynechat kapličku Elisabethkirchlein postavenou na památku císařovny Sissi, která velmi často absolvovala výstup na Schneeberg.

Berghaus Hochschneeberg

chata Berghaus Hochschneeberg (1800 m)

Elisabethkirchlein Elisabethkirchlein

Elisabethkirchlein

A jaká je podle popisu ostatních cesta nahoru z horní stanice lanovky? Náročná, ale krásná. Serpentiny, bludiště balvanů, skalní věže a vápencové stěny s nejexponovanějšími úseky zajištěnými řetězy a nádherné výhledy.

 

V šest večer nás před nádražím v Puchbergu několik chybělo. Jedna dvojice se zdržela, protože nestihla poslední lanovku dolů, druhá nedopatřením sešla z vrcholu do jiného údolí a dojela se zpožděním stopem. My ostatní jsme si zatím prohlédli vodopád Sebastienfall.

Klosterwappen

vodopád Sebastianfall

Posledního opozdilce, 68-letého muže viděli naposledy kolem 15 hodiny při sestupu po Oberer Herminensteig, kdy se začal zpožďovat za svou skupinkou a oni jej nechali za sebou. V 19 hodin ho průvodce nahlásil na místní policii jako pohřešovaného. Až do setmění křižoval úbočí vrtulník rakouských záchranářů. Marně... Do terénu vyrazilo několik záchranářů s džípy a nás policie poslala domů, takže jsme kolem 22.00, za tmy, vyrazili zpět do Brna.

 

Kdyby vše dopadlo dobře, nejspíš bychom se my, nezainteresovaní účastníci zájezdu ani nedozvěděli, co se stalo. Ale zpráva ČTK byla jasná - v neděli byl tento turista rakouskými záchranáři nalezen mrtev, pravděpodobná příčina smrti - pád ze skály. Upřímnou soustrast všem, kteří ho měli rádi...